USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Готовий поступитися амбіціями, але не принципами», – інтерв'ю Ігоря Палиці про Луцьк, Волинь та Україну*

5 Липня 2019 12:06
Кандидат в народні депутати від 22 округу Ігор Палиця дав годинне інтерв’ю на телеканалі «Аверс», у якому розповів про свої плани, які прагне реалізувати, заручившись підтримкою виборців.

Він переконаний: для того, щоб Україна процвітала, потрібно, щоб до влади прийшли люди, які не зацікавлені обкрадати державу, наживатися на своїх співвітчизниках, а ті, хто прагне змін не для піару.
Довіра до влади

«Суспільство дуже швидко розчарувалося в нових обличчях, які прийшли до влади 2014 року, пообіцяли зміни і їх не зробили. Фактично за пів року ці «нові обличчя» розібралися в корупційних схемах, грошових потоках, викупили дорогі автомобілі в автосалонах.

А угода про коаліцію протрималася до того моменту, поки не почали ділити посади і крісла».

Про реформи

«Ті, хто стоїть на чолі процесу, відповідальні за провали реформ. Мені, наприклад, не подобається реформа поліції, коли рівняли під одну гребінку старих фахівців і набрали нових. Старі мали досвід, знали оперативну ситуацію, знали, де живуть потенційно небезпечні елементи. Тепер же перетворили поліцію на іграшку, яка піариться у фейсбуці. Поліція повинна працювати так, щоб громадяни були впевнені, що не буде на дорогах п’яних водіїв, що мати з дитиною може спокійно йти вулицею і не боятися пограбування. Поліція має працювати так, щоб люди навіть не згадували про неї і не думали, як вона працює».

Корупція і нові закони

«Інвестиції не почнуть надходити в Україну, поки тут не подолають корупцію. Тому я однозначно буду ініціювати і підтримувати закони, покликані зупинити корупцію і збільшити за неї відповідальність, щоб не можна було вийти під заставу.

Потрібно прийняти нормальний податковий кодекс і нормальну дозвільну систему, щоб людина не залежала від чиновника».

Новий виборчий кодекс

«Я проти насадження думки, що мають бути «тільки партійні списки». Адже мажоритарка – це ситуація, коли депутат відповідає перед виборцями. Як приклад – 19 округ. Ігор Гузь – не олігарх, але він має 80% підтримки. І знаєте чому? Бо він відповідальний, знає проблеми людей, не боїться дивитися людям в очі і йде з гордо піднятою головою. На мою думку, мають бути відкриті партійні списки, але прив’язані до округів. Люди мають можливість запитати в депутата, що він зробив і вимагати виконання обіцянок. Має бути прозора відкрита процедура відкликання народного депутата, якщо він не виправдав довіри. Але це має бути чесна процедура, а не засіб шантажу».

Робота в обласній раді і рішення балотуватися до парламенту

«Мені подобається працювати головою обласної ради, бо ти попрацював і бачиш результат, ти розпочав – і можеш закінчити. Ми так налаштували роботу з депутатським корпусом, що вдалося досягати компромісів з опонентами, коли йшлося про важливі для області моменти. Ми зробили перинатальний центр, відремонтували інфекційну лікарню, зробили дороги, вуличне освітлення.

Але ми порадилися і вирішили йти до Верховної Ради командою: п’ятеро людей від Волині, які йдуть до парламенту, щоб добитися реальної децентралізації. Ми повинні належати собі. Однозначно, наша держава унітарна, але досить залазити людям в кишені».

Децентралізація

«Я готовий об’єднуватися з тими депутатами, які матимуть такі ж погляди на те, щоб регіони мали свої повноваження. Бо по-іншому Україна не запрацює.

Думаю нам вдасться сформувати групу, яка відстоюватиме завершення економічної децентралізації. Для цього я готовий поступитися амбіціями, але не принципами.

Основна проблема Луцька – недостатня децентралізація. Місто не може приймати рішення якої поверховості мають бути будинки, а це вирішують в Києві. Місто поставили в такі умови, що воно закуповує електроенергію за ціною 3,6 гривні за кіловат, хоч вартість електроенергії атомних станцій 54 копійки, а ТЕС за схемою «Роттердам+» – 2,2 гривні.

Тому, щоб підприємство електротранспорту вийшло хоча б в нуль, квиток має коштувати … 12 гривень. Такою ціну ніхто не зробить, але ЛПЕ і далі не зможе розвиватися.

Те ж саме в області: Держгеокадастр вирішує кому дати землю – не аграріям, а тим, хто з ними домовиться. Забрали кошти з екології, ренти від лісу, з ПТУ, з пільгового проїзду. Усі ці експерименти залежать від ідіотів, які хотіли все витягнути на Київ. Саме тому ми будемо вимагати завершення децентралізації».

«Волиньприродресурс»

«У нас все вийшло без спеціальних законів. Нам вдалося створити підприємство, отримати ліцензію і зробити проєкти. Але колишній президент мені сказав: «Ми тобі не дамо працювати, поки ти не будеш підтримувати мене». Проти мене ГПУ, СБУ, НАБУ відкрили кримінальні справи, вже два роки слухають кабінет. А ми готові до співпраці, ми відкриті і пропонуємо всім побачити чесність нашої роботи.

Ми створили підприємство, яке належить області, яке має заробляти для волинян, яке доводить, що надра належать громаді. Але нам не дають працювати, бо не бачать себе в цій схемі. Не вигідно виводити з тіні цей бізнес: бо на незаконному годуються всі митники, бандити, правоохоронці.

Дуже сподіваюся, що ситуація зміниться зі зміною влади і бюджет буде наповнюватися мільярдними надходженнями».

Передвиборна програма

«Моя програма прописана так, щоб було легко перевірити виконав я її чи ні, а не вказані загальні речі ні про що. Це звісно не все, що задумане. Просто саме стільки знаків – максимум, дозволений законом. Але впевнений, що вдасться зробити більше.

Я переконаний, що ми доведемо до ладу дитячу і обласну лікарні, госпіталь. Дуже хочу вибити гроші на реабілітаційний центр. Буквально днями в мене виникла ідея замість непрацюючого фонтану перед облрадою облаштувати майданчик для заняття спортом, щоб чиновники щодня зі своїх вікон бачили молодь і думали про вирішення їх проблем.

І я переконаний, що за гроші фонду «Тільки разом» і міського бюджету нам вдасться це зреалізувати.

Я буду відстоювати свою позицію про те, що виконавці ремонту доріг повинні надавати мінімум 8 років гарантії. І саме такого виконавця у Луцьку шукали через тендер на ремонт проспекту Волі – із заміною усіх мереж, з гарантією. Впевнений, що виграє компанія, яка зробить це якісно».

Президент і його команда

«Я вірю, що в нього все вийде, але розчарований його командою, оточенням. Я знаю, що Володимир Зеленський – чесна людина, він вникає у роботу, навчиться і прийме правильні рішення. Знаючи це, я вірю, що ми зможемо до нього достукатися».

Завершення війни і досягнення миру

«Треба проводити нормандський, а не мінський формат, який був кулуарний. Хай це буде навіть G7, але ми маємо домовлятись, щоб вийти з патової ситуації, припинити вбивства, відвести війська, забрати окупаційні війська РФ. Цього не буде, поки не зникне взаємна ненависть.

Я готовий сідати за стіл переговорів з ким завгодно, крім тих, хто вбивав. Амністія має бути для тих, хто заплутався. Ми маємо зберегти унітарність держави, державність української мови і принципи існування нашої держави. Я проти вирішення питання військовим шляхом – ніхто не виграє, а загинуть сотні. І це реально, бо Володимир Зеленський не зацікавлений красти на війні, не зацікавлений лякати суспільство війною. Йому потрібно помирити українців, припинити ненависть, відновити кордони держави в межах 1991 року.

А народні депутати мають допомогти президенту».

Поділ українців і мовне питання

«Треба припинити розсіювати ненависть через телевізор про те, що у когось не та мова, не та релігія. Розкол почався ще у 2004-му, коли зрозуміли, що нас можна розділити: той ненавидить бандерівців, а той москалів. Ми – українці незалежно від мови, віросповідання, кольору шкіри. Якщо будемо ненавидіти один одного – нічого не вийде.

Коли я прийшов в Одеську ОДА, я міг перейти на російську мову, бо моє завдання було пояснити, що людина має не шукати добра в Росії, а шукати його в країні, яка тебе любить. І якщо не знаєш української мови, держава створить умови, щоб ти захотів її вивчити. Бо чиновник мав би здавати екзамен на знання української мови і тоді б дітей свідомо віддавали б в українські школи. Мені, наприклад, не подобається, що лідер «Слуги народу» Дмитро Разумков принципово говорить російською, хоч знає українську.

Для чого? Російська мова другою не буде, в нас державна українська. Але я переконаний, що президент розбереться і зробить власні висновки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus