USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Алгоритми, що стежать за вами: як можна буде «зламувати» людські організми

30 Січня 2018 16:19
На Всесвітньому економічному форумі ізраїльський вчений Юваль Ной Гарарі розповів про те, хто буде керувати життям на Землі.

Про це повідомляє Новое время з посиланням на www.weforum.org.

ОСТАННЄ ПОКОЛІННЯ HOMO SAPIENS

У своєму виступі Юваль Ной Гарарі зазначив, що ми, можливо, останнє покоління Homo sapiens. Через одне або два століття на Землі будуть домінувати організми, які так само сильно відрізнятимуться від нас, як ми відрізняємось від неандертальців або шимпанзе. Тому що в майбутньому ми навчимося змінювати наше тіло, мозок і наш розум. І це стане головним продуктом економіки XXI ст. Не матеріали, не зброя, і не машини. А саме тіло, людський мозок і розум.

Як будуть виглядати майбутні господарі планети? Це вирішать ті, хто володіє інформацією. Тільки ті, хто зможе контролювати інформацію, контролюватимуть життя на планеті. Тому що сьогодні інформація – це найважливіший актив у світі. (...)

Але що станеться, якщо занадто велика кількість інформації буде сконцентрована в руках невеликої групи обраних? Людство розділиться. Але не на класи, а на різні види.

Чому інформація така важлива? Тому що ми досягли тієї точки, коли можемо «зламувати» не тільки комп'ютери, електронну пошту, телефони або банківські рахунки, а також людський та інші організми. Для цього потрібні всього дві речі: велика обчислювальна потужність і величезний обсяг даних, зокрема біометричних, тобто інформація про те, що відбувається всередині мого тіла і всередині мого розуму.

ДАНІ ДЛЯ «ЗЛОМУ» ЛЮДСТВА

До сьогодні ні в кого не було цих даних для «злому» людства. Навіть у радянського КДБ або іспанської інквізиції, здатних спостерігати за людьми цілодобово, немає такої можливості. (...)

Але зараз ситуація змінюється завдяки двом революціям, що відбуваються одночасно. Перша – це розвиток комп'ютерної науки (машинне навчання, штучний інтелект), яка дає нам необхідну обчислювальну потужність. Друга – розвиток біології, зокрема нейробіології, що дає нам необхідне розуміння, як влаштований людський мозок. Підсумувавши півтора століття біологічних досліджень з часів Чарльза Дарвіна, те, що зараз відбувається, можна висловити трьома словами: організми є алгоритми. Це величезне відкриття, що всі організми – від вірусів, бананів і до людини – є всього лише хімічними алгоритмами. І ми зараз вивчаємо те, як розв’язати ці алгоритми.

Коли дві революції – комп'ютерна та нейробіологічна – об'єднаються, що ми отримаємо? Можливість «зламати» людство. І можливо, найважливіший винахід цих революцій – біометричний сенсор, що переводить біохімічні процеси в нашому тілі і мозку в електронні сигнали, які може аналізувати комп'ютер.

Розшифрувавши ці алгоритми і отримавши необхідні дані, можна створити істот, які будуть кращі за людей. Але як ці нові люди згодом будуть застосовувати ці технології, чесно кажучи, не уявляю.

Зараз цей процес ведеться за трьома напрямами. По-перше – біоінженерія. Вчені вирощують нові органи, втручаються в організм на генетичному рівні. По-друге – поєднання органічного та неорганічного. Наприклад, комп'ютерний інтерфейс у вашому мозку або «запасна» імунна система. У цьому випадку ваш мозок залишається вашим мозком, навіть незважаючи на те, що підключений до різних пристроїв. Третє – і це найрадикальніший напрям – створення повністю неорганічної форми життя. Чи можна це зробити? Питання поки що відкрите. Можливо, з неорганічними формами життя у нас нічого і не вийде, але все більше вчених впевнені, що рано чи пізно це станеться.

ЧИ РЕАЛЬНИЙ ШАНС ПІЗНАТИ СЕБЕ КРАЩЕ?

Люди взагалі мало знають про себе справжніх. Тому алгоритми – реальний шанс пізнати себе краще. Наведу приклад з особистого життя: в 21 рік я усвідомив, що я гей. Хоча раніше це заперечував. Я не виняток. Багато геїв живуть, заперечуючи цей факт, і не знають про себе чогось дуже важливого.

Уявіть собі ситуацію, коли через 10-20 років алгоритм зможе говорити тінейджеру про його орієнтацію. Алгоритм відстежує рухи ваших очей, тиск, активність мозку і повідомляє вам, хто ви насправді. Навіть якщо приховувати свою орієнтацію від друзів, колег і самого себе, ці дані можуть отримати Amazon, Google, Facebook. Алгоритми, що стежать за вами, повідомлять, що Coca-Cola, якщо компанія захоче продати вам свій напій, не повинна показувати вам рекламу з оголеними дівчатами. Ви цього навіть не помітите, але корпорації прекрасно знають, що ця інформація коштує мільярди.

Як регулювати тих, хто володіє інформацією? Кому належить інформація про мене? Нині велика частина даних належить корпораціям, і багатьох це турбує. Але якщо уряди націоналізують інформацію, це призведе до цифрової диктатури.

Коли у нас будуть алгоритми, здатні розуміти мене краще, ніж я сам себе, вони зможуть передбачати мої бажання, маніпулювати моїми емоціями і навіть приймати за мене рішення.

Тому якщо ми не будемо обережними, настане ера цифрової диктатури.

ЦИФРОВА ДИКТАТУРА

Візьмемо, наприклад, Північну Корею. Скажімо, люди там будуть носити спеціальні біометричні браслети. Коли людина увійде в кімнату і побачить портрет чергового вождя, браслет «зчитає» його емоції, тиск і передасть ці дані до відповідних органів. Так і буде виглядати цифрова диктатура.

Контроль інформації дозволить світовим елітам «зламувати» організми, і так чином «перебудувати» все наше майбутнє. Це буде найбільша революція в історії всього живого на Землі. (...)

Зараз еволюція за допомогою природного відбору замінюється еволюцією за допомогою розумного задуму. Задуму не Бога, а людини. Наше майбутнє буде визначатимуть не Бог на хмарі, а хмарні сервіси корпорацій. Якщо не врегулювати це питання, крихітна група людей, еліта, отримає доступ до інформації і буде визначати майбутнє життя на Землі.

ПОЛІТИКАМ НЕ ВАРТО ДАВАТИ ПОДІБНІ ІНСТРУМЕНТИ

Багато політиків схожі на музикантів: вони грають на людських емоціях. Політик виголошує промову або пише твіт – і вся країна охоплена страхом. Тому я не думаю, що варто давати цим «музикантам» подібні інструменти. І вже тим більше не слід довіряти їм життя у Всесвіті. У них навіть немає свого бачення майбутнього. Вони здатні тільки фантазувати про минуле. (...)

То кому має належати інформація? Відверто кажучи, я не знаю. Дискусія про це тільки почалася. Не можна чекати швидкої відповіді на це важливе запитання. До обговорення повинні підключитися вчені, філософи, юристи і навіть поети. Адже від відповіді на це запитання залежить майбутнє не тільки людства, але й самого життя на нашій планеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
132 Показати IP 30 Січня 2018 21:07
зараз у нас і так у багатьох мозок взламаний.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus