USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Вибухи в Калинівці: у Генпрокуратурі кажуть, що диверсія підтверджується

27 Вересня 2021 17:18
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що причиною пожежі і вибухів боєприпасів на 48 арсеналі в Калинівці Вінницької області у 2017 році стала диверсія.

Про це Венедіктова написала у Фейсбуці.

«Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів», – йдеться у повідомленні.

Генпрокурор також зазначила, що з урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів і вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями «ДНР» і «ЛНР».

Читати ще: У пожежі в Калинівці вибухнуло більше боєприпасів, ніж за 3 роки на війні

З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице.

Венедіктова додала, що також продовжується розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове, 65 арсеналі у м. Балаклія та 6 арсеналі у м. Ічня.

Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних – вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори.

За словами генпрокурорки, є кілька притягнутих до відповідальності військовослужбовців у зв’язку із вибухами на арсеналах. Водночас правоохоронці підозрюють цих осіб не у причетності до причин надзвичайних подій, а у службовій недбалості та бездіяльності, що призвели до більш тяжких наслідків пожеж на складах.

З 2014-го до 2019 року в Україні п’ять разів вибухали склади: у Кривому Розі, Сватові, Ічні, Калинівці й Балаклії.

Вибухи на складі озброєнь у Врбетіце сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014-го. Унаслідок першого загинули двоє людей. Цьогоріч у квітні чеське керівництво звинуватило в підриві складів Росію. Прага вислала 18 працівників посольства РФ. Підозрює їх у роботі на спецслужби. Росія причетність до вибухів заперечує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Я Показати IP 27 Вересня 2021 17:29
не пройшло і десять років.......
Анонім до Я Показати IP 27 Вересня 2021 18:50
оперативно...
Списано Показати IP 27 Вересня 2021 19:54
На сепарів і кінці в воду. КРАСАВЦИ
Всратый актябрьонок до Списано Показати IP 27 Вересня 2021 22:39
Нет, эта Парашенка! Он и брата своего убил!
Креативно Показати IP 28 Вересня 2021 12:34
Молодці, файно придумали. Щоб ревізія не знайшла недостачу, то можна і все бабахнути. А винні, хто , ну конєшно диверсанти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus