USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ірванець у Луцьку презентував альтернативну історію України

14 Червня 2017 22:59
Як би розвивалися події, коли б Симон Петлюра свого часу переміг і УНР вистояла? Саме ці запитання взяв за основу письменник Олександр Ірванець при створенні власної альтернативної української історії.

Свою нову книгу «Харків. 1938» автор презентував у луцькій книгарні «Є» 14 червня. Зустріч організувало мистецьке об’єднання «стендаЛь».

Як зізнався письменник, роман він розпочав писати в травні 2015 року, але перед цим довго його «обдумував». Ідею ж Ірванцю «подарував» поет Юрко Позаяк.

«Юрко Позаяк мені колись сказав, що нам бракує цікавої літератури, циклу романів про якогось бравого полковника СБУ. Але СБУ щоб була справжня, українська, щоб Україна була українська. І цей полковник ловить на сході російських шпигунів, на заході – польських, на півдні – румунських. А потім він витримав паузу і сказав: «А уяви взагалі, якби Петлюра переміг, якби УНР вистояла». І для мене це був перший імпульс», – пригадав письменник.
Далі він «почав над цим думати, як би воно могло бути, як би воно мало бути».

«Україна в міжвоєнний період не мала своєї незалежності, а я захотів, щоб мала. Мене питали, чому роман називається «Харків. 1938». Чому 1938 рік? А я відповідав: «Тому що перед 1939-м», – розповів Олександр Ірванець.
Для роману автор не тільки створив свою Україну, а зовсім по-іншому обіграв і мапу тогочасної Європи. Так, УРСР не входила до складу СРСР і розшифровувалася як Українська робітничо-селянська республіка, столицею якої був Харків.
«Ця країна існує автономно і є сильною та впливовою. У країні збудовані дороги, люди їздять на дорогих, красивих автах», – відзначив письменник.

УРСР розбудовує національний комунізм, президентом у країні є Євген Коновалець, який за основу взяв концепцію Хвильового про східний ренесанс.

В УРСР також відзначають 1–2 травня, але не як День трудящих, а як ХПК – Харківський пролетарський карнавал, на який приїжджають закордонні гості.

«Із СРСР приїздять Анна Ахматова та Микола Гумільов, яких арештовують і в них знаходять маленький дамський браунінг, 100 грамів кокаїну та 10 ампул із морфієм, а з Парижа приїздять Хемінгуей і Міллер».

Пізніше Хемінгуей і Міллер гуляють вечірнім Харковом, смітять грішми, знімають дівчат, але в одному з провулків нариваються на чотирьох українських письменників. Це Аркадій Любченко, Валер’ян Поліщук, Остап Вишня і Василь Чечвянський. Між ними зав’язується бійка, і, звичайно, українці перемагають американців.

«Я максимально все зібрав по часу, тобто це все дійсно могло бути. Це і є альтернативна історія, це все могло бути», – підкреслив Ірванець.
«Звичайно, за своїми внутрішніми переконаннями я демократ і водночас, озираючись на часи тоталітаризму, коли дивишся документальні кадри парадів у Москві чи парадів нацистів, розумієш, що це страшно, що жахливий цей психоз. Але в нас же ж не було таких парадів за свого, українського вождя», – зауважив автор.

І додав: «Я, мабуть, не знаю, як це вийшло, на писав фашистський-антифашистський роман. Я писав це з любов’ю. І я запитую людей: невже ви б не хотіли жити в такій Україні?»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus