USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Італійські враження волинської акварелістки Олени Журавель: «Країна, яка змушує переосмислити все твоє життя»

31 Травня 2019 18:58
Ця весна подарувала відомій волинській акварелістці Олені Журавель справжній феєрверк нових вражень і натхнення від незабутньої мандрівки на батьківщину всесвітньовідомого італійського художника Рафаєля Санті. Нагодою потрапити у цей чарівний куточок Європи стала її участь у Міжнародному фестивалі акварелі, який традиційно відбувся в містечку Урбіно.

Коли ми згодом зустрілися з Оленою в її студії, вона призналася, що емоції і враження від мандрівки настільки її надихнули, що найперша справа, в яку вона поринула вдома, – це виношування нових задумів і сюжетів, пошуки нових технічних прийомів. Не розплескати творчий імпульс! Сконцентруватися на картинках у пам’яті! Не втратити ту духовну ниточку з атмосферним краєм, котрий вразив неповторною красою, піднесеністю відчуттів і загостреністю сприйняття подій… Час дозволив художниці виплеснути накопичені враження на десятки нових ескізів, які зараз заповнили робочий простір її майстерні.
А ми розмовляли про унікальну атмосферу натхнення італійського Урбіно, можливості участі українських художників у міжнародних фестивалях та спілкування мистців різних країн.

Досі спостерігаю твій щирий захват і бурхливі емоції – ця мистецька подія пройшла дуже успішно! Для початку, розкажи, будь ласка, про цю чарівну локацію – Урбіно.

Батьківщину Рафаеля Санті Урбіно називають ідеальним містом, що поєднує гармонію краси та розумну організацію простору. Унікальність міста – це його розташування на схилах двох пагорбів, і доїхати туди не так просто. Центральна частина міста охороняється ЮНЕСКО. Залізничного сполучення з містом немає, а дістатися можна лише на авто або автобусом від міста Пезаро. Вулиці міста дуже вузенькі, їздить декілька маршрутів, але в основному всі ходять пішки. Що характерно, саме в місті Урбіно в 15-му столітті був заснований перший університет в Європі імені Карло Бо. (Carlo Bo). Працює він і сьогодні, лише змінились факультети. В місті дуже багато студентів, молодь їде на навчання з усього світу.
В Італії з її багатовіковими традиціями малярства мистецькі представницькі події, які проводяться у різних містах і містечках, – направду дуже гарний приклад, як люди плекають культурну спадщину своєї країни, активно спілкуються, презентують щось нове в сучасному малярстві. Адже це саме міський фестиваль. Скільки років він вже проводиться в Урбіно?

Тільки весною в двох італійських містах Фабріано та Урбіно проходять один за одним фестивалі акварельного мистецтва, де приймає участь приблизно 800 учасників з 40 країн світу. Україну в Урбіно представили 26 художників акварелістів. Фестиваль має великий міжнародний розмах. Звичайно, це гарний приклад для наслідування. Найбільше вразило те, як зберігаються традиції.

В місті Фабріано є всесвітньовідомий акварельний папір, який виробляють з 16-го століття по сьогодні за незмінними технологіями. А в Урбіно відвідали будинок Рафаеля Санті. Коли ідеш по старій бруківці заплутаних вулиць, відчуваєш дивні відчуття: адже тут проходив великий майстер епохи Відродження. А зараз 21-е століття в місті! Так прекрасно все збережено! Наскільки сильно потрібно любити свою країну, щоб не розібрати і не продати по частинам, а берегти все для нащадків. Це найбільше вражає.
Як українському художнику-акварелісту можна потрапити на цей фестиваль і як відбувається відбір?

Відправити роботу на розгляд журі може кожен, хто працює саме в техніці акварелі, вікових обмежень немає. Відбір робіт відбувається ще взимку. Лише одну роботу можна представити, тому що дуже велика кількість учасників. А журі в Італії приблизно через декілька місяців надає відповідь, що робота пройшла відбір. Весь час коли чекаєш відповідь відчуваєш напруження.
Яку роботу ти обрала для самопрезентації на Міжнародному фестивалі в Урбіно? Чому твій вибір впав саме на цю роботу? Який відгук був на твою акварель?

Роботу було вибрати складно, тому що йшли обмеження по формату 30х30. А я працюю в основному 50х70. Але все таки вдалось відібрати. Приємно було почути від італійців, що робота виконана незвично і нетрадиційно. Саме на більш сучасні та власні пошуки вони звертають увагу. Назва мого акварельного твору «Один раз в рік...» присвячується весні, коли лише один раз весною починають квітнути сади, пробуджується природа після холодної зими. Ця мить досить важлива в творах багатьох художників, адже саме весна – найулюбленіша пора року. Я також чекаю з нетерпінням, щоб вийти на пленер з етюдником і насолодитися кольорами...
Акварель авторки Один раз в рік...
Акварель авторки Один раз в рік...
Яка програма пропонувалася учасникам фестивалю під час перебування в Урбіно?

Програма дуже насичена. Все було розписано по годинам. Спочатку потрібно було зареєструватися як учасник фестивалю. Потім вручався кожному великий каталог учасника фестивалю вагою понад 4 кг. Кожен з присутніх залишав свій автограф в одному з каталогів. Паралельно проходило декілька майстер-класів, безліч демонстрацій, обмін досвідом від майстрів акварелі, презентація акварельного паперу відомих брендів.
Каталог Міжнародного фестивалю акварелі в Урбіно 2019
Каталог Міжнародного фестивалю акварелі в Урбіно 2019
З ким вдалося познайомитися, поспілкуватися ближче, обмінятися ідеями контактами, подружитися?

Познайомитися вдалося з художниками з багатьох країн, обмінювалися телефонами, листівками все було весело, з щирим захопленням до робіт. Тобто навколо панувала доброзичлива та дружня атмосфера свята мистецтва акварелі.
Чим збагатила тебе ця поїздка стосовно подальших творчих пошуків і маршрутів мистецьких мандрівок?

Мистецтво – це універсальна мова. Навіть не знаючи мови країни, куди ти їдеш, можна спілкуватися творами мистецтва. Або тебе зачепить той чи інший колір, або ж ти залишаєшся байдужим. І говорити нічого непотрібно. Робота розкаже все про автора твору сама… Італія дуже колоритна, живописна, романтична, атмосферна країна. Вона змушує замислитись і переосмислити все життя. Туди хочеться повернутися знову. Хочеться попрацювати не тільки з аквареллю, але з олійним живописом. Яскраве сонце та блакитне небо дуже сильно перекликається з нашими Українськими Карпатами.

Хочеться, щоб рівень життя на Україні був такий, як в Італії. Тому що в нас прекрасне молоде покоління, працьовиті люди і ми варті більшого! Відносно творчих планів, час покаже, загадувати не буду. Але знову хочеться в казкове Урбіно.

Дякую, Олено, що поділилася враженнями про таку неповторну мистецьку мандрівку. Нехай це надихає інших художників долучатися до участі в таких міжнародних фестивалях, показувати свою майстерність і знайомитися з культурами інших країн, спілкуватися з художниками.

Направду сподіваюся, що мої емоції надихнуть колег-художників на участь в фестивалі на батьківщині Рафаеля Санті. Натхнення усім мистцям! І нових літніх вражень!


Розмовляла з Оленою Журавель Маша Пилипчук

Фото мандрівки надані Оленою Журавель
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ххх Показати IP 31 Травня 2019 20:40
був в італії.так вся італія така як урбіно...багато подібних вражень.....
Носатий дядько Показати IP 6 Червня 2019 17:32
Найстаріший університет Європи - Болонський...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus