USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Коли тіло лікує душу: волиняни на тренінгу з тілесно-орієнтованої терапії Олександра Жебка

24 Липня 2017 18:55
Важливість праці психолога, психотерапевта визнають сьогодні все більше людей. Пережити трагічні стресові ситуації, опанувати себе після виснажливої праці, залагодити конфлікти і гармонізувати стосунки з оточуючими, віднайти внутрішню рівновагу і бути щасливим прагне кожна людина – свідомо чи несвідомо. Сьогодні у Луцьку відбувається багато психологічних зустрічей, покликаних надати кожному таку потрібну допомогу. Це і арт-терапевтичні заняття, коли душевні рани зцілюються завдяки мистецьким практикам, і психологічні тренінги на різну тематику, і фахові консультації.

На запрошення голови правління ГО «Регіональний інститут європейського розвитку» Олени Кобріної, завдяки зусиллям тренерів-організаторів Наталії Казмірук та Лариси Матисюк дводенний тренінг з тілесно-орієнтованої терапії у Луцьку провів харків’янин Олександр Жебко, психотерапевт з 20-річним досвідом роботи.

На зустрічі з ним побували жителі нашого міста, а також гості з Рожищ, Горохова, Львова. Кожен з учасників прийшов сюди зі сформульованим внутрішнім запитом, відповідь на який намагався відшукати у взаємодії з власним тілом. Тілесний терапевт не лікує в традиційному розумінні цього слова. Він допомагає людині усвідомити, як вона рухається, дихає, говорить, слухає, відчуває через комплекси дихальних вправ, медитацій, рухів, танців тощо. Відчути максимально контакт з власним тілом у пошуку джерел самозцілення, внутрішньої гармонії у взаємодії з іншими людьми – над цим працювала група учасників під керівництвом досвідченого терапевта.

Олександр Жебко - дипломований психотерапевт за спеціалізаціями «тілесно-орієнтована терапія», «танцювально-рухова терапія», «клієнт-центрована терапія», «терапія автентичним рухом». Член Української спілки психотерапевтів, сертифікований тренер. Проводить групові та індивідуальні сесії в Україні протягом 20 років. Автор тренінгів «Народжений заново», «Жити усвідомлено».


- У чому полягає головний підхід у тілесно-орієнтованій терапії?

- Тіло ніколи не обманює. Воно є хранителем усієї інформації, найдрібніших подробиць нашого життя від зачаття (і навіть раніше) до теперішнього «тут-і-зараз». Те, що ми називаємо травмою, є впливом на тіло і психіку дитини – накопиченим чи одномоментним – який витісняється із свідомості і фіксується у тілі у вигляді напружень. В.Райх виділяв 7 основних блоків тіла, які порушують природну циркуляцію енергії і перешкоджають переживанню «оргазмічності» життя – відчуття радості, цілісності і гармонії. Це близько східному світосприйняттю про існування чакр та енергетичних центрів в тілі людини. На сьогодні в тілесно-орієнтованій терапії існує близько десятка підходів, але базовими є біосинтез А.Боадели, вегетотерапія В.Райха, біоенергетика А.Лоуена, бодинамічний підхід Л.Марчер. Крім того, напрями, які прийшли із сфери мистецтва – танцювальна терапія, терапія автентичного руху і психологічного перформансу, body-mind-centering (центрування тіла і розуму), Будда-терапія та багато інших.

- Пізнати своє тіло – пізнати самого себе. Це нагадує діалог з самим собою. Які питання ми маємо задати собі?

- В повсякденному житті контакт з власним тілом є несвідомим. Звичайно, є знання того, що тіло в нас є, але наскільки ми усвідомлюємо його присутність у кожному моменті? Наскільки ми переживаємо почуття вдячності усвідомлено за все те різноманіття життя, яке ми переживаємо у зв’язку з власним тілом? Наскільки ми, у буквальному розумінні, відчуваємо «землю під ногами», коли переживаємо дуже сильні емоції, почуття? Наскільки ми знаходимося у балансі із собою і своїм оточенням, коли спілкуємося чи знаходимося у діалозі, висловлюючи різні точки зору?

- Якими прийомами можна відновити контакт з власним тілом і навчитися його розуміти?

- Ми виконували справи для усвідомлення свого фізичного і психологічного центру в області живота (східне дан-тянь або хара), через дихання і фокусування уваги, у позиціях сидячи, лежачи, у русі і потім у зоровому контакті з партнером у танці. При цьому важливо залишатися в контакті з власним «Я» і з світом навкруги, не «влипаючи» в нього. Простий спосіб усвідомлення свого тіла – це китайський цигун, позиція «обіймати дерево»: в позиції стоячи із злегка зігнутими у колінах ногами, паралельними ступнями і руками, які нібито «обхоплюють дерево» перед собою.

- А чи можете підказати якісь найпростіші вправи, які міг би зробити кожен?

- Прокидаючись вранці, добре усвідомлювати - «Я є присутність», потягнутися, зробити глибокий вдих і природній видих, дозволити своєму тілу порухатися так, як йому подобається, насолодитися рухом тепла у ньому, м’яко включитися в потік руху. А вже потім підніматися у вертикальне положення з почуттям радості і вдячності. Ввечері, перед сном, присвятити принаймні 5 хвилин діалогу з тілом. Зробити видих полегшення, відпустити напруження і «висповідатися» перед тілом за всі ті моменти, коли ми його просто використовуємо, а потім подякувати за таку прекрасну можливість – жити.


- Чи є якісь медичні протипоказання для занять на тілесно-орієнтованих тренінгах?

- Неодмінно потрібно знати про фізичний стан учасників тренінгу, наявності захворювань. Це важливо для розподілу навантаження як фізичного, так і психологічного. Крім того, це також є інформацією про поточний запит людини – про ті глибинні проблеми, які залишаються неусвідомленими. Є чіткі обмеження у роботі з тілом для людей, які страждають на психічні розлади.

- Розкажіть про свої авторські курси, які ви практикуєте.

- Це результат мого життєвого шляху, прагнення до максимальної повноти переживання життя і участі у ньому. Це також зустрічі з непересічними людьми: з Майстром Ошо, з Вчителем и Майстром бойових мистецтв Ан Таном, Олександром Суреновичем Качеряном, з Майстром Свамі Раджнішем, Вчителем і Майстром Намкаєм Норбу. Усім їм мій низький уклін. Курс «Народитися заново» – усвідомлене «перепроживання» травм раннього періоду, пошук ресурсів і їх інтеграція в свій психічний простір, прийняття себе в усій повноті проявів і власне психологічне дорослішання. Курс «Жити усвідомлено» є логічним продовженням і поширенням своєї усвідомленості на повсякденне життя – рутину, щоб побачити в цій непростій але захоплюючі мандрівці, що рутина насправді скарб, який захований за звичками.


- Яким чином тіло лікує душу, як відбувається зцілення?

- Для мене тіло і душа – це єдність. Протягом життя душа опирається на тіло, а тіло наповнюється сенсами через душу. Душевні недуги впливають на стан тіла, його наповненість енергією, а тіло, яке керується нашим «его», завдає болю і страждань душі. Тіло як поле драми, де розгортається взаємодія душі і «его», і несе в собі всі її результати. Можна ще сказати, що тіло – це домівка, в якій є господар або ж він відсутній. Дім без господаря наповнюється пилом, брудом і хаосом. Двері, які не мають замка, дозволяють проникнути в цей дім злодіям і забрати цінні речі. Коли господар повертається, він прибирає свою домівку, наводить порядок і ставить замок. Він може бути відкритим і гостинним, але він поважає і любить свій простір, цінує і спілкування, і тишу. Ось така метафора взаємозцілення душі і тіла.


«Особисто для мене під час тренінгу було важливим встановити контакт зі своїм словом. Виявляється, у тіла є своя мова, свої звуки. А ще за допомогою спеціальних вправ я змогла звільнитися від блоків у різних частинах тіла, які не дають жити повноцінним життям. Стала більш цілісною, гармонійною», - розповідає учасник тренінгу педагог та психолог Вікторія Ч.

«В нашому житті постійно відбуваються перетворення, тільки їх мало хто помічає. А ми, власне, самі можемо контролювати і спрямовувати ці зміни. Але яким чином ми змінюємося внутрішньо? Чому інколи не розуміємо самі себе? Варто навчитися занурюватися у власний всесвіт і наводити у ньому лад: розпізнати тілесні вияви проблем, непережитих емоцій, нереалізованих мрій, задавнених непорозумінь з іншими – все це міститься у нашому тілі і заважає нам розвиватися, насолоджуватися своєю самістю. Цей тренінг дав мені початкові уявлення про напрям мого руху у пізнанні себе справжньої – такої, якою мене створила природа, без обтяження тілесними блоками; дозволив розкрити особисті ресурси для самопізнання і саморозвитку», - ділиться викладач вузу пані Оксана. К.

Своєю чергою, тренер Юлія Р. каже: «Особисто я хочу подякувати за щиро-відверту атмосферу заходу, за делікатне, гідне та уважне ставлення Олександра до кожного з нас. Відчуваю, що цей досвід вже є зі мною як дорогоцінний скарб, допомагає щодня ставати зрозумілішою для самої себе, дарує стан натхнення. А це дорогого вартує».

«Це неймовірне відчуття гармонії Душі і Тіла. Відчуття цілісності себе і одночасно єднання із світом. Дякую за можливість просто бути, відчувати, що поряд є ще хтось інший, і цього достатньо! Я є, і я такий. Ти є, і ти інший. І схоже, що це прекрасно…», - додав наостанок гештальт-терапевт Сергій П.

Спілкувалася з Олександром Жебком і учасниками тренінгу Марія Пилипчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Факт Показати IP 26 Липня 2017 11:10
Не знаю, що дає вправа обнімання з чужим мужиком цим жіночкам, але явно, той хто не хоче робити цієї "вправи" буде почуватись не комфортно.
Я хочу до Факт Показати IP 27 Липня 2017 17:59
Якби ви прийшли і послухали, то зрозуміли, що суть цих занять - не в обніманні з чужими чоловіками і жінками.
Я до Я хочу Показати IP 29 Липня 2017 14:46
Суть цих занять здерти гроші і втерти ...
Сабур до Я Показати IP 30 Липня 2017 03:21
Боже, які обмежені люди, які таке пишуть)))))) тунельна свідомість, блін... диву даюсь))))))
Я до Сабур Показати IP 30 Липня 2017 19:22
А ти походу один(а) з втертих?вас таких "щасливих" і "успішних" тьма.унилий розвод для хом'ячків,невдаха
в до Я Показати IP 1 Листопада 2018 12:17
Невдахи сидять вдома та коментують. ;) Нiхто нiкого нi до чого не примушує. Кому цiкаво, принаймнi спробує щось нове. Рештi лишається лише критикувати, бо навiть не вистачає смiливостi, розуму, сили духу, грошей i т. д. перевiрити та спростувати або пiдтвердити теорiю. Але воно i не дивно: бiльшiсть обирає зону комфорту. Це позбавляє вiд вiдповiдальностi та залишає можливiсть у всiх своїх негараздах звинувачувати оточуючих...
В до Я Показати IP 1 Листопада 2018 12:02
До речi вартiсть тренiнгу дуже символiчна. Такi тренiнги зазвичай коштують набагато бiльше...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus