USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Депутат розповів, як змінився мікрорайон Луцька за дві каденції

18 Січня 2018 15:48
Протягом восьми років депутатської діяльності Євгеній Євгенович Ткачук вивів свій округ у лідери за темпами розвитку, реалізувавши у ньому справді масштабні проекти – ремонт і благоустрій практично усіх дворових територій, облагородження скверів, під’їзних ділянок, реконструкцію ринку й чимало інших ініціатив, корисних для кожного жителя району ЛПЗ.

Значну кількість проектів депутат реалізував власним коштом, або ж залучаючи в розвиток округу ресурси міського бюджету. Свого часу люди проголосували за Євгенія Ткачука, бо ще задовго до перших виборів він проявив активність у роботі в окрузі, вирішивши першочергові проблеми району. Зокрема здійснив ремонт доріг і піших переходів, які раніше знаходились у катастрофічному стані. Його ініціативи знаходили підтримку, бо дійсно приносили користь людям. І саме Євгеній Ткачук став одним із перших депутатів, які не на словах, а реальними справами почали змінювати Луцьк. Про це повідомляє «Високий замок».

Місцеві мешканці розповідають, що до Ткачука їхній район занепадав, і хто був його представником у міськраді, жителі навіть не мали уявлення. А нині чимало мешканців цього округу висловлюють підтримку Євгенію Ткачуку і навіть активно підтримували й відстоювали його у час, коли недобросовісні опоненти використовували брудні маніпуляції й технології, аби завадити роботі одного із найактивніших депутатів Луцької міської ради.

СЕРЕД НАЙБІЛЬШИХ ПРОЕКТІВ – КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ ДВОРІВ, ВІДКРИТТЯ ОНОВЛЕНОГО РИНКУ ТА ВСТАНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ОСВІТЛЕННЯ

– Євгенію Євгеновичу, дві каденції поспіль лучани, жителі мікрорайону ЛПЗ, довірили вам представляти їхні інтереси в міській раді. Що вдалося зробити протягом цього часу?

– На окрузі та в місті в цілому зроблено чимало. Мікрорайон ЛПЗ повністю змінився, і все це завдяки спільній роботі з моїми колегами, нині покійним міським головою

Миколою Романюком та мешканцями. З-поміж великих проектів минулого 2017 року: встановлення економічного LED-освітлення на бульварі Дружби народів, капітальний ремонт дворової території на вулиці Бенделіані, 5 (повністю оновлено асфальтне покриття, викладено бруківкою тротуар), заасфальтована частина дороги біля гуртожитку на бульварі Дружби народів, 2.
Також із моєї ініціативи та підприємців була розпочата реконструкція ринку на бульварі Дружби народів навпроти супермаркету «Салют». Адже іржаві контейнери та суцільне болото навколо них, що розміщувалися там раніше, важко було назвати ринком. Нині оновлені сучасні бутіки вже працюють, і сьогодні там досить комфортно. Задоволені як підприємці, так і мешканці мікрорайону. Не порівняєш із тим, що було на цьому місці раніше, а особливо ввечері, коли вмикають LED-освітлення. Також на оновленому ринку встановлено нові павільйони для продажу сільськогосподарської продукції, де дачники та мешканці прилеглих сіл реалізовують власну продукцію. Зроблена стоянка для автомобілів.

Загалом практично кожен двір у моєму окрузі був полагоджений і зазнав змін, починаючи від ремонту доріг і до благоустрою дворових території, під’їздів, встановлення нових дитячих майданчиків.

– Що в окрузі зроблено за Ваші власні кошти? Відомо, що Ви виділяєте чималі суми.

– Практично всі дитячі майданчики в мікрорайоні, які були встановлені за останні роки, зроблені власним коштом або за гроші моїх друзів-підприємців, яких я залучив. До речі, ми постійно підтримуємо їх у належному стані. Цього року ми додали нові ігрові елементи на вулиці Шота Руставелі, 10 і Грабовського, Дружби народів, 1, 5, 13-а. Деякі старіші замінили на нові. Разом із мешканцями ми закупляли фарби, а тоді вони вже оновлювали майданчики для своїх дітей. Щороку я закупляю пісок для пісочниць, щоб діти могли гратися. В деяких місцях укладав бруківку. В рамках щорічного прибирання скверу «Дубки» (а в 2017 році ми зробили це двічі) я закупляв рукавички, мішки для сміття. Було організовано вивезення сміття.

Парк «Дубовий гай» («Дубки»), що в мікрорайоні ЛПЗ

Хочу подякувати Ігорю Поліщуку, який особисто двічі долучався до прибирання скверу. Також трудилися колективи садочків №22, №23, школи №20, №24 та працівники міської ради. Багато питань, з якими звертаються лучани, вирішую в телефонному режимі. Маю телефони всіх директорів комунальних підприємств. Я вдячний мешканцям, які довіряють мені та підтримують. Тож працюю у міру своїх можливостей.

– А як часто і з якими питаннями до вас звертаються лучани?

– Постійно отримую дзвінки людей. Мій телефон завжди був і є у відкритому доступі. Наприклад, сьогодні дзвонили тричі. В одному зі звернень люди повідомили, що маршрутка №4 не дотримується графіку рейсів. Це питання неодмінно буду вирішувати, і на мою думку, має бути вивішений цей графік на зупинках, щоб люди та міська рада контролювали сумлінність перевізників.

«У МІКРОРАЙОНІ ЛПЗ ПРАКТИЧНО ВСІ БУДИНКИ МАЮТЬ ТЕПЛОВІ ЛІЧИЛЬНИКИ»

– На вашому виборчому окрузі низка будинків узяла участь в державній програмі термомодернізації житла. Чия це була ініціатива?

– У мікрорайоні ЛПЗ практично не залишилося будинків, де не встановлені теплові лічильники. З моєї ініціативи було встановлено дев’ять теплових лічильників, вартість одного з яких орієнтовно 50-60 тисяч гривень, та два теплові пункти у будинках, вартість яких приблизно 200 тисяч гривень. Після того, як до мене звернулися мешканці, я подав відповідні запити. За мої кошти було виготовлено проекти та облаштовано приміщення, де їх установлювали.

– На що витратили 100 тисяч гривень із вашого депутатського фонду?

– Надійшло дуже багато звернень від мешканців щодо того, що лавочки, які я встановив ще в 2010 році по всьому мікрорайоні, вже потребують заміни. Було вирішено замовити великі якісні лавки зі спинками, на цю суму вийшло 34 лавки. Їх розмістили не лише на території мого виборчого округу, а й по всьому мікрорайону ЛПЗ, звідки надходили звернення від людей. Мешканці дуже задоволені.

– Чи долучалися до формування проекту бюджету міста на 2018 рік? Які пропозиції були вами внесені?

– Варто сказати, що кожен депутат хоче, щоб на його округ виділили якомога більше коштів. І він мусить знайти обґрунтування для цього. Неодноразово до мене зверталися лучани з приводу ремонту прибудинкових територій на вулиці Грабовського, 11 та проспекті Дружби народів, 3. Це маленькі двори, які потребують невеликих фінансових затрат. Також у 2017 році мали зробити пішохідні переходи від будинку Дружби народів, 3 до будинку Дружби народів, 15 та біля храму Іова Почаївського УПЦ КП, що будують у мікрорайоні. Та не вистачило коштів. Обов’язково потрібно вирішити питання капітального ремонту територій двох дитячих садочків №22 та №23. Там або укладатимуть бруківку, або асфальтуватимуть. Всі ці роботи плануємо виконати в 2018 році.

– Кому сьогодні передусім безплатно виділяють земельні ділянки в місті?

– Ще в 2014 році був ініційований депутатський запит, який був підтриманий, щоб насамперед виділяти земельні ділянки родинам загиблих військовослужбовців із Луцька. Близько 30 таких ділянок уже видано. Найближчим часом маємо надати їх усім потребуючим.

– З початку війни ваш автосервіс безплатно ремонтував машини для АТО. Чи продовжуєте цю ініціативу?

– Так, і надалі в нас обслуговуються автомобілі, які беруть безпосередню участь в зоні АТО.

– Цієї осені 108 сімей, які проживають у гуртожитку, що належав ПАТ «Електротермометрія», отримали житло у приватну власність. Відомо, що не один рік ви боролися за права жителів цього гуртожитку. Чи це щось коштувало для міського бюджету?

– Була проведена дуже копітка робота. Нині це питання вже на завершальній стадії. Протягом останніх чотирьох-п’яти років я займався ситуацією особисто, адже будинок розташований на окрузі, де мене обирали. Не все було так просто. Адже, згідно з законом, міська рада не має права втручатися в діяльність некомунального підприємства. Тому велися серйозні перемовини. Навіть були пропозиції передбачити необхідні гроші в міському бюджеті, щоб викупити ці квартири. Проте останні переговори дали дуже позитивний результат.

Власник погодився безплатно передати на баланс міста гуртожиток на бульварі Дружби народів, а також той, що на вулиці Шевченка.

ПАТ "Електротермометрія" погодилася віддати луцький гуртожиток у власність мешканців.

Він поставив тільки одну умову: щоб мешканці погасили заборгованість за комунальні послуги, а це приблизно 200 тисяч гривень. До вирішення питання долучився і допомагає Ігор Поліщук, була зустріч із головою обласної ради Ігорем Палицею, який також запропонував свою допомогу у вирішенні ситуації. Дякую директорові ПАТ «Електротермометрія» Юрію Малихіну, що він пішов нам назустріч. Після передання гуртожитку на баланс міста мешканці зможуть створювати ОСББ та розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Надіюся, що все вийде – і це стане однією з великих перемог міста, адже приблизно 200 сімей отримують у власність своє житло.

– До яких проектів долучалися на рівні міста?

– Протягом цього року дуже оновився центральний парк. Під час робочої поїздки в місто Харків разом з Ігорем Поліщуком та Сергієм Булою ми відвідали чудовий парк імені Горького. Цілком заслужено його називають українським «Діснейлендом» та вважають найсучаснішим та найкращим парком розваг в Україні. Кілька років тому він здобув міжнародну премію «Golden Pony Awards» та увійшов у десятку найкращих парків розваг у світі. Там розміщене найвище в Україні 55-метрове колесо огляду.

Цікаво, що протягом дня парк обслуговують 600 працівників. Більшість ідей для центрального парку нашого міста була взята саме звідти. Після приїзду з Харкова ми взялися за їх реалізацію. Приємно, що багато підприємців долучилося до цієї чудової справи. І незабаром мешканці та гості міста побачили результат. Ще багато проектів будемо реалізовувати, і не тільки в центральному парку, а й парку ім. 900-річчя міста Луцька, сквері «Дубки». Вже є проектні пропозиції.

– На жовтневій сесії ви ініціювали питання будівництва дитячої церкви в 40-му мікрорайоні. Чия це була ідея, за чиї кошти її реалізовуватимуть?

– Будь-яку церкву будують за благодійні кошти. Ідея створення цієї церкви була започаткована ще за життя Миколи Романюка. Владика Михаїл вніс пропозицію щодо будівництва дитячого храму. Я підтримав цей проект. При церкві діятиме дошкільний навчальний заклад із релігійним нахилом, кімната для годування немовлят, сквер із дитячим майданчиком для відпочинку мам із дитячими візками.

Проект церкви для матерів зі дітьми

Без перешкод зможуть відвідувати храм люди з обмеженими можливостями. Цей проект унікальний не лише в Україні, а й у світі. Тим паче з міського бюджету ми не виділяємо на нього жодної копійки. Дай Боже, щоб він утілився в життя. В разі реалізації проекту дитяча церква із дошкільним навчальним закладом слугуватиме людям та навіть має шанс стати туристичною родзинкою міста.

– Ідею багато критикували. І навіть була зареєстрована петиція. Адже раніше цю територію виділяли під будівництво дитячого садочка.

– Ми навіть запрошували автора цієї петиції на депутатську комісію, щоб він прийшов у міську раду та аргументував, чому саме він проти. По-перше, цієї земельної ділянки не вистачає для будівництва садочка. Робити його на 50 місць просто недоцільно. По-друге, в міста немає таких грошей. Варто сказати, що вже є домовленість із забудовником, який будуватиме спальний масив у привокзальному мікрорайоні. Він надав міській раді гарантійний лист, у якому зобов’язався збудувати дитячий садочок на 200 місць і безплатно передати його на баланс міста. Також, на мою думку, потрібно повернути всі садочки, що свого часу були віддані під різні державні установи.

«ОСОБИСТО Я ГОТОВИЙ ДО ПЕРЕВИБОРІВ ХОЧ ЗАВТРА»

– Коли можна чекати перевиборів?

– Перевибори мали відбутися ще на початку минулорічної осені. За дивним збігом обставин листи, які ми відправляли до ВРУ, пропадали дорогою. Тож зрештою представник юридичного відділу особисто завезла їх до Києва. Профільний комітет проголосував призначити вибори міського голови на 23 вересня, але, на жаль, народні депутати з БПП «Солідарність» та деяких інших партій не проголосували за це. Вважаю, було б правильно провести перевибори і депутатів Луцької міської ради. Особисто я готовий іти на перевибори і сьогодні, і завтра до повного перезавантаження.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКІ ОЛІГАРХИ НЕ ХОЧУТЬ ВИБОРІВ ЛУЦЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ?

– Чи цікавить вас крісло мера?

– Кажуть: поганий той солдат, який не хоче бути генералом. Проте на сьогодні я не претендую на цю посаду. В місті є багато молодих та амбітних людей, і я вважаю, саме їм треба давати дорогу. Я очолюю два підприємства, маю трьох дітей, внука. Тож зайнятий, і таких планів у мене немає.

– Кого з місцевих політиків бачите на посаді очільника міста?

– Я підтримую кандидатуру Ігоря Поліщука. На мою думку, зараз у місті багато робиться, працює нова молода професійна команда і багато що нам вдається. А гідну оцінку нашій роботі дадуть лучани.

Спілкувалася Тетяна Свереда
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus