USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лікарка УЗД Людмила Парейко: «Іноді все, що потрібно для здоров’я, – просто спинитися на мить». СПЕЦПРОЕКТ

12 Червня 2021 10:23
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Так, скажу відверто, такі моменти були. Але вони були короткочасні. Це був період пошуку себе, пошуку своєї спеціалізації, де я можу бути найбільш корисною. А потім я пізнала УЗД, цей багатий внутрішній світ (усміхається, – ВН).

Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

Коли до мене на огляд приходять дітки, я стараюся зробити так, щоб у них не було стресу. Бо ж ставлення до лікарів формується змалку, і від перших дитячих вражень великою мірою залежить те, чи буде ця дитина, коли виросте, вчасно ходити на огляди, чи не буде у неї страху медицини. Тому діткам свою роботу пояснюю їхньою мовою: фотографую «пузік», шукаю фіксиків, гладимо животик. Головне, щоб дитинка не боялася.
Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Неготовність виконувати поради лікаря через недостатню увагу до свого здоров’я, певну, можливо, легковажність.

Що з цим може зробити лікар? Бути відкритим у спілкуванні, зробити все, щоб сформувалася довіра. Але й від пацієнта залежить багато. Яким хорошим не був би лікар, як не вболівав би за одужання пацієнта, він не зробить замість пацієнта його роботу. Люди мають усвідомити, як багато залежить власне від них та їхніх дій.
На вашу думку, що змінила пандемія у ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

Ми завжди всі кудись біжимо, хочемо все встигнути, чогось досягти, боїмося пропустити щось, що здається важливим. Але найважливіше – це саме життя, його прості радощі, кожен його момент. Іноді головне і найцінніше, що ми можемо зробити для себе, – це просто спинитися на мить. Спитати себе: а куди я біжу? Заради чого? І от коли нам вдається це зробити, з’являється розуміння, як насправді важливо дбати про себе. І ми починаємо це робити не тоді, коли вже «припече», а з усвідомленням своєї цінності, як подарунок для себе. Мені здається, пандемія цьому багатьох гарно навчила.

Читати ще: Ревматологиня Оксана Костюк: «Здоровий спосіб життя – це не про моду, а про почуття міри собі на радість». СПЕЦПРОЕКТ
А ще пандемія показала, яка важлива праця лікаря. І це теж добре. Звісно, те, що роль лікаря зросла і стала більш видимою, це круто. Але для лікарів це ще більша відповідальність. Я вважаю це позитивом. І головне для нас всіх, коли пандемія мине, – зберегти всі правильні і вчасно зроблені висновки.
Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Я наголосила б все ж таки на кількох простих, але головних правилах: правильне (трішки обмежене), раціональне харчування, регулярна помірна фізична активність, повноцінний сон, вчасна профілактика та аналіз спадкових захворювань. І додала б: будьте позитивні, усміхнені, любіть життя. Тоді воно відповість взаємністю.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Галина Показати IP 12 Червня 2021 10:44
Дуже класний спеціаліст - в неї все чітко, зрозуміло і доброзичливо. Дякую, лікарю.
007 Показати IP 12 Червня 2021 11:45
Один із самих кращих спеціалістів міста , дуже хороша , світла , добра людина . Велике ДЯКУЮ за вашу роботу так тримати !!! Крепкого здоров'я вам !!!
Надія Ковальчук Показати IP 15 Червня 2021 12:28
Вітаю тебе із наступаючим професійним святом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus