USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Майстриня з Волині створює картини на шовковій тканині

26 Березня 2019 08:00
Виставки Валентини Роєнко-Сімпсон відбуваються в США, Німеччині, Канаді. Її твори були представлені на виставках українських художників у Будапешті, живопису по шовку – в США, на міжнародному симпозіумі в Киргизії, на Міжнародній текстильній виставці в Загребі, на виставці «Дизайн України» у Нюрнберзі.

У 1991 році персональну виставку художниці мали щастя відвідати поціновувачі її таланту в галереї «Триптих» у Києві. Упродовж 1978-1992 років Валентина Роєнко-Сімпсон брала участь у виставці художників-дизайнерів в Україні. Майстриня неодноразово виставляла свої роботи в Національному музеї імені Андрія Шептицького у Львові. Чимало її робіт поповнили приватні колекції світу, пише газета Волинські Новини.

Але небагато волинян знає про те, що відома художниця є нашою землячкою і народилася в селищі Луків Турійського району. Закінчила факультет художнього ткацтва Львівського інституту декоративного та прикладного мистецтва, працювала на шовковому комбінаті, викладала в Київському національному інституті культури, а в 1991 році переїхала у Каліфорнію (США).

Уперше її роботи я побачила в 2017 році у Львові на виставці «Повторний цикл» і була вражена, не здогадуючись, що текстиль може стати високим мистецтвом. Дивували кольори, форми, а найбільше – зміст, яким авторка наповнювала свої роботи, шукаючи витоки в стародавній трипільській культурі. Надзвичайно зворушливою та емоційною видалась і розповідь Валентини Роєнко-Сімпсон про життя та історію творчості.

У шістнадцять років вона почала вести щоденник. Мріяла про те, як у неї народиться дитина і в такому ж віці вона дасть їй прочитати свої записи, щоб між ними було взаєморозуміння. Але життя готувало для жінки неабияке випробування. Перша дитина, яку народила Валя, померла. І тоді вона відчула, як це – помирати від горя. Перестала малювати на довгі шість років. Але згодом Бог усе ж подарував їй радість материнства.

Двадцять років відпрацювала жінка на шовковому комбінаті: робила розписи, дизайн, ткала і, звичайно ж, малювала. Після відвідин однієї з приватних колекцій відкрила для себе трипільську культуру. Як зазначала, зайшла на виставку однією людиною, а вийшла зовсім іншою, бо відчула глибинну історію своєї нації. Відтоді майстриня почала використовувати в своїх роботах символи та знаки прадідівської української культури.

Коли діти підросли, майстриня поїхала в Седнів у творчу групу. До цього малювала тільки абстрактне. Тут почала використовувати фігуратив, тобто зображення фігур, речей та предметів у символічному чи більш конкретному, матеріальному вигляді. У Седневі Валентина зробила перший розпис по вологому шовку «Не питайте мене про Бога». Потім з’явилася робота «Синя птаха».

З дитинства вона любила яскраві кольори. Коли переїхала до Америки, упродовж двох років відкривала для себе мистецтво модернізму, ходила у музеї, почала працювати в стилі печворк (коли із різноколірних клаптиків тканини за принципом мозаїки зшивають цільний виріб з певним малюнком). А згодом виграла у престижному конкурсі. У 2002 році Роєнко-Сімпсон відкрила в Каліфорнії свою студію.

Можливість бачити всі виставки світу наживо дуже вплинула на її особистість. Художниця стала шукати себе, замислюючись над питаннями, для чого живе, хто вона в мистецтві. А коли в Україні розпочався Майдан, Валентина почала творити червоним. Виставка «Повторний цикл» стала плодом її пошуків після Майдану. А ще поціновувачів творчості Роєнко-Сімпсон захопила виставка «Вона», якою майстриня прагнула донести до суспільства думку, що від любові розцвітає жінка.

Розповідаючи про творчість нашої землячки, не можна оминути тему клітинної пам’яті людини, про що свідчать 40 портретів на нетканому текстилі, які вона створила з думкою про те, якими були її предки. Коли американський свекор Валентини розповів, що зробив аналіз ДНК у 70 років, яким встановив приналежність своїх батьків до фінської групи, Валентина замислилася: це ж у кожній клітинці її тіла записана вся історія її роду! І поринула творчістю в далеке минуле...

Наталя КОСЯНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus