USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Тестування на ВІЛ: витратити усього 15 хвилин і жити спокійно

21 Травня 2017 12:27
Сьогодні, 21 травня, в світі згадують про жертв СНІДу. Фахівці наголошують, йдеться про найбільшу загрозу сучасності. Тоді як при вчасній діагностиці можна врятувати людині життя.

В усіх районах Волині є зареєстровані ВІЛ-позитивні, хворі на СНІД, або ж особи, які померли від СНІДу. Нагадаємо, з 1996 року на Волині зареєстрували майже 4600 ВІЛ-позитивних громадян. Майже тисяча з них померла в перші роки, коли ще не було антиретровірусної терапії. За станом на січень 2017 року на активному диспансерному обліку перебувало 2018 людей. Ця цифра збільшується кожного місяця. Щодня лабораторія закладу досліджує 500-700 зразків крові. І щодня виявляють по 1-2 новому носієві ВІЛ.

Люди помилково вважають, що ВІЛ– це хвороба лише наркоманів і повій. Але, на жаль, це явище поширилось на всі прошарки населення. Про те, як пройти тестування на ВІЛ, розповіла завідувач поліклінікою львівського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Валентина Шинкарчук, інформує «Добрий лікар».

А як проходить тестування на ВІЛ? Чи такий аналіз є платним, і чи людина має право на анонімність?

- Перше, на чому хотілося б наголосити, таке тестування є безкоштовним. Пройти його можна зокрема в кабінетах довіри (діють в різних медичних установах), у центрах профілактики й боротьби зі СНІДом. При цьому може знадобитись паспорт, але треба зауважити, пацієнт має право пройти такого роду тестування анонімно, тобто, без пред"явлення документа, що засвідчує особу. Вийняток становлять лише вагітні жінки та донори (вони обов"язково мають пред"явити паспорт), -- розповідає Валентина Шинкарчук, завідувач поліклінікою львівського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом.

Йдеться про аналіз крові, а здавати його потрібно натщесерце?

- Здавати будь-які аналізи краще зранку натщесерце. В даному випадку береться кров з вени, тестування проводиться методом імуноферментного аналізу, при цьому визначають наявність антитіл до вірусу імунодефіциту людини.

А крім того застословують іще методику швидкого тесту (при цьому беруть кров з пальця), результат повідомляють вже через 15 хвилин (тоді як при методі імуноферментного аналізу на результат потрібно чекати кілька днів). Але якщо результат виявляється позитивним, проводять додаткове тестування (на основі аналізу венозної крові).

Чи правда, що результати мають видавати конфіденційно?

- Будь-яка інформація, що стосується стану здоров"я людини, є конфіденційною, а коли йдеться про тестування на ВІЛ, і поготів. Оприлюднення (розповсюдження) такої інформації карається законом. Але є й інший, так би мовити, бік медалі. Трапляються ситуації, коли ВІЛ-інфіковані, знаючи про свій статус, не повідомляють його своєму статевому партнеру. Така поведінка також переслідується законом.

Скажу більше, нерідко жінки дізнаються про те, що мають вірус імунодефіциту, лише під час вагітності. При цьому виявляється, що чоловік приховав таку інформацію...

Що ж тоді робити?

- За умов, якщо жінка вчасно почне антиретровірусну терапію, дитина має всі шанси не інфікуватись. Зрештою, за будь-яких обставин, якщо людина вчасно виявляє вірус і починає терапію, вона може і надалі провадити активне життя, працювати, створювати сім"ю, народжувати дітей.

Важливо розуміти, що ВІЛ - не захворювання, йдеться про носійство вірусу. Але на четвертій стадії розвивається СНІД. На жаль, про хворобу пацієнти здебільшого дізнаються, коли звертаютьсяч до медиків через серйозні проблеми в роботі

організму, коли розвивається чимало важких недуг (мова зокрема про пневмонію, туберкульоз, онкопатологію).

Тож, аби не стати жертвою важкої недуги, раджу пройти тестування на ВІЛ. Повірте, до таких дій потрібно вдаватися всім, особливо парам, що планують створити сім"ю. Нам потрібно переймати досвід європейських країн, жителі яких перш ніж вступити в шлюб, проходять повне обстеження стану свого організму і обов’язково повідомляють результати одне одному. Крім того не слід забувати про застосування засобів захисту під час статевих контактів. Дбайте про себе!

Довідково.На сьогодні з ВІЛ-інфекцією у світі живе понад 60 мільйонів людей, а жертвами СНІДу вже стали понад 20 мільйонів.

Перші випадки ВІЛ-інфікування серед громадян України були зареєстровані в 1987 році. З того часу в нашій країні від СНІДу померло вже близько 40 тис. людей. Наразі найбільш уражені ВІЛ-інфекцією регіони - це Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська і Одеська області, а також Київ. Більшість випадків інфікування ВІЛ сьогодні реєструється у молодих людей від 15 до 30 років.

За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 300 тисяч людей, і лише кожен другий знає про свій діагноз. Станом на квітень 2017 року на обліку знаходиться 135 404 ВІЛ-позитивних пацієнти.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – назва патологічного стану, наслідком якого може стати цілий спектр хвороб. Вірус, а точніше віруси, які спричиняють СНІД, схильні до мутації. Після ураження вірусом здорових клітин, хвороби, які зазвичай стримуються здоровою імунною системою, атакують тіло.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
1 Показати IP 21 Травня 2017 12:34
А чому не дати інформацію по Волині?
АНОНІМ Показати IP 21 Травня 2017 15:16
В ЛУЦЬКУ БІЛЬШЕ 6000 ТИСЯЧЬ ТАКИХ)ОСОБЛИВО ВГУРТОЖИТКАХ ДЕ ЗІ ВСІХ ОБЛАСТЕЙ ПРИВОЗЯТЬ А ПОТІМ ПЛАЧУТЬ!В ОСНОВНОМУ ЦЕ МАЛАЛЕТКІ ЯКІМ З 16 ДО 24 ЯКІ ОТО ЛЮБЛЯТЬ В ПОРТ СІТІ ПОСНІМАТИСЯ І В ІНШИХ ЗАКЛАДАХ!ЇМ ЦЕ НЕДОХОДИТЬ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus