USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому обстеження грудей треба робити регулярно. Найточніший метод

4 Лютого 2018 19:00
Минулого року на Волині діагностували 321 випадок захворювання на рак молочної залози, з яких понад півсотні – на занедбаних стадіях.

Щоб запобігти такій сумній статистиці, жінок треба спонукати до регулярного обстеження молочних залоз, переконані лікарі.

«На жаль, волинянки нехтують своїм здоров’ям, знаходять тисячу причин, щоб не піти до лікаря. Хоча жінкам після 35 років треба регулярно раз на два роки проходити мамографічне обстеження грудей, після 50 років такі огляди мають бути щорічними», - наголошує Анатолій Самусь, лікар вищої категорії, завідувач рентгендіагностичним відділенням Волинського обласного онкодиспансеру.

За словами лікаря, комусь ліньки іти у медзаклад, хтось не може викроїти часу. Між тим, рання діагностика дозволяє зберегти жінкам повноцінну якість життя і працездатність.

Як розповів Анатолій Самусь, нині в області функціонує 9 мамографів, три з яких – у Луцькому онкодиспансері. В цьому медзакладі діють плівковий мамограф «Senographe-700Т» 2000 року випуску, виробник – General Electric (США) та плівковий мамограф «GIOTTO IMAGE » 2008 року випуску, виробник – IMS (Італія), оснащений стереотаксичною приставкою,яка дозволяє отримувати знімки при мінімальному опроміненні. Крім того, в жовтні 2014 року лікувальний заклад отримав сучасний стаціонарний цифровий мамограф «Мадіс», виробник – «Радмір» (Харків) та вперше в Україні було переобладнано та встановлений на пересувний автомобіль на базі шасі ЗІЛ-5301БО «Бичок», який дозволяє експлуатувати цей мамограф як в умовах стаціонарного, так і пересувного кабінету з виїздом в організації, на підприємства, в міста та села будь-якого району Волині. На сьогодні це – єдиний мамограф на колесах в Україні. Це дуже зручно для мешканок віддалених населених пунктів. Пересувна лабораторія дозволяє щороку обстежувати 5,5-6 тис жінок. Мамографія виявляє зміни в молочних залозах, коли їх не відчуває сама жінка.

«На жаль, не завжди жінки, у яких діагностують рак на ранніх стадіях, беруться себе рятувати. У 2016 році на пересувному мамографі ми виявили рак у мешканки Рожищенського району. Їй сказали негайно їхати в онкодиспансер. Однак жінка потрапила на прийом аж через рік, пояснила, що збирала гроші на операцію. На жаль, множинні метастази вже пішли в легені і кістяк, врятувати життя їй не змогли», - розповідає медик.

На думку Анатолія Самуся, уникнути таких випадків можна, об’єднавши зусилля медиків. Коли жінка звертається до будь-якого лікаря, навіть з нежитем, пацієнтці слід призначати мамографію. Тим паче, що в кількох райцентрах є необхідне обладнання: у Маневичах, Нововолинську, Ковелі, Любомлі та в Луцьку. На даний час у нашій області скринінговій мамографії підлягає близько 142 тис. жінок. Щоб їх обстежити, потрібно в райцентрах Волині та в лікувальних закладах Луцька розмістити не менше 15-16 мамографів. Адже у ситуації, коли рак молочних залоз «молодшає», працювати треба на випередження.

«Пересувний мамограф був дуже популярний у 2012 році перед виборами до Верховної ради. Кандидати в депутати навперебій запрошували лабораторію на колесах у свої округи. Та коли опинилися у депутатських кріслах, їхній інтерес до цієї проблеми згас», - констатує Анатолій Самусь.

Між тим, народні обранці могли б посприяти у вирішенні важливого для області питання. Адже з 2005 року пересувні мамографи застаріли і потребують оновлення. Для цього потрібно розробляти нові проекти, робити спецзамовлення. Вирішувати це питання слід на державному рівні, переконані медики.

«Перші 23 пересувні мамографи були обладнані в автомобілях ЗІЛ російського виробництва. Причому, разом із обстеженням молочних залоз можна було зробити УЗД та флюорографію», - каже Анатолій Самусь.

Лабораторії на колесах дозволяють проводити скринінг молочних залоз у жінок, які не скаржаться на стан свого здоров’я. Для уточнення чи підтвердження діагнозу, жінок скеровують в онкодиспансер.

«Причинами раку молочної залози є нервові перевантаження, стреси, гормональні порушення, прийом протизаплідних засобів. Раджу жінкам не втрачати часу, шукаючи допомоги у знахарів чи народних цілителів. Слід своєчасно звертатися до фахівців. Зрозуміло, щодня до лікаря не набігаєшся. Тому жінкам слід хоча би раз у тиждень перед дзеркалом обстежувати молочні залози. Звертати увагу на зміну кольору шкіри, втягнення, виділення, ущільнення. Для скринінгу молочних залоз мамографія – найдоступніший і найточніший метод», – каже Анатолій Самусь.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus