USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Членам банди, яка полювала на валютників, дали по 9 і 11 років тюрми

9 Травня 2013 08:00
Вироком апеляційного суду Волинської області організатора озброєної банди, яка діяла на території Луцька і Луцького району та грабувала валютників, визнали винним і засудили до 11 років позбавлення волі. Ще двоє учасників групи отримали 9,5 та 9 років позбавлення волі відповідно.

Вирок суду від 7 травня 2013 року оприлюднили у Єдиному реєстрі судових рішень.

В угрупуванні було троє учасників. Як зазначено у вироці суду, перший із зловмисників - українець, громадянин України, з середньою освітою, одружений, непрацюючий, інвалід ІІ групи, раніше судимий. Другий - росіянин, громадянин України, з середньою-спеціальною освітою, розлучений, непрацюючий, інвалід ІІ групи, раніше не судимий. А третій - українець, громадянин України, з середньою-спеціальною освітою, неодружений, непрацюючий, раніше не судимий. Першого затримали 15 травня 2012 року, другого і третього – 17 травня того ж року.

Перший підсудний з жовтня 2007 по травень 2012 року повторно, попередньо придбавши та володіючи арсеналом нарізної вогнепальної зброї - переробленими газовим пістолетом моделі «ИЖ 79-8», пістолетом моделі «ФОРТ-12р» і пістолетом системи Макарова «ПМ» та бойових припасів до неї, використовуючи набутий раніше злочинний досвід, створив стійку організовану групу - озброєну банду для вчинення нападів на підприємства та окремих осіб, керував нею та забезпечував її фінансування.

Крім цього, для досягнення злочинного результату перший і другий зловмисники заздалегідь виготовили зі спортивних шапочок маски з прорізами для очей, придбали спецодяг, рукавички, номерні знаки від інших транспортних засобів, глушники до пістолетів.

З метою коригування та узгодження дій між учасниками озброєної банди, перший підсудний спеціально придбав учасникам банди мобільні телефони та сім-карти оператора мобільного зв'язку «Лайф».

У період з 15 грудня 2011 року по 14 травня 2012 року, члени озброєної банди, приймали участь у ній та у вчинених нею нападах.

Так, 15 грудня 2011 року приблизно о 20 годині, коли у магазині продовольчих товарів «Хороший Смак», що на вулиці Львівській, 85, у Луцьку, вже нікого не було і його закривали, злочинці вчинили розбійний напад на магазин і, погрожуючи продавцю вбивством, заволоділи 9 тисячами гривень та мобільним телефоном вартістю 600 гривень.

Вже у другій половині грудня 2011 року ватажок банди, за попередньою змовою з іншими членами банди вирішив обікрасти громадянина, який, як йому було достовірно відомо, займався обміном іноземної валюти в Луцьку.

Тож, 23 грудня 2011 року банда вчинила розбійний напад, під час якого заподіяли постраждалому вогнепальне поранення та заволоділи грошовими коштами та майном постраждалого на суму 80,4 тисячі гривень.

Так, трохи постеживши за жертвою, злочинці встановили, що валютник живе поблизу Київського майдану, що у Луцьку. Саме там і вирішили вчинити злочин.

Організатор банди наказав одному зі своїх спільників вистрелити чоловікові в ногу, щоб його зупинити та не дати можливості чинити опір і переслідувати нападників.

Приблизно о 20 годині між спортивним майданчиком та дошкільним навчальним закладом №6, що по вулиці Бринського, 9 у Луцьку банда напала на нього.

Спочатку валютнику дали битою по щелепі, потім вистрілили у праву ногу та декілька разів вдарили по тулубу. Після цього взяли портфель, де був паспорт постраждалого, записна книжка і гроші.

«Здобич» ватажок розділив між іншими членами банди відповідно до виконаної ними ролі. Більшу частину грошей він залишив собі. Використаний під час злочину пістолет він заховав у підвалі свого будинку.

Третій злочин угрупування скоїло 14 травня 2012 року. Це був розбійний напад на двох осіб, яким злочинці заподіяли вогнепальні поранення.

Ватажок банди знав, що один із постраждалих займався обміном іноземної валюти в місті Луцьку та мав при собі значну суму готівкових коштів, як вважали нападники, еквівалентній 30 тисячам доларів США.

Знову постеживши за валютником впродовж квітня-травня 2012 року, члени банди встановили час та маршрут його слідування з метою вибору оптимального місця вчинення на нього озброєного нападу.

Так, 14 травня 2012 року, приблизно о 8 годині ранку, один із членів банди спостерігав за будинком та подвір’ям валютника. В той час двоє інших учасників банди, взявши із собою спортивні в'язані шапки, з яких вони зробили маски, спеціально придбаний одяг, рукавички, номерні знаки для того, щоб їх причепити на автомобіль і два пістолети, рушили в заздалегідь визначене місце, де очікували на інформацію від спостерігача.

Отримавши приблизно о 9 годині по мобільному телефону очікувану інформацію про те, що двоє осіб з двома сумками із грошима сіли в автомобіль марки Toyota Camry, учасники банди перегородили своїм транспортним засобом виїзд з домогосподарства автомобілю, де був валютник із грошима. Попередньо вдягнувши на голову шапки-маски з прорізами для очей, спецодяг, рукавички та приготувавши вогнепальну зброю, зловмисники забігли через напіввідчинені в'їзні ворота на огороджувальну територію будинку, де одночасно почали стріляти в лобове скло автомобіля.

Один із постраждалих, діставши свій пістолет моделі «ПМР», призначений для стрільби та споряджений гумовими кулями, вискочивши з автомобіля й захищаючи своє життя і майно, почав чинити опір нападникам та відстрілюватись у їх сторону.

Тоді один із зловмисників поцілив у ногу постраждалому. Почалася бійка, під час якої поранили руки ще одного чоловіка. Зловмисники мусили тікати, так і не заволодівши грошима.

В апеляційному розгляді прокуратура та постраждалі просили суворішого за призначене судом першої інстанції покарання для засуджених. Суд другої інстанції задовольнив апеляцію частково. Зокрема, призначили покарання для організатора та керівника банди у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна терміном на 11 років.

Іншим учасникам банди призначили покарання терміном на 9,5 років з конфіскацією майна та 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У дохід держави на відшкодування витрат на проведення експертиз стягнути з засуджених понад 15 тисяч гривень, а на користь Луцької міської клінічної лікарні – 5,6 тисячі гривень.

Вирок може бути оскаржений до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ шляхом подачі касаційної скарги через апеляційний суд Волинської області протягом одного місяця з моменту його проголошення, а засудженими - у той же строк з моменту отримання копії вироку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вчителька Показати IP 9 Травня 2013 10:50
Цим негідникам потрібно не в тюрмі сидіти,а гнити в землі,от такий вирок суду має бути,то тоді б можливо інші боялися.
Володимир5 Показати IP 9 Травня 2013 10:54
"Вже у другій половині грудня 2011 року ватажок банди, за попередньою змовою з іншими членами банди вирішив обікрасти громадянина, який, як йому було достовірно відомо, займався обміном іноземної валюти в Луцьку." А громадянина який незаконно займається обміном іноземної валюти, чому залишили без покарання?
Metaller Показати IP 9 Травня 2013 13:14
Володимир5, а він тобі заважає? Б"є, заставляє купувати в нього валюту, шкодить особисто? Чи може національна тварина в тебе надто розвинута?
Володимир5 до Metaller Показати IP 9 Травня 2013 13:49
Закон повинен працювати для всіх одинаково, тоді життя в нашій країні може змінитись для більшості людей в кращу сторону- це основний смисл для дискусій, обговореннь і спільних дій(це стосується людей зі здоровим глуздом) ,а на рахунок "національної тварини" - це прояв твоєї слабості і боягузтва, таких як ти тут дуже багато, це люди які не можуть себе знайти і реалізувати в реальному житті, їхній "удєл"-інтернет(де вони як "шавкі" тявкають беззубою мордою ховаючись за моніторами) і підтримувати дискусії з такими як ти безглуздо.
незнайка Показати IP 9 Травня 2013 18:41
смотрел професии и так не понял что такое валютчик .странная специальность крышуемая ментами напротив цума.а может они и наводили этих инвалидов на цели
Володимиру5 Показати IP 10 Травня 2013 19:24
Такі да, хто хто, а ці трудяги знайшли себе. Один з валютчиків - колишній вчитель фізики ЗОШ №4. Ті діти, наука, нерви....дурна робота. Стоїш собі біля ПАНО в тіньку, шелестиш купюрами, маямі біч, справжнє покликання!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus