USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лікар завжди має лишатись людиною, – Іван Сидор

19 Травня 2017 15:32
Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор очолює медзаклад вже близько 30 років. Каже, що з роками підходи до медицини та підготовки кадрів змінюються, проте дещо лишається незмінним - лікар завжди має лишатись людиною.

Зауважимо, обласна лікарня - чи не найпотужніша на Волині. За рік тут проліковують близько 30 тисяч стаціонарних хворих, щодня роблять в середньому 60 операцій. Медзаклад особливо пишається новим здобутком - не так давно тут відкрили пульмонологічне відділення, оснащене сучасною апаратурою, в тому числі зразками обладнання, якого в Україні ще не має жоден заклад такого рівня. До слова, відділення почали реконструйовувати ще з 2009 року, а з минулої осені, дякуючи небайдужим, воно відкрите для пацієнтів.

У лікарні в умовах недофінансування державою змушені надавати платні послуги, однак головний лікар вважає, що медичні послуги мають бути доступними для усіх верств населення, а для цього вкрай необхідна медична реформа - медик з досвідом наполягає на бюджетно-страховій медицині.

Про вітчизняну медицину, здобутки лікарні та особливості здорового та довгого життя – в інтерв’ю Івана Сидора Інформаційному агентству Волинські Новини.

«Хвора» тема вітчизняної медицини – фінансування. У вас яка ситуація?

Середня вартість ліжка – 301 гривня, включно з енергоносіями, амортизацією, заробітною платою. На лікування виділяють 7,35 гривень на добу. На поліклініку - близько 95 копійок на пацієнта. В той час коли загальний аналіз крові коштує 13 гривень. Вже не кажучи про наркоз для операції, який обходиться в 235 гривень, в той час як з бюджету виділяють лише 7. А ще додайте вартість інших ліків…

Відтак, весь бюджет, в основному, складається із захищених статей – на енергоносії та зарплати, ліки та лікування тощо.

І як виходите з такого положення?

Звичайно, змушені надавати платні послуги. Через благодійний фонд при лікарні клієнти сплачують вартість тієї чи іншої процедури, адже по-іншому її провести просто не вдасться.

А взагалі, треба приймати закон про бюджетно-страхову медицину - без цього не обійдемося. В тих податках, що є, слід передбачити більші кошти на медицину. Тому лікування бідніших верств населення в повному обсязі повинна взяти на себе держава, в той час як люди більш фінансово забезпечені мали б користуватись послугами страхової медицини. Таких осіб – небідних – в країні є чимало. Реформа вкрай потрібна, аби була загальнодоступність надання медичних послуг.

А самі до кого звертаєтесь?

Займатись самолікуванням – це не дуже правильно. Я повсякчас звертаюсь до наших спеціалістів – до Соломатіна, Гащишин, Жукович, Ващиліна, Оніщук. Але, хочу вам сказати, що дуже важливо знати дієтологію. Харчування – це не другорядне питання, і одними ліками здоров’ю не зарадиш. Для прикладу, в серці є каліє-натрієвий насос. Йому найбільше треба магній, калій та натрій, який є в продуктах. Але коли останній накопичується в організмі, то він затримує рідину, спричиняє набряки тощо. Тому у цьому випадку потрібен калій, який можна взяти, приміром, з сиру. Зі 100 грамів продукту ви отримали калію близько 200 міліграм-відсотків. А от якщо взяти копчений голландський сир, то там цього мікроелементу – 750. В куразі калію ще більше –1730.

Які хвороби зараз прогресують найбільше та чому?

Найбільше «душить» зараз онкологія. Раніше була на 6-7 місці серед причин смертності по хворобах, зараз – друге. Причин цьому декілька – і вибух на Чорнобильській АЕС, який забруднив довкілля, використання нітратів, негативний техногенний вплив людини. Та й не тільки у нас –в США, приміром, кожен третій житель боїться померти від раку.

Свій вплив дають і генно-модифіковані продукти. Для прикладу, нещодавно схрестили ген скорпіона і пшениці, в результаті отримали культуру, яка дає неймовірний врожай, не боїться шкідників та засухи. Ген камбали схрестили з томатом, в результаті отримали томатний сік, який може зберігатись до 15 років.

Що не кажіть, а неможна добитись таких змін та результатів таким чином, аби це не впливало на здоров’я людини, яка споживає потім ці продукти. Все це негативно впливає на здоров’я організму.

В лікарні – дуже гарний центральний вхід. Але, на жаль, закритий…

Поясню вам чому. В середньому, в нас на лікуванні перебуває близько тисячі хворих. Персонал – 1700 осіб. Близько 1000 курсантів та інтернів. Не менше 800 відвідувачів вдень. Відтак, за добу «набігає» близько 6000 осіб. Коли ми відкрили центральний прохід, почався колапс.

Хворі виходяться на прогулянку, і все подвір’я всіяне людьми. А автомобілями так все заставили, що неможливо пройти. Тому вирішили закрити, щоб перерозподілити потік людей. Це не те, що Сидор собі так захотів, та й зробив – це для комфорту людей, і люди дякують, бо дійсно стало вільніше. Але скажете відкрити – відкриємо (сміється, - ВН)!

Бо й з площами є проблема – маємо 3,5 гектара, а нам треба 5,35. При тому, що й розширятися будемо – зокрема, буде ще БАК лабораторія, невеликий корпус добудувати треба тощо. А по території вже все забудовано.

А хворому треба свіже повітря, прогулянки. Для цього намагаємось садити якомога більше зелені.

На території лікарні височіє купол церкви. За кошти лікарні будували?

Ініціатива побудувати храм належить владиці Михаїлу (митрополит Луцький і Волинський Михаїл, - ред). Він спочатку мав будуватися на території, але ми подумали, що всередині лікарні буде комфортніше для людей. Раніше там була аптека «Сальве», я ледве її випер звідти. Кажу, як не соромно, ми ж церкву тут зводити будемо! Будували, як кажуть, всім миром: отець Назарій багато коштів залучив від спонсорів, Чорнуха (забудовник Віктор Чорнуха, забудовник ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536, - ред.) багато дав, та й ми долучились.

Дуже багато людей відвідують богослужіння. А в свята – тим більше. Приходять святити воду, пасочки…

Нещодавно звітували про відкриття нового пульмонологічного відділення. Виправдало сподівання?

Такого відділення в Україні більше немає! По-перше, технологічне оснащення чудове: є лабораторія сну, УЗД, завдяки чому можна обстежити легені, можливість досліджувати алергени. На відкритті був присутній Ігор Палиця (голова обласної ради, - ред.), він це все бачив. До речі, зараз його Фонд «Тільки разом» найбільше допомагає лікарні: і апаратурою, і безпосередньо адресно грошима хворими.

Якими якостями має володіти хороший лікар? Що ви цінуєте в колегах?

Найперше – професіоналізм, підготовка спеціаліста. Друге – лікар має бути людиною, щоб не втратив милосердя, а у своїй роботі бачив не лише гривню. Люди приходять бідні, я інколи кажу «слухай, ти би поміг йому!..». Ніколи не потрібно втрачати милосердя і бути завжди людиною.

Не хочу про те говорити, але якщо вже на те пішло, але я в день людей 70 приймаю, без графіку. От приїхала жінка здалеку, з Ратнівщини. І що, прийде до таблички на дверях, а там пише що Сидор приймає тільки в таку-то годину? Тому й раніше 7-8 години вечора не виходжу з лікарні.

Йде час, все міняється. Раніше були наставники, а зараз лікар повинен сам розуміти, що йому потрібно самовдосконалюватись, інакше – опиниться на узбіччі. Це ж стосується і лікарні – якщо не розвиватись, то ми перетворимось в міську або районну лікарню.

Розвиток, знову-ж, впирається у фінансування. Якби мали достатні фінансові можливості, що змінили б?

Перш за все, людям треба дати кошти на ліки, аби вони могли оплатити послугу. Треба, аби був задоволений медичний працівник – тоді буде нормальне лікування. В Польщі чи Німеччині немає такого поняття, що ти прийшов до лікаря, і разом з «дякую» даєш йому конверт. Треба виживати це і в нас. Знаєте, якщо не буде достойної зарплати, то читай моралі, не читай – нічого не буде, і хабарі ті і подачки ніяк не покинеш.

Цьогоріч плануємо сильний стрибок в діагностиці. Вигнали грант світового банку, тому плануємо відкрити ще одну ангіографію. Сюди черги стоять. Другу чергу діагностичного центру відкриваємо – не знаємо, хто з цим може зрівнятись в Україні.

В планах – покупка апарату дослідження аритмогенних зон серця, на це близько 7 мільйонів гривень треба. Також БАК-лабораторію та холтерівське відділення, в якому з людини протягом доби комплексно знімають показники організму.

Чи не шкодуєте про те, що присвятили життя медицині?

Аж ніяк. Я закінчив Львівській університет з відзнакою, з 200 студентів лише 12 мали їх. Мав можливості залишитись в Львові, але поїхав працювати лікарем-терапевтом в Зміїнець. 1974 року я закінчив інтернатуру, після чого мене перевели в обласну лікарню. Загалом, тут я вже 33 років працюю головним лікарем.

В дитинстві дуже любив хімію, і своїх дітей, коли поступали в інститут, готував я сам. В Стрию закінчував вечірню школу, в той час працював слюсарем. В тій школі директор був вчителем хімії, то побачив як я відповідаю біля дошки, сказав - якщо поступлю на заочне в інститут, то мене візьмуть вчителем в середню школу.

Прийшов на той хімфак, ледь не заплакав – сказав, що там вчитись не буду. Потім була армія, опісля пішов на медичний факультет, який закінчив з червоним дипломом. Тому про свій вибір не шкодую.

В чому секрет довголіття?

Першою чергою – харчування. Існує 8 незамінних амінокислот, які повинні бути в організмі. У випадку їх дефіциту можуть розвиватися різноманітні хвороби, в тому числі – онкологія.

Слід регулярно поповняти в організмі запас білків – для цього споживати рибу, м’ясо, молоко та молочні продукти та яйця. Навіть японські вчені сходяться на думці про те, що кисломолочні продукти – найкраща профілоктика онко.

Не дарма кажуть, що яйця від курки, яка харчується натуральними продуктами, а не преміксами, і закохана в півня – це золото в скарлупі, адже там є всі амінокислоти.

Майже всі незамінні амінокислоти входять до складу насіння соняшника, яке теж рекомендують регулярно споживати. Проте, не в смаженому вигляді, а сирим.

Що дійсно варто обмежити, так це споживання солі. Вона є і йодована, але яка в цьому логіка, якщо можна з’їсти зернятка з одного-двох яблук і цим самим отримати добовий запас йоду?

Розкажіть про ваші хобі

Якщо чесно, то нічим таким особливим не захоплююсь – я не мисливець, не рибалка. В мене так – робота, сім’я, поспати та почитати. Особливо читання люблю. З періодики дуже подобається газета «День». Подивіться, як Лариса Івшина розвернула газету цю. І то ж наша, волинянка...

В мене якась патологія – жінка свариться, але я читав би до ранку! Люблю і українську класику, захоплювався Панасом Мирним, Іваном Франком, Тарасом Шевченком. Буває на душі так важко, як візьмеш його книгу, і думаєш – невже така людина могла бути на тій святій землі, щоб так бачити життя і відобразити його у творах.

Але читаю, здебільшого, медичну літературу. Але поки працюю в медицині, то стараюсь, все ж, більше читати професійної літератури. Я регулярно проводжу конференції, п’ятихвилинки. В нас 350 лікарів – мушу мати відповідь ледь не на кожне питання. Як кажу дітям, «не все тобі в житті пригодиться, але все треба знати».

Довідково. Обласна лікарня – чи не найпотужніша в Україні. Наразі у лікарні 733 ліжка - 153 скоротили минулоріч (таким чином Україна доводить кількість ліжок до середньоєвропейського рівня). У лікарні є всі вузькоспеціалізовані відділення, в тому числі хірургічного і терапевничного профілю. Щороку тут проводять 13600 операцій, а це - близько 60 на день. За рік проліковують близько 30 тисяч стаціонарних хворих.

Що стосується консультативної поліклініки, то вона спеціалізується не лише на огляді і консультації хворих, але й лікарів, яких направляють з районів. А це – тисячі спеціалістів щорічно.

Загалом, вся робота ділиться на три складових: робота з кадрами, зміцнення матеріально-технічної бази та запровадження інноваційних технологій, в тому числі – апаратури. Тому нині лікарня оснащена чи не найкраще в Україні – за винятком Харківської та Дніпропетровської обласних лікарень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Марс Показати IP 19 Травня 2017 15:59
покажіть фото де людей з районів приймають, і в яких умовах вони там у коридорах перебувають, а головний вхід дууууууже гарний!
Земля до Марс Показати IP 19 Травня 2017 17:00
людям з районів в обласну лікарню не можна, для них є районна лікарня!
Анонім до Земля Показати IP 21 Травня 2017 20:42
А обласна для кого? У лучан є міська...
Лучанин Показати IP 19 Травня 2017 17:37
Коридор поліклініки пофоткайте та викладіть тут...
Поціновувач мисткинь Показати IP 19 Травня 2017 17:55
Зібрався у ВР? Вибори скоро?
до політика до Поціновувач мисткинь Показати IP 19 Травня 2017 18:56
достойного замінити сидора на мою думку ще пока не видно. Деп. з нього як я "балерина".
Марія Показати IP 19 Травня 2017 20:10
Чому не розказав як з хворих беруть добровільно-примусово гроші за аналізи? І що це за благодійний фонд "Надія"? Куди потім ті гроші течуть?
Ірина до Марія Показати IP 20 Травня 2017 07:38
Гроші за аналізи.....А ви знаєте, скільки коштують реактиви, щоб зробити ті самі аналізи. Це вам не якась допотопна лабораторія, де роблять аналізи аби-як! Це новітня лабораторія, котра проводить широке обстеження. і тут потрібно набагато більше на обслуговування. Держава майже не фінансує. Тому, якщо хочете лікуватися нормально-це коштує гроші. Де їх взяти-це питання не до Сидора. запитайте про це у всіх українських владців за багато років. Чому...? Де зникли гроші...? Чому я не маю коштів, щоб оплатити...? -питань безліч. Зрештою, поїдьте у Київ і побачите що і скільки там коштує. А якщо бажаєте отримати якісну консультацію і лікування у себе вдома-ьреба платити!
Ірина Воїна Показати IP 19 Травня 2017 23:11
Ото ж, нешановні, ЗЛІ, завжди незадоволені та обмежені люди. Іван Миколайович не лише чудовий керівник, лікар, але і чудова, порядна людина. Пишучи цей коментар, я відповідаю за кожне слово. І зауважте, що не називаю себе МАРКОМ, МАРСОМ чи ЮПІТЕРОМ, бо кажу правду. Нещодавно я звернулася до нього з проблемою.Просто, прийшла. Прийняв він мене вже після 18.00,- але прийняв.І не дивився, чи його робочий день триває, чи вже давно пора бути поза.Тож пояснивши ситуацію, я почула-"все, що зможу-я зроблю"..І він-зробив.!!! За два дні я прийшла до нього вранці-повна приймальна людей-і таких, даруйте, що не в БОТЕГА ВЕНЕТА чи АРМАНІ, чи БУЛГАРІ ...А звичайні, понурі , стомлені нелегким життям сільські люди-З РАЙОНІВ. Це тим "розумникам" пояснюю, що писали тут, що" з районів обслуговуються в районі"..-НЕПРАВДА. Якщо пишете, то пишіть правду. Для того вона і обласна лікарня, щоб лікувати людей, кому у районах не в змозі допомогти. Всі заходили до нього без жодніх протекцій і виходили з кабінету не скаржучись-а з результатом. Потім я приходила до нього ще не раз, поки не вирішила своє питання.І щодня, щоразу він працював, розмовляв з людьми, намагався зарадити тим, чим міг! Я розмовляла з Іваном Миколайовичем не хвилину, задавала йому запитання. І на усі була вичерпна відповідь. Гроші за аналізи ніхто не вимагає.Ви просто подумайте, якщо є чим, що та апаратура, якою проводять діагностику і лікування-вона повинна мати сервіс. На її обслуговування потрібні кошти, дуже великі кошти. Тому перш, ніж патякати аби патякати, включіть мозок і подумайте. Наразі я маю приклад, досвід спілкування з цією ЛЮДИНОЮ. А ваше постійне незадоволення всіма і всім демонстрє лише те, що ви , швидше за усе, не склалися самі і не зуміли досягнути ,навіть, частини того, чого досягнув Іван Сидор. Почніть "міняти світ" не в інтернеті під невідомими іменами. а роблячи якісь корисні речі.
Ірині Воїні Показати IP 20 Травня 2017 04:50
коментар було видалено
Юля Ломака Показати IP 20 Травня 2017 14:27
Іване Миколайовичу, я вам дякую за Славіка. Люблю його. Дякую за все що ви нам зробили.
Сергій Вікторович Показати IP 21 Травня 2017 21:25
Чогось ти і твої люди без грошей не хочуть робити операції
Анонім до Сергій Вікторович Показати IP 22 Травня 2017 07:53
А сантехнік, електрик, газовик та інші роблять в тебе щось без грошей?! А лікарю треба бути голим і босим і цілодобово тебе лікувати.....
Alex Показати IP 22 Травня 2017 11:50
Человек 30 лет работает, возглавляет огромную больницу, в которой за это время спасли жизни тысячам людей, вылечили, поставили на ноги. Снимаю шляпу !
Олександр Показати IP 22 Травня 2017 13:17
В 2009 році я також звернувся до Сидора з допомогою для мого батька ... я його тоді вперше бачив ... простіше кажучи я йому ДЯКУЮ ... після того часу я чиновників з просто з людським розумінням незустрічав ... Дійсно ВЕЛИКА він (Сидор І.М.) ЛЮДИНА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus