USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Made in Ukraine: відомі світові бренди шиють одяг в Україні

4 Квітня 2019 19:05
Чоловічі костюми, штани та верхній одяг, виготовлені в Україні, можна легко віднайти в бутиках відомих брендів не тільки в країнах Західної Європи, а й у США, Канаді, Японії.

Все частіше іноземні інвестори для пошиття одягу обирають не дешевий Китай, а Україну, адже цінують свою продукцію і хочуть, аби вона була якісно та вчасно виконана.

Інформаційне агентство Волинські Новини мало нагоду поспілкуватися з заслуженим працівником промисловості України Стеллою Станкевич, багаторічним генеральним директором підприємства, яке роками шиє одяг на експорт, – це ТДВ «Трембіта», розташоване в Чернівцях. Також ми змогли оцінити процес виробництва зсередини.

Я – ЦЕ ПІДПРИЄМСТВО

На прохання трохи розповісти про себе Стелла Омелянівна зазначила: «Я – це підприємство. Я тут усе життя працюю і про себе ніколи не говорю, а говорю про колектив».

Так, ТДВ «Трембіта» цьогоріч відзначає своє 75-річчя. Протягом цього часу «Трембіта» реорганізувалася з невеликої швейної фабрики в товариство з додатковою відповідальністю, яке співпрацює з великою кількістю закордонних партнерів, серед яких – підприємства з Італії, Німеччини, Франції, Англії, Нідерландів, Данії, США, Канади, Великобританії, Австрії, Японії та ін.
Товариство спеціалізується на чоловічих костюмах, штанах і пальтах, які відшиває на замовлення таких відомих іноземних брендів, як Armand Thiery, Scherrer, Mario Dessuti, Celio, Gianni Ferrucci, Galeries Lafaytte, Burton, Dev, O.D.V., Sted and Barneys, Combipel, Villa Vasari, Father and Sons, Paul Hagen, Prado, Benetton, Fellini, Facit, Ovies тощо.
ВІД ОДЯГУ ДЛЯ МАС ДО ВІДОМИХ БРЕНДІВ

Як розказала Стелла Станкевич, раніше підприємство спеціалізувалося на масовому пошитті чоловічого, жіночого та дитячого одягу, який розповсюджували територією усього СРСР. «Коли розвалився Радянський Союз, ми залишилися напризволяще – ніхто нами не цікавився. Не було до кого звернутися… Однак ми не зупинилися», – пригадала вона та додала, що зберегти виробництво було вкрай тяжко, адже тканин не було й доводилося виходити зі скрутних ситуацій будь-якими методами. Наприклад, у 1992 році «Трембіті» вдалося налагодити контакти з італійською фірмою «Конфіталія», а роком пізніше, у 1993-му, розпочалася співпраця з німецьким підприємством «Кайзер», яка протривала 15 років.
Це, своєю чергою, дозволило утримати колектив. А вже з 1996 року «Трембіта» за рахунок кредитів розпочала технічне переоснащення виробництва.
«Зараз у нас повністю автоматизоване виробництво. Всі наявні у швейних цехах світу автомати ми маємо. Як тільки розпочали переоснащення фірми, так і продовжуємо кожного року оновлювати обладнання. Цього року закупились на 300 тисяч євро», – зазначила Стелла Омелянівна.
MADE IN UKRAINE

Стелла Станкевич розповіла, що на сьогодні «Трембіта» має повністю завантажене виробництво: «В нас постійно просять взяти роботу, але ми відмовляємо, бо повністю перевантажені. І в той час, коли інші фірми потерпають у міжсезоння, ми ніколи не залишаємося без роботи. Лише до Франції щомісяця поставляємо 20 тисяч костюмів».
Товариство отримує від постачальника тканину, пропозиції щодо модельного ряду і способу обробки матеріалів, відшиває одяг і відправляє його замовнику. Як додала генеральний директор підприємства, «Трембіта» ще ніколи не зривала поставку.
«У нас є конструкторський відділ, ми працюємо над заданими моделями, за потреби удосконалюємо їх і пускаємо у виробництво. Загалом процес виробництва в нас розділений, кожен знає, що має роботи, і відповідає за свою ділянку праці», – сказала Стелла Станкевич.
«Трембіта» теж має кілька магазинів в Україні, де продає одяг під власною маркою. «Ми самі орендуємо приміщення й нікому не даємо свою продукцію під реалізацію», – вказала керівник підприємства.

На запитання про те, чи планує товариство розширятися, Стелла Омелянівна зауважила, що як генеральний директор, звісно, цього б хотіла, але в такому разі постає проблема з пошуком працівників.

СОЦІАЛЬНИЙ ПАКЕТ

Зараз на підприємстві працевлаштовано 35 осіб управлінського персоналу та 700 робітників цехів, переважно жінок, які працюють в одну зміну – з 7.30 до 16.00.
«За потреби ми йдемо назустріч і дозволяємо починати роботу з 8.00. Забезпечуємо працівників соціальним пакетом – надаємо безвідсоткові кредити, компенсовуємо кошти, потрібні на проїзд, видаємо 5 % на харчування, – сказала Стелла Станкевич і додала, що «Трембіта» посідає перше місце серед підприємств за охороною праці. – У нас скрізь стоять кондиціонери і є все необхідне для того, щоб людина відчувала себе комфортно на своєму робочому місці».

Середня заробітна плата в товаристві становить 10200 гривень.
«Говорять, що пошиття одягу – це легка промисловість. Насправді вона зовсім не легка, тому що потрібно 8 годин сидіти й уважно працювати, бо продукція повинна бути високоякісною, тож важливим є кожен стібочок», – наголосила директор.
Я НІ З КИМ НЕ КОНКУРУЮ, Я НАЙКРАЩА

Як переконує Стелла Омелянівна, «Трембіта» – єдине такого типу підприємство в Україні, яке, до прикладу, минулого року сплатило 36 мільйонів гривень податків.
«Я ні з ким не конкурую, я найкраща. І я не жартую. В мене немає конкурентів, адже в мене є свій стиль, у мене зовсім інші погляди на життя та роботу. Тому й ми вже декілька років підряд займаємо перше місце серед підприємств легкої промисловості України… Ми прагнемо постійно розвиватися, ми весь час навчаємося, тому що для кожної країни – свої моделі, свої способи обробки, – розповіла Стелла Станкевич. – Я працюю так, щоб мати змогу розвиватися, виплачувати хорошу зарплату своїм працівникам… Не маємо ми конкурентів і в Європі, адже там практично відсутнє швейне виробництво. Важко працювати в Європі ніхто не хоче».
На переконання генерального директора, закордонні партнери надають перевагу саме «Трембіті», адже цінують свою продукцію і хочуть, аби вона була якісно та вчасно пошита.
Якість та конкурентоспроможність продукції «Трембіти» підтверджують численні, зокрема й міжнародні, сертифікати та нагороди: «Найкраща торговельна марка», «Європейська якість», «Найкращий вітчизняний виробник», «Лідер галузі» тощо.
Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Andrij Показати IP 4 Квітня 2019 23:47
Китай номер 2. шьют костюмы по цене от 400 € за 1 штуку а это больше как месячная зарплата одного работника на этой фабрике. А почему не создать свою собственную продукцию, если мадам Стелла лучшая??? или дальше будете печь пирожки по чужим рецептам за оставшиеся крошки хлеба?
Анонім до Andrij Показати IP 5 Квітня 2019 18:30
Что-то Вы напутали. При чем тут стоимость костюма - фабрика эти костюмы не продает, а получает деньги только за пошив. Это же давальческое сырье. Сейчас так все швейные фабрики в Украине работают. Кстати, директор же сказала, что у них в Украине свои магазины есть. Так что критика не к месту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus