USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ВООЗ: забруднення повітря ще небезпечніше для здоров'я людини, ніж вважалося

24 Вересня 2021 21:56
Забруднення повітря шкодить здоров’ю людей навіть у менших концентраціях, ніж вважалося раніше.

Про це йдеться в оновленій глобальній директиві щодо якості повітря (Air Quality Guidelines, AQG) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), повідомляє УНІАН.

Директива ВООЗ надає нові рекомендації щодо якості повітря для захисту здоров’я населення шляхом зниження максимально допустимого рівня основних забруднювачів, деякі з яких до того ж сприяють зміні клімату.

Оскільки за останні 16 років з’явилося більше доказів, які свідчать про негативний вплив брудного повітря на різні аспекти здоров’я людини, ВООЗ оновила AQG у бік зниження максимально допустимої концентрації шкідливих речовин у повітрі. У ВООЗ вважають, що їхнє дотримання може врятувати мільйони життів.

В організації зазначили, що забруднення повітря щорічно спричиняє 7 мільйонів передчасних смертей. Експерти вже поставили забруднення повітря в один ряд із курінням і нездоровим харчуванням.

У ВООЗ наголошують, що забруднення повітря є однією з найбільших екологічних загроз для здоров’я людини, поряд зі зміною клімату. Тож, прагнучи досягти встановлених орієнтирів по якості повітря, країни будуть одночасно захищати здоров’я та пом’якшувати глобальні зміни клімату.

Зокрема, оновлена директива ВООЗ рекомендує визначати рівень якості повітря по 6 забруднювачах, щодо яких є найбільш доказові дані про вплив на здоров’я: тверді частинки (ТЧ), озон (O₃), діоксид азоту (NO₂) діоксид сірки (SO₂) та окис вуглецю (CO).

У ВООЗ наголошують, що особливе значення для здоров’я мають тверді частинки, рівні або менші за 10 і 2,5 мікрона (мкм) у діаметрі (PM₁₀ та PM₂.₅ відповідно). Вони здатні проникати глибоко в легені, але PM₂.₅ може навіть потрапити в кров і викликати серцево-судинні та дихальні порушення, а також вплинути на інші органи. Тверді частинки в основному утворюється при спалюванні палива в різних секторах, включаючи транспорт, енергетику, побут, промисловість та сільське господарство. У 2013 році Міжнародни агентством ВООЗ із дослідження раку (IARC) забруднення зовнішнього повітря та тверді частинки були класифіковані як канцерогенні.

«Забруднення повітря є загрозою для здоров’я у всіх країнах, але найбільше вражає людей у ​​країнах із низьким та середнім рівнем доходу. Нові AQG є обґрунтованим і практичним інструментом для покращення якості повітря, від якого залежить все життя. Я закликаю всі країни та всіх, хто бореться за захист навколишнього середовища, використати їх для зменшення страждань та порятунку життів», – сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус.

У ВООЗ зазначили, що в 2019 році понад 90% населення планети проживало в районах, де концентрація PM₂.₅ за довготривалим впливом значно перевищувала нормативи ВООЗ від 2005 року.

Нові рекомендації ВООЗ знизили рівень гранично допустимого концентрації твердих часток розміром у 2,5 мікрона вдвічі, а ТЧ розміром у 10 мікронів – на 25%, пише BBC.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus