USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Героїня Соцпраці з Волині прославила рідне село високими врожаями

10 Листопада 2019 09:00
Лідії Федорівні Осипенко з села Маньків Локачинського району цьогоріч виповнилося 80 літ. Хоча сама бабуся стверджує, що їй насправді 81. Помилка у даті народження закралася, коли депортована родина переїжджала із Польщі на Волинь у 1940 році.

Батьків поселили в Манькові у старенькій польській хатині. Нову оселю звели, коли Ліда після школи пішла працювати у колгосп і стала Героєм Соціалістичної праці.

«Я спочатку була ланковою в місцевому колгоспі імені Кірова, а потім дояркою. Мала у ланці вісім жінок, кожна обробляла по гектару цукрових буряків. Усе треба було робити вручну ‒ полоти, копати, вантажити на машини. Отримували високі врожаї ‒ по 650 центнерів з гектара. За це мене і нагородили», ‒ пригадує Лідія Федорівна.

На той час їй було 19 років. Про юну трудівницю писали газети й журнали, розповідали по радіо. Гарна слава розійшлася по всьому СРСР, і Ліді почали пачками надходити листи від солдатів, які служили в армії. Але дівчина обрала місцевого хлопця Федора. Після весілля молодята вирішили будувати нову хату. Колгосп допоміг будматеріалами і лісом.

«Я й не знаю, звідки у мене сили бралися, ‒ розповідає бабуся Ліда. ‒ Молоді були, рвучкі. Треба було важко працювати і вдома, і на роботі. Як усі в селі, тримали корову, свині, птицю. А ще ж підростали п’ятеро діток. Як почну прати їхній одяг, то всі шнурки позавішую. А тоді треба було наносити води з криниці, нагріти на плиті, випрати руками».

У ланці жінка совісно трудилася 30 літ. Лідія Федорівна каже, що хоч і важко було копати вручну цукрові буряки, та вони не залишали після себе стільки коренеплодів, як зараз після комбайнів. Потім ще 15 років працювала на фермі дояркою. Щоб вчасно видоїти тридцять корів, треба було вставати о четвертій годині ранку. Якось Ліда ішла на роботу після дощу і впала у воду. Не верталася додому, тільки повиливала з чобіт воду, а до ранку працювала в мокрому одязі. Каже, така легковажність дала про себе знати через багато років. Тепер бабуся не може навіть застебнути ґудзики, бо не слухаються пальці. Дуже болять ноги, Лідія Федорівна ходить, спираючись на дві палиці.
«Погано тепер у селі без колгоспу, ‒ зітхає жінка. ‒ Молодь не має роботи, мусить їхати в Польщу. А ми таки працювали на місці, жили біля батьків і дітей».

Лідія Федорівна вийшла на пенсію у 50 років як багатодітна мати. Ще кілька років ходила на ферму доглядати недійних корів. Каже, керівництво поважало доярок, на свята жінкам дарували покривала, пледи, рушники. Нині бабуся більше сидить удома. Живе пані Ліда з родиною дочки, діти її шанують. На свята провідують внуки і правнуки.

Довідка: За часів СРСР на Волині Героями Соцпраці стали 45 людей. Із них 32 ‒ механізатори, тваринники, колгоспні ланкові та бригадири, шахтарі й лише один партійний функціонер районного масштабу. Першим героям надали звання у 1951 році. Останньому – в 1989-му.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 10 Листопада 2019 09:09
Бідні люди, працювали як коні, ніякого просвіьку не бачили і ще дітям такого життя хочуть. Та в Польщі заробили і приїхали, пожили по-людськи. Нащо те колгоспне рабство?
Лучанка до Анонім Показати IP 10 Листопада 2019 10:31
Завдяки таким людям Україна славилась на весь світ своїми здобутками! Люди жили заможно, навчали своїх дітей у вишах (щоб важко не працювали в колгоспі!:))) Лікували їх безкоштовно, дитячі садки і школи не драли з людей, як за рідного батька! А такі як ти, сьогодні кидають Україну і їдуть батрачити на польського пана і на благо Польщі та ще й вважають, що вони, занедбаючи Батьківщину, живуть по-людськи!((: Та тій бабусі ти повинен руки цілувати, бо при ній Україна була, а ти її продаєш за шмат польської ковбаси!!
Лучанин до Лучанка Показати IP 10 Листопада 2019 13:54
А ще не забувайте, скільки при совку українців по Гулагах, Сибірах замордовано. Да по тюрмах. А так то да, жили шо нада, хліб і молоко, в тих хто сопів і не виступав, були завше, і горб від праці.
Анатоль_ Бідзюра до Лучанин Показати IP 10 Листопада 2019 18:32
Ви не переймайтеся так "Лучанин", і не нервуйте. Це вас комуністка тролить. Яка була за "другого совєта" парторгом (лектором, членом партбюро, прокурором, першим чи другим серретарем міськкому КПУ тощо). Ця мадам одягалась у "Берізках", харчувалася у закритих спецїдальнях за копійки, обслуговувалась у спецмагазинах для партноменклатури і відпочивала у спецсанаторіях... Їй було що втрачати. Ось такі бабці, як Л. Осипенко і гобатіли на функціонерів КПСС на полях, конюшнях, фермах, свинарниках... Проте, зерно та інше збіжжя, із року в рік купували для країни в США та Канаді.
123 до Лучанин Показати IP 11 Листопада 2019 19:19
в основному не українців, а бандерівців
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 10 Листопада 2019 09:44
Кажете, бабцю, добре було бо не треба було їхати в Польщу? А хто вас туди б пустив, у ті часи? Чи будь-куди, окрім Соловків та Сибіру за державний кошт. :)))
4 Показати IP 10 Листопада 2019 10:52
І що вона у совітів заробила за свою ударну працю ?
Думка Показати IP 10 Листопада 2019 19:29
Основна думка старшої заслуженої ЛЮДИНИ : люди працювали на СВОЇЙ землі, виховували СВОЇХ дітей, доглядали в старості СВОЇХ батьків. Так було тяжко але по людськи. Зараз нам пропонують протилежне і називають це жити по людськи..... в кожного своє житття, свої цінності...
петька порохович Показати IP 10 Листопада 2019 20:44
Раби не ми! Ми не раби!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus