USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

Льовочкін тягне Гриценка у владу

22 Травня 2018 12:48
Народний депутат і один з лідерів "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін на початку травня опинився в епіцентрі скандалу навколо концерту телеканалу "Інтер" 9 травня. Нагадаємо, бурхливу реакцію, в тому числі, націоналістичних організацій викликав уривок концерту, що потрапив в мережу ще напередодні. Ведучі під час концерту говорили про перейменування вулиць в Україні "іменами фашистських злочинців".

Після цього під будівлями телеканалу "Інтер" у Києві з'явилися пікети, організовані, зокрема, партією "Національний корпус", з вимогою вилучити "пропагандистські заяви". А 10-го травня активісти цієї політичної сили приїхали до недобудованого будинку співвласника "Інтера" Льовочкіна під Києвом, і навіть прорвалися на його територію.

Хоча варто зазначити, що Льовочкін на "Інтері" контролює переважно інформаційний блок, а виробництво розважального контенту регулюється бізнесменом Дмитром Фірташем, який вимушено знаходиться у Відні.

Контроль над інформаційною політикою одного з найбільших телеканалів країни є одним з важелів впливу, який зберігає Льовочкін на політичне життя України. І цей вплив дуже істотний.

У бліц-інтерв'ю для РБК-Україна Льовочкін розповів про ситуацію навколо "Інтера", політичні перспективи лідерів президентської гонки і своє бачення майбутніх виборчих кампаній.

– Почнемо з ситуації з "Інтером". Як ви поясните реакцію "Національного корпусу" на скандальний концерт 9 травня?

– Політична боротьба. Радикальні націоналісти через демонстрацію сили намагаються збільшити свої рейтинги. Але люди на майбутніх виборах будуть голосувати не за силу, люди будуть голосувати за інтелект, який запропонує шлях миру і розвитку - надію на краще майбутнє.

– На ваш погляд, у "Національного корпусу" є політичні перспективи?

– Вони зможуть потрапити в парламент лише у двох випадках. Перший – якщо прохідний бар'єр знизиться до 2%. Другий – якщо відродиться політично сильний Південь і Схід. У разі об'єднання політичних сил Півдня і Сходу, така партія або блок набере на парламентських виборах більше 30%, і тоді, на протистоянні з цією партією, радикальні націоналісти можуть подолати нинішній бар'єр.

– Як ви оцінюєте ситуацію та рейтинги напередодні президентських виборів і останні дії Петра Порошенка?

- Президент, безумовно, сподівається перемогти на майбутніх виборах, але влада в цейтноті. Рейтинги низькі - цим і пояснюється нинішня часто малозрозуміла політична суєта. Але я переконаний, що, наприклад, питання церковного життя, церковного устрою повинні бути виключені з політичного порядку. А нападки на канонічну церкву повинні бути повністю припинені.

Крім того, влада на сьогодні не визначилася з єдиним кандидатом на пост президента, тому майбутнє нинішньої парламентської коаліції під великим питанням. Це пояснює порожній порядок денний парламенту.

– Ви торкнулися церковної теми. На вашу думку, є шанси добитися автокефалії?

– Є мем "візантійська політика". Він має на увазі, якщо говорити просто, крайню багатовекторність, центризм і неквапливість у прийнятті рішень. Виходячи з цього, надання автокефалії, тим більше під тиском і з загрозою посилення розколу православ'я, в осяжному майбутньому вважаю малоймовірним.

– Повернемося до виборів. Що Ви думаєте про шанси Анатолія Гриценка?

– Я думаю, що якщо Гриценка підтримають Вакарчук, Садовий, Саакашвілі з Амстердама і він зможе об'єднати "демократичних малюків", то у нього хороші шанси.

– Тобто у другому турі з Юлією Тимошенко він переможе?

– На сьогодні Тимошенко — лідер гонки, але Гриценко може перемогти будь-кого з опонентів у другому турі. Якщо говорити про другий тур, я вважаю, що там буде єдиний кандидат від Півдня і Сходу в особі Юрія Бойка.

– Ви вірите, що у Юрія Бойка є шанси на перемогу?

– У нього є значна підтримка на Півдні і Сході і хороша основа для зростання в Центральній Україні. Важливо донести до виборців, що Юрій Бойко – єдиний кандидат, який у разі обрання президентом зможе в короткий термін забезпечити мир, наведення порядку та відновлення економіки.

– В Опозиційному блоці є єдність щодо питання кандидата в президенти? Наприклад, на початку травня ми бачили зовнішню рекламу і Вадима Новинського, і Олександра Вілкула.

– Ми ще маємо ухвалювати це рішення.

– Швидко досягти миру – за рахунок чого?

– У першу чергу — через виконання Мінських угод. Заради досягнення миру Опозиційний блок готовий брати участь у прямих переговорах з Росією і представниками невизнаних "республік". Для нас досягнення миру – безумовний пріоритет. Тільки мир принесе об'єднання країни і покращення життя людей. Нарівні з питанням миру, Опозиційний блок ставить своїми першочерговими завданнями боротьбу з бідністю, ефективне управління економікою, децентралізацію влади, відновлення історичної справедливості і, безумовно, розвиток демократії.

– Ви сказали про Бойка як єдиного кандидата від Півдня і Сходу. Але є ще "За життя" та Вадим Рабинович з Євгеном Мураєвим.

– Ймовірність об'єднання на нашому політичному полі дуже висока. У цьому випадку Опозиційний блок з сателітами стане лідером політичних симпатій: сумарна підтримка такого об'єднання буде найвищою в країні.

– Одним з найбільш реальних варіантів результатів виборів є перемога Юлії Тимошенко. Якою буде позиція "Опозиційного блоку" в цьому випадку?

– Все залежить від того, яку програму запропонує Тимошенко. Мені імпонує, коли вона говорить про неприйнятність зовнішнього управління, економічний патріотизм, боротьбу з бідністю, про реформи, які зараз повністю зупинилися, необхідність зменшення тарифів та перегляд нинішніх кабальних умов взаємодії з МВФ. Я бачу в цьому багато раціонального. Але головне не обіцянки, яких ми з вами чули багато. Головне - які цінності сповідує новообраний президент. Ми хочемо, щоб в Україні не було корупції, переслідувань ЗМІ та політичних репресій. Боротися ми будемо за перемогу нашого кандидата.

– Ви сказали про репресії проти ЗМІ. Що ви маєте на увазі?

– Моє переконання, що журналісти, навіть у разі неприйнятної, з точки зору влади, діяльності, можуть бути вислані з країни, але не позбавлені свободи. Не можна саджати в тюрму журналістів за професійну діяльність.

– Чи буде "Опозиційний блок" голосувати за проект закону про посилення відповідальності за скупку голосів на виборах, запропонований керівництвом Міністерства внутрішніх справ і Арсеном Аваковим?

– Ми готові проголосувати за закони, які зроблять процес виборів більш чесним і прозорим. І в першу чергу – за пропорційну систему з відкритими списками.

– Як ви оцінюєте ймовірність проведення конституційної реформи з передачею значної частини влади від президента до парламенту і уряду, за що активно виступає, наприклад, "Народний фронт"?

– Конституційна реформа з переходом до парламентської республіки - один з головних політичних пріоритетів Опозиційного блоку. Це наша послідовна позиція. Ще недавно існувало дві можливості провести конституційну реформу: через референдум та через парламентське голосування. Після скасування Конституційним судом закону про референдум залишається один шлях – через Верховну Раду. Але я не думаю, що перед виборами можливо зібрати 300 голосів.

Тим не менш, конституційну реформу необхідно просувати. Вона може стати не тільки найважливішим елементом розвитку країни, але і механізмом досягнення миру на Сході і відновлення єдності країни.

– На вашу думку, наскільки ефективною є нинішня антикорупційна система в країні?

– Поки ефективної боротьби з корупцією і, що не менш важливо, вуличною злочинністю - немає. Найчастіше вона підміняється політичним піаром. Більш того, протистояння правоохоронних органів один з одним підриває і без того невисоку довіру суспільства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олександр Показати IP 22 Травня 2018 19:32
На наступних президентських і парламентських виборах будуть три варіанта вибору. Збереження теперішньої влади із усіма наслідками. Тимошенко, Садовий, Гриценко - це теперішня влада, продовження теперішнього курсу і ідеології. Найгірший варіант. Проросійський опозиційний блок - Бойко Повернення до бандитського режиму Януковича, збереження всевладдя олігархів і контроль Путіна над Україною. Третій варіант - націоналісти. Інших варіантів не буде. Думайте.
Олександр до Олександр Показати IP 23 Травня 2018 09:25
Думаємо, Гриценко єдиний нормальний кандидат з реальних. Звісно, можна безвідповідально піти на вибори розчепіреними пальцями, пачка гетьманів і знову 5 років жалітися на Порошенко/Тимошенко. Справжні націоналісти ставлять Український інтерес вище свого тому якщо є шанс привести до влади порядну людину треба то робити. Гриценко проявив себе з найкращого боку на посту міністра МО, голови комітету і на посту депутата. Його син слежив в армії і був в полоні в Криму. Інших таких політиків я не знаю. З Гриценком рахуються міжнародні партнери і тому він бере участь в групі формування рішення донбаської проблеми. Щодо питань нац. безпеки то Гриценко один з найвпливовіших політиків в Україні. А ця брехня про Льовочкіна інформація для тупих. Якби реально Льовочкін був за Гриценко він би про це не говорив, бо він не дурна людина і добре знає ставлення людей до себе, а тихенько б цілими днями піарив би його на Інтері, а так Інтер піариться Бойка і трошки Порошенка (певне Петя і Льовочкіна ставить на службу)
Богдан Показати IP 23 Травня 2018 11:50
Підримую тільки Гриценка!!! Зараз порохоботи почнуть лити масу бруду на нього. Надіюсь люди навчилися просіювати інформацію.
Євген Показати IP 6 Червня 2018 08:22
Що за "розумник" придумав заголовок статті? Нузанадто дешево ((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus