USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Із душею та полуничкою»: лучанка шиє ляльки, які замовляють у різні куточки світу

13 Листопада 2020 19:54
Ось уже сім років поспіль лучанка Руслана Цибуліна шиє вручну різноманітні іграшки. Ляльки, звірята, янголята – милі та незвичайні вироби майстрині блискавично розлітаються не лише теренами України, а й за кордон. Сама ж рукодільниця переконана: у її витворів такий попит, бо мають власну душу.

Про це та інше вона розповіла в інтерв’ю кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини.

Свою першу іграшку Руслана пошила сім років тому і після того не уявляє свого життя без улюбленого заняття. Все почалося із ляльки-тільди, яку вона побачила у кабінеті своєї майстрині з манікюру.

– Я шию уже сім років. Хоча, коли у 1994 році після школи ходила на курси шиття, на цьому все й закінчилось. Спочатку вчилась на товарознавця, потім здобувала вищу освіту за фахом «Дизайн інтер’єру» в ЛНТУ. Але потім у кабінеті своєї майстрині з манікюру я побачила інтер’єрну ляльку-тільду, яка мені дуже сподобалася. Замилувалася нею. А та дівчина й розповіла, що іграшку власноруч пошила її сестра. Я подумала: «А я чим гірша?». Прилетіла додому, мов на крилах! Таке вже натхнення у мене було, що й не передати. Сама знайшла викрійку, клаптики тканини. Ну й пошила тильду. І мені та лялька такою вже гарною здавалася! І відтоді я шию іграшки. На фото – перша лялька-тільда Руслани Цибуліної
Які ще ляльки, окрім тильд, шиєте?

На замовлення виготовляю за фото портретні ляльки, вигляд яких максимально наближений до роду занять та зовнішності певної людини: її хобі, професія, у якому вона одязі. Обличчя не промальовую, тільки очки. Але все інше – одяг, зачіска, борода, якщо вона є, – як у реальної людини. Водночас щороку, орієнтовно за три місяці до різдвяних свят, шию відповідну серію звіряток – символів року. Наприклад, цьогоріч це корівки та бички, адже 2021-й за східним гороскопом – рік Бика. Але загалом шию різні ляльки.
Я помітила, що у кожної з ваших ляльок є власне ім’я. Бичок Йозеф, зайчиха Кларенс, лялька Ксеня, корівка Лукреція...Як добираєте імена для майбутнього виробу?

Коли народжується, тобто відшивається лялька, я відчуваю, як її звати. Не знаю, як це передати. Планую і хочу її назвати по-одному, а в результаті виявляється, що це ім’я ніяк не пасує лялі. Наприклад, буває, що я шию корівку, а у фіналі виходить бичок. Тобто майстер задумує щось одне, а лялька сама диктує, ким вона хоче бути. Ти шиєш для неї сукню, але виходить, що лялька «хоче» одягнути штани, бо платтячко їй не пасує.

У кожної з ваших ляльок у сумці полуничка. Чому?

А це така фішка певної серії. Ляльки однієї колекції мають у сумках чи рюкзаках полуничку. Інші – морквинку. Але у кожної іграшки з торбинкою в тій торбинці чи сумочці щось є.
На фото – 45-сантиметровий ведмедик Ульян з полуничкою в наплічнику


Тобто кожна із колекцій іграшок має якусь таку родзинку?

Ви правильно підмітили. Окрім серії з полуничкою чи морквинкою, особливою для мене була колекція «лялька зі старої скрині», усі іграшки якої пахли кавою або корицею. Вони були на вигляд, наче дуже старовинні, зі старенькими ґудзичками… Я спеціально підмазувала їх фарбами, імітуючи потертості чи певні сліди. До минулого нового року відшивала колекцію мишок, кожна із яких мала свою професію.
Лялька-манікюрниця
Які матеріали використовуєте для своїх виробів?

Для наповнення ляльок використовую холофайбер – синтетичне неткане полотно універсального застосування, яке виготовляють з поліестеру, формуючи особливе за формою волокно (скручене спіраллю і порожнє всередині). Кожна така нитка спаюєтся з сусідньою під впливом температурної обробки, і на виході – пружний, пористий, однорідний матеріал, який має такі властивості. Іграшки, наповнені холофайбером, не провокують алергії, тому їх без остраху можна давати дітям. А для «тіла» самого виробу можна використовувати практично будь-яку тканину: і шкіру, і оббивку для диванів, ситець, бавовну тощо.

Ваші ляльки замовляють за кордон?

Так, звичайно! Мої іграшки мають попит не лише в Україні, їх замовляють у Фінляндії, Чехії, Німеччині, Італії. Тобто мої ляльки живуть у багатьох країнах. Тиждень тому дві лялечки полетіли до Чехії. Наразі для відправки за кордон у мене замовили ще дві. Кілька років поспіль я їжджу до Польщі на ярмарку «Дні добросусідства», де продаю свої ляльки. Дуже люблю туди їздити, тому що у поляків зовсім інакше розвинене бачення життя, ніж в українців. Вони дуже цінують ручну роботу.
Яка середня вартість ваших виробів?

Якщо виріб дуже малесенький, наприклад, брошка, то його вартість коливатиметься від 90 до 150 гривень. Портретна лялька вартує у межах 500-700 гривень. Іграшкові чи інтер’єрні янголята коштують від 250 гривень, а новорічні корівки – від 350 до 550 гривень. Ціна залежить від розміру іграшки та її одягу. Якщо іграшку можна повністю роздягнути, а потім одягнути, щоб погратися, то вона, звичайно, коштує дорожче. Тому що одежа відшивається так, щоб її можна було зняти. Але є й спеціальні іграшки для діток, одяг яких не знімається, не містить ґудзиків чи намистинок. Аби дитина не змогла нічого відірвати чи ковтнути. Така іграшка вартує в районі 150-180 гривень.

Скільки потрібно часу, щоб виготовити одну іграшку?

У середньому два-три дні, якщо тільки й робити те, що шити іграшку (усміхається, – авт.). Це стосується ляльок, у яких знімається одежка, яким потрібно прикріпити волоссячко тощо. А загалом, викрійки виробів та одягу я малюю від руки. Кожна лялька має різну висоту й ширину, і все я вимірюю та промальовую вручну.
Чи доводилося виготовляти портретну ляльку для когось із відомих осіб?

Так, доводилося. Я шила ляльку для покійного очільника Луцька Миколи Романюка, для одного із майорів поліції, тренера футбольної команди тощо.

Довідково:

Тільда ​​(англ. Tilda) – інтер'єрна текстильна лялька, яку створила норвезька дизайнерка Тоне Фіннангер в 1999 році. Ці ляльки стали популярними у всьому світі. Найвпізнаваніші ознаки ляльки Тільди – це очі у вигляді маленьких крапок і рум'яні щічки на тканинній фігурці лялечки. Тільда ​​зазвичай жіночого роду, але трапляються дуже різні варіації, в тому числі і ляльки тварин. Крім того, в світі Тільди – своя життєва ідеологія, яку авторка описала приблизно так: коли все абсолютно недосконале, а капризно романтична лялька з власним поглядом на красу може вбрати бальну сукню з гумовими чобітьми, поставити троянду у глечик, а в кришталеву вазу – букет з бур'янів.

Лялька-фокусник
Лялька-тренер
Мишка Олімка, 18 см
Українка Ксеня, 50 см
Корівка Лукреція, 41 см
Корівка Клементина, яка дуже полюбляє танці та дискотеки, 31 см
Стильний бичок Едуард, житель гір і маг. Читає думки і бачить майбутнє, 16 см
Бичок Міхель, кавалер, весь в очікуванні, 16 см
Слониха Нінель із полуничкою в сумочці, 44 см
Розмовляла Вікторія СЕМЕНЮК. Фото – з особистого архіву Руслани ЦИБУЛІНОЇ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 15 Листопада 2020 17:32
Красива жінка з розвинутою фантазією. І ляльки гарні. Замовлю собі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus