USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Квітка сонця: луцька травниця розкрила секрет приготування кави з кульбаби

18 Травня 2019 20:26
Досвідчені травники в цей час активно заготовляють листочки та квіти кульбаби – маленькі сонечка, з яких готують різноманітні смаколики. А також корінь, який здавна застосовують для приготування лікарських настоїв та навіть... аналога кави, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини.

«Передусім в цей час я намагаюся зібрати якомога більше квітів кульбаби, – розповідає знана травниця з Луцька Віра Крась. – Із них готую настій, який дуже ефективний у лікуванні подагри, поліартриту, болю та запалення в суглобах. Отож, потрібно дві склянки щойно зірваного цвіту покласти у скляну банку й залити півлітром горілки. Банку закриваю і на три тижні ставлю в темне місце. На собі уже скільки переконувалася, що натирання хворих місць таким настоєм дуже помічне. Також ще від своєї бабусі я успадкувала дуже давній рецепт приготування меду з квіточок кульбаби. Такий смаколик чудово підвищує імунітет, допомагає при авітамінозі. Окрім цього, його можна розсмоктувати при ангінах, болях у горлі та гортані. Для його приготування слід взяти 50 квіточок, покласти в глибоку посудину і на годину залити холодною водою. Тим часом з однієї склянки води та двох склянок цукру приготувати сироп. Коли схолоне, вкинути в нього відціджені квіти. Через добу слід проварити усе це протягом п’яти-семи хвилин і відставити з плити. Коли повністю охолоне – знову на вогонь. Таку процедуру потрібно здійснити тричі, а тоді я перекидаю готовий мед у банку і ставлю в погріб».
Здавна цінують і перші листочки кульбаби. Адже вони дуже багаті на різноманітні вітаміни, зокрема С, Е, В1, каротин і мінеральні солі заліза, фосфору, магнію, кальцію. Тому з листочків Віра Миколаївна радить приготувати корисні й дуже смачні салатики. Для цього зірвані листочки слід залити водою, в якій попередньо розвести столову ложку солі. Залишити на 30-40 хвилин, а тоді відтиснути і дрібно порізати. Додати дрібно порізані варені яйця, спеції, заправити майонезом – вітамінний смаколик готовий.

«Цей салат нормалізує рівень цукру в крові, – розповідає травниця. – А ось тим, у кого проблеми з печінкою, раджу робити такий салатик: 100 грамів листя на півгодини замочити в сольовому розчині, тоді дрібно порізати, додати редиску та зелену цибульку. Заправити олією і, смакуючи, очищувати орган. З молодого листя, яке рвуть ще до цвітіння, можна приготувати вітамінний салат, який збуджує апетит та оздоровлює кров. Також його їдять за недокрів’я. Ще листя можна кришити по чотири-п’ять штук в суп, коли дошкуляє печія. Окрім цього, листочки кульбаби обов’язково сушу. Адже вони напрочуд корисні при діабеті. Хворим на цю недугу потрібно столову ложку подрібненого листя залити склянкою окропу, настояти, процідити й випити протягом дня. До речі, вчені довели, що настої, чаї з кульбаби омолоджують організм, запобігають процесам старіння. Також вони допомагають при відчутті важкості у шлунку та при накопиченні газів».

Наші предки здавна шанували цю рослину і з її коріння готували ароматний напій, який, як стверджують фахівці, чудово замінює магазинну каву. Адже добре тонізує і, на відміну від звичної нам кави, не містить кофеїну. Для приготування напою корінчики слід ретельно помити, висушити в сушарці за температури 40 градусів, а тоді обсмажити у духовці й перемолоти на кавомолці. Коли таку каву пити систематично, то з часом шкіра стане шовковистою і пружною, а також очиститься від прищів.

Олена СЕМЕНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
гiсть Показати IP 19 Травня 2019 06:38
Дуже корисно,дякую.
лучанка до гiсть Показати IP 20 Травня 2019 08:50
на цю траву ніхто не звертає увагу, вона вкрила всю землю.скоро будемо боротись як із колорадським жуком

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus