USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Запуск довгообіцяного е-лікарняного перенесли на 2021 рік. Як він має працювати

24 Листопада 2020 15:27
Електронний лікарняний мали запустити ще у квітні 2020 року, згодом ймовірну дату кілька разів переносили. І вкотре її знову перенесли, тепер на 2021 рік.

Як пише 24 канал, у Мінсоцполітики обіцяли запуск ще в січні.

Чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов у липні заявляв, що система електронних лікарняних може запрацювати у тестовому режимі із серпня 2020 року.

Та сьогодні, 24 листопада, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що е-лікарняні запрацюють вже з 2021 року.

Міністр написав, що «запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрокартії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів.

«Це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти», – йдеться в його повідомленні.

За його словами, електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно.

«Звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до інших державних органів для виплат», – пояснив Федоров.

Як працюватиме електронне лікарняне

Кожен лікар, який буде видавати лікарняний, повинен підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі.

Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді автоматично передаватиметься у Фонд соціального страхування, і там знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію, оскільки є платником єдиного соціального внеску.

Лікарняний матиме фіксований термін. Наразі в країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування.

Переваги електронного лікарняного

В уряді розповіли, що таким чином збираються боротися та відстежувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний іде половина працівників підприємства, які фактично продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування».

Це також пришвидшить процедуру отримання страхових виплат і зменшить шахрайство: тепер купити фейкові лікарняні за 200 – 300 гривень буде нереально

Людям не потрібно відвідувати лікарню, щоб закрити лікарняний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus