USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У селищі на Волині люди пили брудну воду, бо голова хотів виграти вибори?

5 Листопада 2010 17:07
Аби напередодні виборів не зіпсувати авторитет сільському голові селища Мар’янівка Горохівського району, керівництво райдержадміністрації приховало від місцевих мешканців «авантюру» сільського голови, від якої уже постраждало здоров’я 46 людей.

Про це 5 листопада повідомив мешканець Мар’янівки Олександр Осоковський.

За його словами, жителі Мар’янівки давно мають проблеми з водопостачанням – вже близько чотирьох років тут п’ють технічну воду зі свердловини цукрового заводу.

«Підземні джерела забруднені, тому що поблизу працює два заводи – цукровий і сирзавод», – пояснює він.

Відтак у 2006 року в селищі почали шукати варіанти виходу із ситуації, найприйнятнішим з яких виявилось буріння нової свердловини та встановлення водонапірної вежі. Це б дозволило селянам отримувати чисту воду із водогону.

За вирішення спільної проблеми мар’янівців напередодні місцевих виборів у 2006 році взявся тодішній селищний голова Микола Шеремета, якого й обрали на другий термін.

«Микола Шеремета балотувався на минулих виборах і сказав, що зробить воду. І він з великим успіхом почав це робити – з районного і обласного бюджету надійшли гроші. Зробили проект, знайшли у Рівному фірму-підрядника, яка зробила свердловину на 120 метрів. Поставили, зробили проби, почали прокачувати. Три дні качали, брали проби, вода виявилась прекрасною для споживання», – розповідає він.

Однак, коли потрібно було заплатити підряднику за виконані роботи, селищний голова почав затягувати з розрахунком.

«І тут вийшов казус. Наш селищний голова не перераховував гроші підряднику, хоча вони були. Орієнтовно ця вежа коштує 330 тисяч гривень. Хлопці через два місяці після встановлення вежі приїздять і виймають насос. Забирають усе обладнання. І два з половиною роки роботи ніякі не ведуться», – продовжує Осоковський.

З початком нової передвиборчої кампанії, турбуючись про власний рейтинг, селищний голова «знову згадав про воду і в районі ви клянчив додаткові гроші», каже Осоковський.

«Заплатив у серпні-вересні обіцяні гроші підрядникам. Вони приїхали, опустили насос і виявили, що свердловину замулило, тому не змогли накачати воду у вежу, бо йшов підсос повітря. І без жодних дозволів сільський голова вирішує свердлити далі в глибину. Але в нашій місцевості дозвіл дається тільки до 120 метрів на артезіанську воду. На більшу глибину треба дозволи брати у серйозних інстанціях в Києві, бо там йдуть поклади метану, нафти, там вже вода може бути непридатна», – пояснює він.

Підрядник досяг глибини 156 метрів, під’єднав необхідне обладнання і вже 15 жовтня у водогоні з’явилася чиста вода.

«Все так швиденько робилось, бо вибори на носі. Але вода пішла, люди радіють. Але моя дружина, директор школи, забила на сполох, тому що було закрите харчування для дітей. Вона подзвонила в санстанцію, аби зробили аналізи. Санстанція вжахнулася – вміст природного аміаку перевищував у 9 разів допустиму норму», – поділився він.

Осоковський розповів, що ці аналізи були готові ще 29 жовтня, однак людей, каже він, ніхто не попередив. Мар’янівці продовжували пити забруднену воду аж до вівторка, 2 листопада. Тільки цього дня мешканцям селища повідомили, що воду вживати вкрай небезпечно.

Тим часом, каже Осоковський, назбиралось 46 людей зі скаргами на здоров’я – переважно з болями у шлунках та кишковими розладами.

«Більше того, поки підрядник бурив свердловину, могли забруднити усі підземні води. Якщо такий ефект буде, то це катастрофа взагалі», – пояснив він.

Мешканці селища мають намір звернутися в районну та обласну прокуратуру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
микола Показати IP 5 Листопада 2010 18:51
Особа яка є не відповідальною у своїй роботі, не слід допускати до влади.
нік Показати IP 5 Листопада 2010 21:35
Це вже стара історія про війну між Шереметою та Осоховським. Останній не пройшов на посаду селищного голови від Партії Регіонів і тому знову виливає бруд на голову селища і це вже не перший раз.Зараз почав вже все це робити із своєю дружиною, директором школи, яку партія Регіонів поставила на цю посаду, а не колектив школи чи райвно.
гага до нік Показати IP 10 Листопада 2010 19:56
м о л о д е ц ь !Не всі ведуться на мулі,е люди з нормальним прихватом по житті,як ти нік!Бо чим баняк накипів(О.О.)тим і буде смердіти...
Вдячний житель Показати IP 6 Листопада 2010 13:12
За час який Шеремета є Головою Селища, він добився повної газифікації, зберіг селище від розкрадання. Скільки йому палки в колеса вставляли, а все ж він добився роботи нової свердловини для села. Якби ті, що тріпають язиками допомогли б ділом а не "язиком" нашій Марянівці і нашому Голові селище щеб кращим було.
Старожыл Показати IP 6 Листопада 2010 13:15
Нужно милиции разобраться, возможно всетаки конкуренты по выборах в воду подмешали какую-то гадость, а это уже уголовная ответственность. Например той-же писатель этой стати.
василь Показати IP 20 Листопада 2010 17:55
взнайте скільки стоїть обсадних труб на цій свердловині-можливо єдобра вода зоні цих труб.яка перекрита трубами... ядумаю шанс є.зробіть це малим бурінням під ф50 найміть опитних бурильщиків.до того вони це роблять дешево і високоякісно ...наскільки мені відомо якість цих свердловин вища іопиту вних більше ....повірте...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus