USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинь повністю забезпечена вакцинами проти кору

18 Січня 2018 12:07
Аби не допустити спалаху епідемії кору в області, лікарі рекомендують робити щеплення. Необхідні якісні вакцини для дітей наявні в усіх медичних закладах на Волині.

Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Ірина Єнжиєвська, пронози щодо можливого спалаху епідемії кору в області, все ж таки, поки робити рано.

Так, із початку року на Волині на кір уже захворіли п’ять осіб, із яких – двоє дітей. Зокрема, сімейне вогнище кору виявили в Ковелі, де захворіли двоє дорослих і одна дитина. Серед причин поширення захворювання – тісний контакт.

«Робляться щеплення проти кору, проводяться заходи щодо недопущення поширення інфекції. На сьогодні більше захворілих немає. Поки випадків захворювання в організованих колективах також немає, але, звичайно, є загроза заносу й поширення інфекції в організованих колективах, особливо в тих, де охоплення щепленнями не високе», – зазначила Ірина Єнжиєвська.

Вона нагадала, що, відповідно до рекомендацій, охоплення щепленнями в організованому колективі має становити 95–98 %.

Щодо можливого спалаху епідемії кору в області, зокрема в навчальних закладах, Ірина Єнжиєвська зауважила: «Справа – в тому, що канікули тільки закінчилися, а інкубаційний період становить 21 день, тобто ми не знаємо, що буде протягом цього 21 дня, хто де відпочивав, звідки приїхав, із ким контактував, адже кір реєструють у всіх областях країни».

Окрім того, підійшов час періодичного підйому дитячої захворюваності на кір. Останній такий підйом було зафіксовано у 2012 році. «Мало того, що періодичний підйом прогнозований, так ще й накопичилася велика кількість неімунних дітей і вірусу є де розгулятися», – наголосила Ірина Єнжиєвська.

Та додала, що Волинська область необхідними вакцинами забезпечена в достатній кількості. Це вакцина бельгійського виробництва КПК Пріорикс, яка не має побічних ефектів.

«Ця вакцина розрахована на дітей до 18 років, вони можуть пройти щеплення в дитячих поліклініках. Питання щеплення дорослих поки вирішується, тому що щеплення осіб із 18 до 30 років має проводитися вакциною, яка закуповується за кошти місцевого бюджету», – повідомила Ірина Єнжиєвська.

Нагадаємо, що кір розпочинається з гострої респіраторної інфекції, сухого кашлю та підвищення температури; висипка, своєю чергою, з’являється пізніше – на третій-четвертий день захворювання.

Кір уже зареєстрували у всіх регіонах України та в сусідній Польщі.

Специфічного лікування кору немає. Від захворювання та ускладнень, спричинених кором, захистити може тільки попередня вакцинація.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 19 Січня 2018 18:52
давай ще більше новин про кір.! всі в аптеку за вакцинами! бігом!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus