USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Люди панікують, бо багато хто лишився без роботи», – волинянка про ситуацію в Польщі

27 Березня 2020 19:45
Волинянка Ольга Ружняковська, яка нині мешкає в Лодзі, розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини, як ведеться жителям польського міста в умовах карантину.

«Як і в Україні, люди сидять в основному по домівках. Вулиці міста спорожніли, більшість крамниць зачинені. А від 25 березня уведено додаткові обмежувальні заходи: на вулицях заборонено перебувати групам більш як по дві людини, якщо то не сім’я, – каже Оля. – Не працюють ані кафе, ані ресторани. Але діє доставка їжі, кур’єри їздять велосипедами та доправляють людям замовлення. Також працюють супермаркети та продуктові крамниці».

Громадський транспорт у Лодзі не зупинили, але, зазначає Ольга, він ходить не за звичним графіком, а за суботнім, тобто суттєво рідше. До того ж, у салоні пасажирів має бути половина від кількості сидячих місць. Хоча автобуси, трамваї й тролейбуси і так їздять напівпорожніми, бо більшість місць праці закрито, виробництво зупинено. Не працюють перукарні, салони краси, спортивні клуби тощо. Зачинені й усі державні установи, звернутися туди можна або інфолінією, або через електронну пошту. Невеликі поштові відділення також зачинені, а у великих приймають по одному відвідувачеві, решта чекають на вулиці на відстані півтора метра одне від одного.

Дуже добре у Польщі працюють кур’єрські служби, які в нинішніх умовах стали надзвичайно популярними, адже люди намагаються дотримуватися правила «Залишайся вдома», тож більшість товарів замовляють онлайн або телефоном. До того ж, чимало магазинів пропонують безплатну доставку, аби лишень люди зайве не виходили з дому.

«Нині такого ажіотажу з продуктами, як на початку карантину, немає. Бо тоді не можна було купити цукру, рису, гречки, макаронів, туалетного паперу, – провадить жінка. – Зараз на полицях є все, окрім дріжджів. Їх не знайдеш у жодному магазині. Напевно, люди затарилися борошном і печуть хліб удома. Старші люди, які не мають змоги вийти по провізію, можуть зателефонувати до стражаків чи до поліції, або ж до соціальної служби – і їм привезуть те, що потрібно».

Люди, які повертаються з-за кордону, на два тижні лишаються на карантині удома. Є патрульні, які мають перелік тих, хто мусить бути на карантині. Ці патрульні щодня навідуються до них додому, аби перевірити, чи дотримуються ті правил.

«Поліклініки в нас також зачинені, в аптеках медикаменти продають через віконечко, – розповідає Оля. – На наше воєводство є дві великі лікарні, які повністю переобладнали під інфекційні. Щодня фіксують нові випадки захворювання на коронавірус. Учора, наприклад, їх було 14 на воєводство. Хворих розподіляють у ці дві лікарні».

Ольга Ружняковська зазначає, що польські медики нарікають на те, що їм бракує спирту, засобів захисту та дезінфекції.

«Із масками тут теж велика проблема. Звісно, можна замовити в інтернеті, але ціни на них там дуже завищені. Ну, зате у швачок роботи побільшало, – каже вона. – Маски шиють і на дому, і майстерні, де шили одяг, перепрофільовуються на пошиття масок».

Люди намагаються не піддаватися паніці, але дошкуляє те, що багато хто лишився без роботи. «Мій чоловік наразі має роботу, бо працює на складі, а я сиджу вдома, як і більшість сусідів, – розповідає Оля. – Багатьох людей позвільняли, а кого не звільнили, той однаково мусить жити на відкладені раніше заощадження, бо за сидіння вдома ніхто не заплатить. До того ж, ліки і продукти подорожчали на 20-30 відсотків, це теж не налаштовує на оптимізм».

Одне слово, насторої в людей гнітючі, адже всіх тривожить, що ж буде далі. Карантин у Польщі поки що оголошено до 13 квітня, але за прогнозами, його таки буде продовжено, оскільки щодня фіксують нові випадки захворювання на коронавірус.

Нагадаємо, станом на 26 березня кількість інфікованих коронавірусом у Польщі зросла до 1085.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
дідо Показати IP 27 Березня 2020 20:14
Згадали про Україну ,коли запекло. Де ви раніше були.чому не платили податки.
Вася до дідо Показати IP 27 Березня 2020 21:05
Вони гроші в Україну присилали, тилє ти дурне. І немалі гроші, які розвиток економіці давали. Порівняєш через кілька місяців, коли цей потік суттєво зменшиться - наскільки краще жити стане.
Кріт до Вася Показати IP 27 Березня 2020 22:18
Грошики ти проп'єш і трусів собі нових не купиш, бо тилє ТИ дурне, яке вважає, що економіка це куплена в магазині палка ковбаси, літра "вудкі" і пачка "сігарєт".
Лучанин до Кріт Показати IP 28 Березня 2020 06:54
Економіка - це економіка. А палка ковбаси, літра "вудкі" і пачка "сігарєт" - то твій раціон харчування. І порівнювати їх безглуздо, для нормальних людей це очевидно))
12-34 до Кріт Показати IP 28 Березня 2020 09:37
Тільки офіційно за минулий рік переказів заробітчан 12млрд. доларів, а в кишені ще стільки. Скільки прямих інвестицій в державу, мільярд? Тому 1. почитай що було б разі дефолту без заробітчанської валюти з рівнем нашого виробництва. 2. подивись як живуть сімї заробітчан і їх діти порівняно наприклад з бюджетниками нижчої і середньої ланки
253 до 12-34 Показати IP 28 Березня 2020 10:26
як живуть? !!!
Кріт до 12-34 Показати IP 28 Березня 2020 10:41
Скільки з цієї суми переказів було офіційно заплачено в бюджет?
Анонім до 12-34 Показати IP 28 Березня 2020 10:44
Скільки з цих переказів було офіційно сплачено податків в бюджет? І того, що в карманах теж? Особливо з того ,що в карманах.
Дідо до Кріт Показати IP 29 Березня 2020 08:11
Дурнику, то чого ж наш бюджет так чекає надходжень з закордону від заробітчан, навіть бюджет розраховують включаючи цей пункт. Ги.
Працюю на Україну Показати IP 27 Березня 2020 20:50
А 18 млрд. доларів в Україну з Вашого дивану прийшли? І це офіційних в 2019р.
Патріот Показати IP 27 Березня 2020 20:52
Гени прислуг ніякі майдани не вилікують.
Сергій Показати IP 27 Березня 2020 21:34
А ти чудо платило??
Кріт Показати IP 27 Березня 2020 22:10
А їдте но ,голуби, до дому. Ви тут надовго залишитесь,якщо ,звісно ,вижевете... З радістю вас чекаємо. І грошики везіть, будете економіку піднімати, виручку в магазинах.Уже біжу ціни на горілочку та цигарочки піднімати. Що ви там співали податки платит? Ок. Там ще грошики на припадати в лікарню збирали і медичне обладнання. Реквізити знайдете, чи допомогти? І робочі рученьки теж везіть. Ми в Україні дороги теж будуєм, не тільки в Польщі. А щодо зарази, яку ймовірно привезете, так то ж до дому до мами й тата, до жіночки і діточок. Тому , будьте людьми ТРИМАЙТЕ СВОЇ ДУПИ 2 неділі в ІЗОЛЯЦІЇ.
Кріт до Кріт Показати IP 27 Березня 2020 23:56
О голубчики ," заволновались, занєрвнічялі" . Не " нравіця" сказане. Мінусують. То пам'ятайте , " ті, хто " нє буду сєбя ущємлять" що за недотримання карантину штраф 17-34 тисячі грн. (Шкода що не так,як в Польші 200 000 ). Нехай щастить.
Лучанин до Кріт Показати IP 28 Березня 2020 07:02
Ти в нас і продавець виходить ("біжу в магазинах ціни піднімати"), і будівельник ("ми в Україні дороги теж будуєм")?
Анонім до Лучанин Показати IP 28 Березня 2020 11:43
А ти з тих, хто від Машки, Наташки тепер до жінки їдеш? Карантин " маліну" зіпсував? Їдь, їдь дітей кормити треба і аліменти сплати, бо потім не випустять.
Анонім Показати IP 27 Березня 2020 22:14
заробітчанам треба заборонити голосувати! яке їм діло до того, що робиться в Україні!
Бритва Оккама до Анонім Показати IP 27 Березня 2020 23:30
вірно. живуть роками закордоном і такі патріоти !
влад Показати IP 1 Квітня 2020 22:41
Багатоквартирні будинки як гриби ростуть - це на наші кревні розрахунок ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus