USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи потрібно вимикати телефони та чи б'є блискавка у найвищу точку: волинянам розповіли, як поводитися під час грози

12 Серпня 2022 19:31
Щороку з настанням сезону гроз Державна служба України надзвичайних ситуацій публікує рекомендації, в яких розповідає про те, як людині уберегтися від грози. Однак в інтернеті є чимало матеріалів та відеороликів під назвою «Міфи про блискавку», які деякі поради ДСНС заперечують. Наприклад, щодо вимкнення телефонів, мовляв, це занадто малий предмет та не є фактором впливу на блискавку, чи щодо бігу під час грози.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з представником ДСНС та фізиком-науковцем, які розповіли про правила поведінки під час грози та про те, як саме діє блискавка. Також ми запитали у лікаря, як допомогти людині, якщо її вдарила блискавка.

Поради ДСНС, як діяти під час грози

Як розповів речник Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимир Нестеров, на будинку має бути кілька громовідводів, адже один не перекриває всю площу. Під час грози потрібно сховатися в будівлі, стояти під деревами не варто, але можна сховатися під мостом. Якщо ж людина опинилася у полі, то найкраще для схову підійде будь-яке заглиблення, але якщо такого місця немає, потрібно присісти, але не лягати і не стояти, щоб зменшити площу контакту із землею. Варто зняти із себе металеві речі, відкласти телефон якомога далі та перечекати грозу.

З його слів, людини, в яку влучила блискавка, торкатися не можна, потрібно переконатися, чи вам не загрожує небезпека, адже є таке поняття, як статична напруга, а вже тоді перевірити ознаки життя – дихання та серцебиття. Якщо таких ознак немає, потрібно проводити реанімаційні заходи, зокрема масаж серця – два вдихи на 60 натискань.

Як утворюється блискавка

Доцент кафедри експериментальної фізики інформаційних та освітніх технологій Волинського національного університету імені Лесі Українки, кандидат педагогічних наук Григорій Кобель відзначив, що Земля має негативний заряд, підошви хмар також несуть негативний заряд, а ось верх хмари – позитивний. Тому утворюється пляма позитивного заряду на Землі, і блискавка б’є з підошви негативно зарядженої хмари саме в ці позитивно заряджені плями. Тобто блискавка насичує Землю електронами.

«Усі думають, якщо Земля має негативний заряд, то всі електрони ідуть в хмари, але це не є правдою. Більше блискавок трапляється саме всередині хмари, літаки зазвичай оминають грозові хмари, хоча й мають захист», – каже фізик.

З його слів, звичайну блискавку можна змоделювати у лабораторії, є машина, яка відтворює іскровий розряд, а ось кульову блискавку вченим ще не вдалося змоделювати.

«Кульова блискавка має таку ж густину, як і повітря, коли зависає. Окрім того, вона має іонізований газ, відповідно, вона буде притягатися до заряджених об’єктів, а протяг її переносить, як пилинку. Ця блискавка дуже непередбачувана, бо експериментів з нею немає. До речі, є ще одна блискавка, яка російською називається «чоточная молния», я зупинився на думці, що українською її назва буде вервечна блискавка – наче набір кульок, намисто. Ця блискавка буває дуже рідко, але вона описана», – зазначає науковець.

Чи б’є блискавка у найвищу точку

Григорій Кобель наголошує, що блискавка переважно б’є у найвищу точку, але якщо поряд буде діяти інший фактор у нижчій точці, то вона вдарить туди: «Блискавка може бити нижче у місце, де більша провідність. Наприклад, сосна – це смольне дерево, у неї блискавка б’є менше, а ось у дуб – більше. Якщо в лісі походити, то можна побачити пошкоджені блискавкою дуби, граби, а ось пошкодженої сосни практично не побачиш – мала провідність. Однак під час грози категорично не можна стояти під будь-яким одиноким деревом у полі. Якщо ви потрапили під грозу в лісі, для укриття потрібно обирати якийсь кущ.

Блискавковідвід, як у нас кажуть на громовідвід, роблять обов’язково металевим – не ставлять дерев’яну чи пластмасову палицю, а обов’язково загострену металеву жердину, ще й закопують контур у землю. Грім – це звук, причина – його розряд, а звук є наслідком. Тому правильно говорити блискавковідвід, а не громовідвід. Водночас це не означає, що в цей штир б’є блискавка. Блискавковідвід працює тривалий час і зменшує різницю потенціалів, тобто запобігає появі блискавки», – каже фізик.

Водночас він наголосив, що блискавка може влучити і в людину, якщо та буде найвищою точкою.

«Блискавка – це іскровий розряд, коли є велика різниця потенціалів між підошвою хмари і поверхнею Землі чи високим об’єктом на поверхні Землі. Тому вона може влучити навіть у людину, якщо та стоїть у полі одна, тобто є найвищою точкою. Тож потрібно лягати, а краще – сховатися у якесь заглиблення», – радить Григорій Кобель.

Чи потрібно вимикати мобільний телефон під час грози та чи притягає метал блискавку

Фізик зазначає, що під час грози людині не можна розмовляти телефоном чи тримати у руках щось металеве.

«Телефоном розмовляти взагалі не бажано у грозу, потрібно вийняти його з кишені та вимкнути. Буває, що батарею телефона розриває під час удару блискавкою. Також не можна тримати в руках металевих речей. Наприклад, під час грози люди повертаються з поля та тримають у руках вила. Цього робити не варто, – наголошує вчений. – Корову може вдарити блискавкою через ланцюг, який забитий металевим штирем у землю. Був випадок, коли вбило і корову, і жінку, яка тягнула тварину за ланцюг під час грози».

Чи б’є блискавка в одне і те ж місце

Найпоширенішим міфом про блискавку є те, що вона не б’є двічі в одне і те ж місце, однак, каже Григорій Кобель, досліджень, які підтверджували б це, немає. Також немає досліджень, чи можна бігти під час грози, проте фізик наголосив, що ховатися потрібно обов’язково.

Допомога людині, якщо її вдарила блискавка

Сімейний лікар Роман Божко відзначив, що в разі удару блискавкою людина може одразу ж померти. Зазвичай, коли у людину влучає блискавка, вона може знепритомніти, тому насамперед варто перевірити пульс, дихання та серцебиття.

«Якщо ви штурхаєте людину і вона не приходить до тями, не контактна і в неї відсутні пульс та дихання, потрібно робити серцево-легеневу реанімацію – це навичка номер один у будь-якій ситуації. Тобто в разі удару блискавкою насамперед потрібно викликати швидку та робити серцево-судинну реанімацію людині. Якщо ж ви привели людину до тями, то потрібно обробити опіки антисептиком та чекати швидку. Тобто головне – правильно надати допомогу й привести людину до тями, так вона матиме шанс вижити», – відзначив лікар.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
цікавий Показати IP 13 Червня 2022 07:44
"Якщо ж людина опинилася у полі, то найкраще для схову підійде будь-яке заглиблення, але якщо такого місця немає, потрібно присісти, але не лягати і не стояти, щоб зменшити площу контакту із землею" І так - майже вся стаття.
Анонім до цікавий Показати IP 12 Серпня 2022 21:25
Речник каже лягати не можна,а вчений каже лягти,кому вірити.
Зі школи Показати IP 13 Серпня 2022 08:41
І найголовніше! Щоб надати ПМД людині ураженій блискавкою - потрібно зняти статичну напругу, для цього торкнутися сухим дерев’яним або пластиковим предметом. Потрібно ще розказати як правильно допомогти!.
Поправка до Зі школи Показати IP 13 Серпня 2022 08:54
Гумовим, не пластик
ВВ Показати IP 13 Серпня 2022 09:20
теж це замітив...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus