USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

МОЗ запровадило тестування на антитіла до COVID-19

21 Травня 2020 13:11
На сайті Міністерства охорони здоров’я оприлюднено наказ про затвердження змін до стандартів медичної допомоги при COVID-19, яким в Україні запроваджується лабораторне тестування на коронавірус методом імуноферментного аналізу (ІФА).

Наказ за підписом в. о. генерального директора Директорату громадського здоров’я МОЗ Ірини Ганжи оприлюднено вчора, 20 травня, пише УНІН.

«Лабораторне тестування на COVID-19 проводиться з використанням методу полімеразної ланцюгової реакції та методу імуноферментного аналізу», - йдеться в документі.

Також у наказі перераховано категорії осіб, які підлягають тестуванню методами ПЛР та ІФА, біологічний матеріал, що підлягає дослідженню, строки відбору матеріалу та перелік самих тестів.

Зокрема, відразу тестуванню підлягають пацієнти з клінічними ознаками коронавірусної хвороби та пацієнти з пневмонією. Особи, які контактували з хворими, у яких підтверджено інфікування, мають тестуватись на 14 добу після контакту.

Також особам, які потребують планової госпіталізації або операції, роблять тести на коронавірус безпосередньо перед госпіталізацію або операцією.

Крім того, медичні працівники, які безпосередньо надають допомогу хворим або проводять догляд за хворими на COVID-19 в умовах стаціонару, працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів, отримані від хворих на COVID-19, та працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіл, в тому числі взятті зразків секційного матеріалу, мають тестуватись один раз на 14 днів до отримання перших позитивних результатів у конкретної особи.

Працівникам Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби та іншим медичним та фармацевтичним працівникам тести на COVID-19 повинні робити один раз на 30 днів до отримання перших позитивних результатів у конкретної особи.

26 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, що між ІФА-тестами та ПЛР-тестами (полімеразна ланцюгова реакція) є відмінність: ІФА-тести визначають антитіла до збудника інфекції, тобто, чи зустрічалась людина з дією інфекції, чи перехворіла вона, а ПЛР-тести визначають наявність геному в організмі людини.

Заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що імуноферментний аналіз є доступнішим, ніж тестування методом ПЛР, оскільки українські лабораторії можуть роботи близько мільйона таких тестів на добу.

7 травня Верховна Рада ухвалила закон щодо підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню COVID-19 (№ 3380). 15 травня цей закон підписав президент.

Закон передбачає обов’язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19. Крім того, обов’язкове тестування поширюється на медиків, які працюють у лікарнях з такими хворими, працівників поліції, Нацгвардії та інших працівників, задіяних до вжиття протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт з хворим на коронавірусну хворобу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus