USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські археологи виявили срібний скарб. ФОТО

2 Вересня 2012 18:26
Скарб срібних прикрас виявили археологи у Володимирі-Волинському.

Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Так, наприкінці серпня у Володимирі-Волинському з метою прокладання нових комунікацій на території гімназії №4 розпочались земляні роботи. Зокрема на території посаду літописного Володимира в урочищі Апостольщина.

ДП «Волинські старожитності» спільно з управлінням культури Волинської облдержадміністрації уже у перший день земляних робіт призупинили їх. І відразу ж розпочали археологічне дослідження у межах наявних траншей. Експедиція під керівництвом Олексія Златогорського виявила і дослідила 14 об'єктів давньоруського часу.

В одному з об'єктів, знищеному траншеями, прокладеними у 1960-1970-ті роки виявили скарб срібних прикрас давньоруського періоду. Скарб сильно пошкоджений і потребує негайної реставрації. Він складається з срібних шийної гривні, пластинчастого браслета, витого браслета, скроневих кілець (сережки так званого «київського» типу), колтів, хрестиків та намиста. Зокрема, скроневі кільця виготовлені з срібла, оздоблені зерню, пустотілі в середині, розміром близько 1 сантиметр в діаметрі, за аналогіями датуються ХІ - першою половиною ХІІІ ст. Намисто, з пустотілих срібних пластин, з пласкою стороною з одного боку і випуклою - з іншого, на кінцях оздоблені фігурками у вигляді голови змії, мають три отвори з кожного боку, виготовлені з тонкого срібла, довжиною 2-2,5 сантиметри.

Хрест мармуровий, рівносторонній, оздоблений на раменах срібними пластинами, прикрашеними зерню, за аналогіями є виробом візантійського походження. Фрагмент срібної шийної гривні, виготовленої з дроту, що налічує більше 6 витків, товщиною 0,5 сантиметра, в перетині прямокутний, за аналогіями датується ХІ - першою половиною ХІІІ ст. Фрагмент колта, пустотілого всередині, складеного з двох спаяних пластин, має бронзову дужку, ймовірно орнаментований фігурою птаха.

Поруч зі скарбом виявили фрагмент верхньої частини гончарного горщика ХІІ - першої половини ХІІІ століть, що містив сліди окислення кольорового металу.

На сьогоднішній день роботи завершили, скарб передали на реставрацію. Найближчим часом на цю ділянку у центрі Володимира-Волинського виготовлять пам'яткоохоронну документацію, яка забезпечить охорону цієї території від будь-яких земляних робіт та будівництва.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Еней Показати IP 3 Вересня 2012 15:14
Молодці.Рятують на інтузіазмі історію ношого краю.Так тримати.
Олена Показати IP 3 Вересня 2012 22:33
Які молодці наші хлопці, як гарно справляються. Молодець Олексію, робіть і надалі нові відкриття

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus