USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

М'яч на зброю – лучанка «проміняла» спортивну кар’єру на поліцейську

21 Квітня 2019 10:39
Професію поліцейської Тетяна Хилюк обрала півтора роки тому, нині вона зайняла місце серед найефективніших правоохоронців 3 роти патрульної поліції Волині й передає досвід новобранцям.

«Я займалася волейболом, маю звання «Кандидат у майстри спорту». Професію поліцейського обрала тому, що хотіла змінювати країну на краще. Вирішила, що в правоохоронній системі зможу це робити. За час служби бувало по-різному, одні розуміли свою провину й готові були нести відповідальність, інші не погоджувалися із законодавством чи вчиняли насилля – доводилося протидіяти. В першу чергу, ми завжди говоримо з людьми, пояснюємо, чим їхні протизаконні дії можуть зашкодити їм та оточуючим, доводиться і затримувати. Здебільшого люди, з якими ми говорили, усвідомлювали скоєне й в подальшому відповідальність за дії слугуватиме стримуючим фактором», - розповідає Тетяна Хилюк.

Оперативне відео з боді-камери під час затримання водія в стані алкогольного сп’яніння, який чинив супротив:
Працює поліцейська позмінно: два дні на роботі, два дні відпочиває. Зміна розпочинається о 7 ранку і триває до 19, або розпочинається з 19 і триває до 7 ранку.

«На роботу я приходжу завчасно, десь за хвилин 30 до зміни адже потрібно себе привести в порядок і не можна запізнюватися. Далі у нас шикування. Відбувається перекличка, нам розповідають, які заплановані відпрацювання, на що варто звертати увагу, можуть вибірково перепитувати у присутніх ту чи іншу статтю закону. Далі ми отримуємо зброю, напарник іде за машиною а я за IT (боді-камери, рації, планшет).
Аналізуючи виклики, можна спостерігати певну сезонність порушень. Для прикладу: зимою більше відбувається домашнього насильства. Це конфлікти як фізичні, психологічні так і матеріальні. Правопорушниками бувають жінки і чоловіки. Влітку більше відбувається адмінправопорушень, які пов’язані з надмірним відпочинком людей: розпивають спиртні на дитячих майданчиках, лаються, шумлять після 22-ї години, у вихідні вчиняють бійки, особливо біля нічних клубів», - говорить поліцейська.
Співрозмовниця пояснює, що для неї найскладніші ситуації, коли від бездумних дій дорослих страждають діти.

«Домашнє насилля – найважчі виклики, адже в таких ситуаціях завжди найбільше страждають діти. Пригадую, як виїхали на виклик у Луцьку по проспекті Президента Грушевського. Зайшовши у під'їзд будинку, побачили заявницю, яка сиділа на сходах у стані алкогольного сп’яніння. Зайшли в квартиру, а там дві кімнати: в одній живуть роми, в іншій вона зі співмешканцем та двома дітками 3 і 9 років. Вам не передати, що було в їхній кімнаті… Ліжка немає, спали всі на підлозі, тут і їли, ходили в туалет, довкола повно порожніх пляшок від алкоголю, недопалки валялися, бо тут і курили.

Ми хотіли цю жінку притягнути до відповідальності – скласти на неї протокол за домашнє насильство. Коли вирішили її забирати з квартири, то почали плакати діти, вони так розхвилювалися, що трирічна дитинка сама почала прибирати в кімнаті. Звісно, одразу почали заспокоювати малечу та повідомили про це ювенальну службу, аби прийняли відповідні міри. А їхня мама нам каже, що діти їй не потрібні, вона вже давно їх хоче здати у дитячий будинок. Насправді, це дуже складно емоційно. Пізніше нам повідомили, що по цій сім'ї вже триває процес позбавлення їх батьківських прав», - говорить поліцейська.
Про свою підлеглу, заступник командира роти №3 Павло Каращук, каже, що може покладатися на Тетяну в будь-якій ситуації.

«Ситуації сімейного характеру справді важкі, особливо для жінок. Але професія не ділиться гендерно – усі мають бути професіоналами. Тому працівники поліції проходять складний відбір та навчання в Академії патрульної поліції» у Києві. В нашій 3 роті є 31 поліцейський, з яких п’ятеро – жінки. Щодо Тетяни Хилюк, то вона проявила себе на високу рівні, в окремих ситуаціях діяла ефективніше, ніж чоловіки. Коли Тетяна тільки прийшла, то одразу зарекомендувала себе потужно. Вона оперативно реагує на правопорушення, правильно приймає рішення у складних ситуаціях, має дещо запальний характер, але вміє його контролювати. Це людина зі стальними нервами, має запал в очах і готова працювати будь-де», - розповідає про колегу Павло Каращук.
ПІСЛЯМОВА

«Коли після академії до нас приходять новобранці, то їх ставлять на зміни з досвідченими поліцейськими, аби здобувати практику на вулиці. Так вони набираються досвіду. Далі, кожен із нас має свого напарника, з яким ми працюємо однією командою. Потрібно розуміти один одного, зокрема, як у тій чи іншій ситуації напарник діятиме. Адже під час заступання на службу – це частина тебе і він відповідає за твій захист, а ти за його», - завершує розмову поліцейська Тетяна Хилюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Што Показати IP 22 Квітня 2019 15:27
Що? Де там тих два вихідні? З 07:00 ранку до 19:00, точно?) Не до 20:00 а то й до якої бог пошле?)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus