USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Громадам треба законодавче підсилення та управління землею, – Ігор Гузь

21 Вересня 2017 20:50
10 законопроектів, що стосуються процесу децентралізації, сьогодні «висять» у парламенті. Їх прийняття потребують уже створені об’єднанні територіальні громади й ті населені пункти, які хочуть приєднатися до міст обласного підпорядкування. Це дозволить розширити повноваження тергромад, збільшити їхню фінансову спроможність, створити їм перспективи розвитку.

Про це наголосив депутат Верховної Ради Ігор Гузь під час спільного брифінгу з Віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком та п’ятьма головами ОТГ Волині. А напередодні вони спільно провели круглий стіл, де обговорили спрощення механізмів децентралізації, інформує прес-служба народного депутата України.

За словами нардепа, через затягування розгляду в раді судової і пенсійної реформ, законопроекти, що стосуються децентралізації, сьогодні не будуть розглядатися в парламенті. Проте їхнє прийняття конче необхідне для об’єднаних громад, не залежно від того, хто є керівником ОТГ, або членом якої партії він є.
"Прийняття цих законопроектів потрібно людям на місцях, громадам і мого виборчого округу. Серед найважливіших - це те, що стосується приєднання сільрад до міст обласного підпорядкування без винятку. Міські голови, депутатські корпуси цих міст не готові йти на перевибори й хочуть допрацювати ще три роки. А прийняття відповідного законопроекту дасть можливість не проводити перших виборів до міських рад. І ще одне – ОТГ повинні отримати право розпоряджатися землями, які знаходяться за межами населених пунктів. Зараз ними управляє керівництво держкомзему і голова РДА. І от нещодавно, наприклад, голову Горохівської РДА і керівника держкомзему цього району затримали на хабарі. Тому прийняття ще одного законопроекту унеможливить корупційну складову", - підкреслив Ігор Гузь.
"Ці законопроекти для громад дуже важливі. Вони сприятимуть добровільному приєднанню громад, збільшенню їхнього фінансування. Тому потрібно передати у розпорядження землі, що перебувають за межами населених пунктів. Це підсилить перспективу розвитку ОТГ. Потрібно забирати землю у чиновника і передавати її об’єднаним громадам, щоб вони розпоряджалися нею, несли за неї відповідальність і ефективно використовували", - зазначив урядовець.

Голова Зимнівської ОТГ (Володимир-Волинський р-н) В’ячеслав Католик наголосив, що процес децентралізації розпочався і він є незворотнім: "Але громада не буде повноцінною доти, поки повністю не розпоряджатиметься землями, які перебувають за межами населених пунктів. Бо ці землі, наприклад, передаються під управління за заниженими цінами. А ми хочемо, щоб громади були сильні, самодостатні, і рішення, що будуть прийматися щодо власності і призначення земель, будуть колегіальні – відкриті, прозорі, для користі людей. Це дозволить нам наповнити бюджет, залучити інвестора, а також ефективно розглядати укладені раніше договори".
Про важливість для громади розпоряджатися землями за межами населених пунктів говорила і голова Княгининівської ОТГ (Луцький р-н) Олена Твердохліб. За її словами, понад 9 тисяч мешканців громади не можуть вирішити екологічну ситуацію, що склалася на території ОТГ. А все тому, що її вирішення залежить від "розчерку пера голови РДА" На нашій території розміщений полігон твердих відходів. Ми хочемо збудувати сміттєпереробний завод на землі, що знаходиться за межами населених пунктів. Але все залежить від розчерку пера голови РДА. Ми не можемо побудувати там сміттєпереробний завод, ми не можемо боротися із тією екологічною ситуацією, що склалася.
Своєю чергою, голова Литовезької ОТГ (Іваничівський р-н) Іван Іванчук навів приклад Польщі, де об’єднані громади раціонально розпоряджаються земельними ресурсами на своїй території: "Ми йдемо шляхом євроінтеграції, переймаємо успішний приклад наших сусідів-поляків. Їхні територіальні громади управляють землями і це їхній успіх, розвиток, кошти. Ми теж готові на своїх землях створювати індустріальні парки, розвивати інвестиційний клімат як для іноземних, так і внутрішніх інвесторів".

Участь у брифінгу взяли теж голови Павлівської та Поромівської (Іваничівський район) Андрій Сапожник та Євген Недищук.

Учасники брифінгу закликали керівництво парламенту та керівників фракцій, не затягувати з прийняттям законопроектів і вже наступного парламентського тижня винести це питання на порядок денний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 21 Вересня 2017 21:53
Я так само щитаю! Тілько громада повинна керувати землею!
смішно Показати IP 22 Вересня 2017 10:10
громада.... керує землею голова сільської ради... не керує, а дерибанить землю ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus