USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Чорнобильській зоні виявили сотні гектарів квазі-пралісів

25 Листопада 2019 19:32
У Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику експерти Дунайсько-Карпатської Програми виявили кілька сотень гектарів лісів, які відповідають критеріям квазі-пралісів.

Про це інформує ГО «Дунайсько-Карпатська Програма».

«Ще одна хороша новина: особливо цінних лісів на території заповідника може виявитися значно більше. Під час обстеження експерти ДКП також виявили й інші потенційно цінні ділянки, що потребують глибшого дослідження», - повідомляють в громадській організації.

Ліси Чорнобильського заповідника – це територія, де ще кілька десятиліть тому велась дуже інтенсивна господарка. Тепер відбувається повернення цієї території до дикої природи – активно збільшується кількість звірини, а ліс стає менш господарським. Будинки, села та навіть місто Прип'ять обростають лісом і перетворюються на територію дикої природи. Рівень радіоактивного забруднення зменшується.

Експерти ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» продовжать обстеження лісів Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника з метою встановлення місцезнаходження унікальних лісових екосистем, що дасть можливість привернути увагу до збереження цих лісів та посилить їх охорону.

Іншим напрямом співпраці є заплановане вивчення водно-болотних угідь з метою надання їм статусу водно-болотних угідь міжнародного значення (Рамсарських угідь).

Нагадаємо, тваринний світ Чорнобильської зони потрапив до документального серіалу «OurPlanet» всесвітньовідомої компанії Netflix. Заповідник на території зони створили для того, щоб зона відчуження стала зоною відродження природи. Нещодавно у зоні відчуження започаткували унікальний експеримент, висадивши реліктові рослини. Оскільки після виходу серіалу «Чорнобиль» від HBO у Чорнобильській зоні спостерігають туристичний бум, у вересні презентували перший туристичний путівник зоною. Різноманіття тваринного світу зони відчуження фіксують спеціально встановлені фотопастки.

Довідково. Квазі-праліси – умовно пралісові екосистеми, в яких відбувся незначний тимчасовий антропогенний вплив, що не змінив природної структури лісостанів і при припиненні якого натуральний стан екосистем повністю відтворюється протягом короткого періоду.

Рамсарська конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів – міжнародна конвенція, що була підписана 1971 року в місті Рамсар, Іран. Рамсарська конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Її назва відображає початкову мету угоди − зберегти водно-болотні угіддя, як середовище для водоплавних птахів. Поступово мету Конвенції розширили і зараз вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus