USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Коли всі громади України створять ОТГ і чому дострокові місцеві вибори суперечать Конституції. Інтерв’ю

15 Серпня 2019 13:07
Колишній заступник міністра регіонального розвитку, а зараз співробітник Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук розповів, коли в усій Україні будуть об’єднані територіальні громади, і чому ідея про проведення дострокових місцевих виборів суперечить Конституції.

Поки нова влада на політичному олімпі розмірковує, яким чином провести дострокові місцеві вибори, експерти попереджають, що це може поставити під загрозу подальшу децентралізацію, яка в Україні йде вже п’ять років. Зараз створена 931 об’єднана територіальна громада (ОТГ), і в планах до кінця цього року вийти на повне покриття країни ОТГ.

Щоб розставити крапки над «і», побачити, на якому етапі впровадження децентралізації ми зараз знаходимося, і чи дійсно нам потрібно міняти Конституцію, сайт «Сегодня» поговорив з одним з ідеологів реформи, колишнім заступником міністра регіонального розвитку, а зараз – співробітником Інституту громадянського суспільства Анатолієм Ткачуком.

– Зараз всі обговорюють можливість проведення дострокових місцевих виборів, тому з цього і почнемо. Чому зараз не можна проводити дострокові місцеві вибори? Чим це загрожує?

– По-перше, дострокові місцеві вибори проводити можна. Але, окремих місцевих рад, окремих сільських або міських голів. Дострокові вибори проходять, коли є причина. Коли, наприклад, усунули мера або він помер, тоді оголошуються вибори, або рада не може працювати, тоді щодо неї приймається рішення і оголошуються дострокові вибори на період до чергових. У нашому випадку – до жовтня 2020 року. Оголосити позачергові місцеві вибори по всій Україні неможливо з точки зору конституційності і законності.

– Але ми всі чудово розуміємо, що нова влада на хвилі високих рейтингів хоче отримати більшість ще і на місцях. Саме під це вони і шукають юридичну основу для проведення позачергових місцевих виборів.

– Якщо вже й шукати юридичні підстави, то їх треба шукати правильно, одним пострілом убивши двох зайців. Що я маю на увазі? Якщо, припустимо, хтось сказав, що на Конституцію і закони нам плювати, ВР може все, у нас є більшість, прийняли рішення, що проводимо зараз дострокові місцеві вибори. І що ми отримаємо? Нові органи, які будуть діяти менше року (адже після позачергових виборів повинні все одно відбутися чергові в жовтні 2020 року)? А яким буде бюджет України на 2020 рік, коли ми вибрали нове місцеве самоврядування, а все залишилося як і раніше – частина країни вже децентралізована, а частина залишилася ієрархічна? Остання занепадає швидкими темпами, тому що немає мотивації і не вистачає ресурсів. Щоб їх якось збалансувати, потрібно буде забирати ресурси у децентралізованої України, що точно викличе невдоволення.

Як вийти з цього кола? Дуже просто – завершити реформу. Умовно 1 вересня збирається ВР, до 10 вересня сформували комітети і почали розглядати законопроекти, як першочергові. В цей час президент доручає Мінрегіону підготувати 24 законопроекти про затвердження адміністративно-територіальних одиниць в кожній області. Таким чином приймається 24 закони. Латвійці, наприклад, за ніч це все зробили. Як тільки все буде прийнято, у нас з’явиться підстава для проведення не позачергових, а перших виборів, оскільки у нас буде нова адміністративно-територіальна одиниця, де потрібно сформувати нові органи.

Таким чином, якщо поспішити, можемо все це зробити до грудня. Якщо не все відбудеться швидко, то перші вибори в новому адміністративно-територіальний устрій можемо провести навесні. І це буде круто, тому що ми відразу всю Україну покриємо громадами, новими районами, а адміністрації отримають абсолютно нові можливості.
– Припустимо, ВР таки вирішить піти на позачергові місцеві вибори. Тоді на децентралізації можна ставити хрест?

– Ні, але великий знак питання точно. Тому що, повторюся, це будуть обранці тільки на рік.

– Але, знову-таки, остаточне рішення за Верховною Радою. І в цьому році вона піде на позачергові місцеві вибори, а в наступному просто не прийме рішення про проведення чергових.

– У нашій Конституції все написано. Чергові вибори місцевого самоврядування проходять кожні п’ять років і є роз’яснення Конституційного суду, який визначив, від якої дати йде відлік чергових виборів. Тому зістрибнути з цього не вийде. Тому що одна справа говорити популістські речі під час виборів або на етапі формування Верховної Ради. А як потім діяти? У правлячої більшості буде все: свій президент, свій прем’єр, своя Верховна Рада – повна відповідальність. І відразу зробити фальстарт на місцевих виборах – це буде дуже сильний удар по власному іміджу і реформи, яку всі, здається, підтримують.

У грудні минулого року було соцопитування. Питали у людей, як можна охарактеризувати ситуацію в вашому населеному пункті? Варіанти відповідей: спокійна, тривожна, загрозлива. Абсолютна більшість людей відповіли «спокійна». Але на питання, як можна охарактеризувати ситуацію в Україні, більшість людей відповідає «загрозлива». Виходить, що та загрозлива Україна десь далеко, в телевізорі, і там все погано, а у нас все нормально. А якщо ми хочемо зробити все погано ще й на місцях, то відразу зруйнуємо всю ґрунт, на якому стоять державні інститути, включно з тими, які тільки формуються.

– На сьогодні в Україні вже створено 931 ОТГ, в яких, поряд з містами обласного значення, проживає понад 70% українців. А за розрахунками має бути 1,5 тис. ОТГ.

– На сьогодні вже десь 1380 ОТГ затверджені в перспективних планах. Тобто, залишився невеликий шматочок. Все дуже просто: беремо область, перспективний план, і, якщо він в області затверджений, – це і є основа нашого закону про прийняття адміністративно-територіальних одиниць області. Якщо в області перспективний план затверджений на 70% території, Мінрегіон розписує відповідно до методики, що залишилися 30%. Все це подається в ВР для голосування. Після затвердження нового адміністративно-територіального устрою ми отримуємо підстави для проведення перших виборів на новій територіальній основі.

– Реформа йде вже п’ять років. Чому села не квапляться об’єднуватися?

– Про села – це дуже сильно сказано. У кожному конкретному випадку є люди, які заважають це зробити. Пам’ятаю, як в минулому році ми були в Чернівецькій області. Там є район, де не створено жодної громади, тому що деякі села були проти. І за дивним збігом обставин в кожному з цих сіл ключовим орендарем землі є депутат обласної ради.

Є ще один приклад. Депутат обласної ради, який займається морським бізнесом, створив об’єднану громаду на затоці, щоб зробити альтернативний порт. І він провів це рішення через обласну раду всупереч методиці. В Україні, на жаль, більшість людей виконують закони добровільно. Мало того, ті, що виконують, часто думають, що вони краще розуміють сенс закону і намагаються зробити все по-своєму. А державні інститути настільки слабкі, що не можуть перекрити ці «дірки» своїм вольовим рішенням. Якщо обласна рада пропускає таке рішення, є Мінрегіон і Кабмін, який може повернути це все назад. Але в Києві думають так: ви хочете бути хорошими, а щоб поганим був Київ? І він пропускає.

Якщо ми затвердимо все адміністративно-територіальний устрій, приймемо відповідний закон, то протягом найближчих 5-10 років поступово знімемо і ці проблеми. В законі передбачено інструментарій, як вже існуюча громада може приєднатися до іншої, як її можна розділити між іншими громадами, як змінити кордони. Це досить рутинний процес, який можна назвати доведенням вироби до серійного стану.
– Як Ви ставитеся до ідеї перенесення столиці з Києва?

– Повідбивати б пальці за таку ідею. Це ідея Кремля, який розповідає, що в Австралії перенесли, в Аргентині, в Казахстані ... А де в Європі хоч раз перенесли? Ніде. В Україні є єдиний чітко виражений центр, куди їздять всі – це Київ. Є ще два інших центри, куди також багато їздять з усієї України – Львів та Одеса. Є ще два регіональних – це Харків і Дніпро. Тому перенесення столиці з Києва автоматом ставить під сумнів цю нову столицю, як впливовий інтегруючий центр української держави.

Якщо взяти період середньовіччя, коли в Європі утворювалися держави, то в наших територіях загарбниками все робилося для того, щоб Київ не був центром. Однак, все тяжіє до центру. Як тільки ми переносимо столицю в інше місце, отримуємо проблеми дезінтеграції і виникає, наприклад, питання, а чому Вінниця? Я – Дніпро, я крутіше Вінниці. А чому Дніпро? Я – Львів, до мене їздять більше, ніж в Дніпро. Не варто створювати проблеми на порожньому місці.

Що стосується розвантаження центру – це зовсім інше питання. Урядовий центр можна створювати. Коли я був депутатом, то в 1991 році навіть підготував проект постанови і передав Плющу (тоді голові Верховної Ради України) про створення окремого урядового центру на Лівому березі, там, де зараз Позняки. Тоді там ще не було забудови, можна було створити урядовий центр з хорошою логістикою.

У 2006 році, коли ми тільки починали працювати над реформою, я пропонував перенести в Боярку наукові інститути та їх підприємства з Києва. Було зрозуміло, що їх точно витіснять з Києва і ми їх втратимо. А в Боярку є хороша логістика – залізниця і автомобільні під’їзди з різних сторін. Там була класна територія між Бояркою, лісом і Білогородкою – велике чисте поле. Там можна було зробити великий технологічний парк.

– Українську «силіконову долину»?

– Так, і це можна було зробити елементарно, там для цього все є. Але ніхто не мислить категоріями майбутнього. Ви б бачили, як зараз це поле забудували. А тепер подивіться на місце, де був Інститут Патона в Києві – все забудовано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 15 Серпня 2019 13:21
Як їм не хочеться відходити від корита. Казали що і дострокові вибори у Раду незаконні. А провели і все стало законно. Так буде і з місцевими виборами. Все не нажеруться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus