USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У Володимир-Волинському районі – підозра на африканську чуму свиней

16 Серпня 2018 13:50
У деяких селах Володимир-Волинського району підозрюють появу африканської чуми свиней. Імовірно, хвороба потрапила у Володимир-Волинський район із сусіднього Любомського. Тут її зафіксували ще в середині липня, інформує «ВолиньUA».

Все почалося з того, що грибники поблизу сіл Стенжаричі та Микитичі відчули в лісах неприємний трупний запах та виявили трупи диких кабанів. Зокрема, джерела видання розповідають, що найперше хвороба потрапила у село Стенжаричі, де місцевий житель знайшов дике порося. М’ясо чоловік приніс додому, а через кілька днів дорізав своїх свиней. Дорізають свиней протягом двох тижнів у селах Стенжаричі та Микитичі.

Як інформує «БУГ», виявилося, що станом на 12:15 16-го серпня про випадки захворювання свиней не змогла отримати перевірену інформацію ні влада району (яка, до речі, теж почала активно перевіряти чутки), ні управління ветмедицини в районі, ні власники мисливських угідь, а також місцеві старости. Як розповів Роман Гук, голова районної ради, у села направлені ветеринарні лікарі, аби перевірити чутки. Невдовзі «БУГу» стане відомо про результати перевірки.

Виникають питання: чи дійсно випадки захворювань в районі були або, чи місцеві фермери і мисливці хочуть просто «замісти сліди», аби уникнути карантинних заходів. Адже у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км перебуває під загрозою знищення!

Довідково:

АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). На жаль, хвороба спричиняє майже 100-відсоткову смертність у свиней різного віку та порід (включаючи диких свиней). Як вже йшлося вище, засобів для профілактики (вакцин) та лікування хвороби немає.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

* у м’ясі від хворих тварин — до 155 днів;

* у гною та ґрунті — до 3 місяців;

* у трупах свиней — до 2,5 місяців;

* у копчених м’ясопродуктах — до 6 місяців;

* в солонині — до 1 року;

* в замороженому м’ясі — до 3 років.

Основними шляхами передачі є контакт із зараженими: свинями (трупами свиней), транспортом, обладнанням, одягом і взуттям. А також — через уражені вірусом корми, помиї/відходи, що містять заражену свинину (рештки сирого м’яса, ковбас, м’ясних продуктів, страв зі свинини, відходи забою свиней). Основний чинник поширення АЧС — люди, які порушують чи не дотримуються правил біобезпеки.

Стрибкоподібне поширення АЧС за межі карантинної зони зазвичай пов’язане з нелегальним вивезенням хворих на АЧС тварин із комерційних свиногосподарств або продуктів їх вимушеного забою на інші території.

Ознаки хвороби:

* слабкість і параліч задніх кінцівок, хитка хода;

* іноді понос з кров’ю, частіше закрепи;

* розкручений хвіст;

* підвищена температура;

* криваві, серозні чи серозно-гнійні виділення з носа та очей. Слизові оболонки носа та очей запалені;

* швидке утруднене дихання, кашель;

* сильна спрага;

* блювання;

* крововиливи на шкірі в ділянці внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї;

* хворі тварини переважно лежать, в’яло встають на ноги та швидко втомлюються.

При перших ознаках захворювання або падежу свиней обов’язково повідомляйте спеціалістів державних установ ветмедицини району або управління ветмедицини в районі за тел.2-47-35, районну лікарню ветмедицини за тел. 2-08-02, міську лікарню ветмедицини за тел.2-46-45.

Пам’ятайте: кожен господар має усвідомлювати особисту відповідальність перед громадою свого села і перед державою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus