USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині хворих на туберкульоз обслуговуватимуть сімейні лікарі

20 Лютого 2020 19:26
У зв’язку з наступною хвилею медичної реформи з 1 квітня 2020 лікарні не лише Волині, а й України в цілому, повинні самі на себе заробляти гроші, оскільки держава їх фінансувати більше не буде.

Саме у зв’язку з нововведеннями під ризиком скорочення опинилися установи, що займаються лікуванням туберкульозних хворих. Серед них – Поворське фтизіатричне паліативне відділення №4 комунального підприємства «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр», у якому, за станом на сьогодні, отримують медичну допомогу 25 паліативних хворих, кожен із яких має відкриту форму туберкульозу.

Куди ж подінуть усіх пацієнтів диспансеру після закриття лікарні?

Згідно із реформою вторинної медицини усі хворі на відкриту форму туберкульозу отримуватимуть медичну допомогу на дому або ж у сімейного лікаря. Тобто, виходить, що бацилярні пацієнти більше не підлягають ізоляції – вони очікуватимуть на прийом лікаря у черзі разом із здоровими людьми, які, до прикладу, навідались до свого терапевта за довідкою на роботу.

До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася процедурна медсестра Поворського фтизіатричного паліативного відділення №4 Валентина Копанчук. Вона повідомила, що 12 лютого цього року керівництво повідомило персоналу медичної установи, що з 1 червня 2020 року лікарню, яка ось уже 20 років надає стаціонарну допомогу хворими на відкриту форму туберкульозу, планують закрити.
«Наразі у лікарні працює більше, ніж 40 людей. Колектив у нас молодий, у багатьох є малолітні діти. А лікарню закривають без надання робочих місць працівникам. Окрім цього, в установі отримують лікування близько 20 паліативних хворих з відкритою формою туберкульозу. Куди їх розмістять після закриття лікарні – наразі невідомо. Ми боїмось, що їм надаватимуть лікування вдома, або ж вони гулятимуть вулицями, користуватимуться громадським транспортом, заражуючи оточуючих», – б’є на сполох медик.

Разом із тим, вона зазначила, персонал лікарні дуже турбується долею самого приміщення, адже рік тому його відремонтували – замінили очисні споруди, а старі котли – на нові.

Інформацію підтвердив і завідувач Поворського фтизіатричного паліативного відділення №4 Роман Юрчик.
«З 1 квітня 2020 року всі лікарні переходять на власне фінансування. Тобто повинні самі на себе заробляти гроші. Так як Міністерство охорони здоров’я та НСЗУ не виділяє кошти і не бачить такої Програми, яка б була спрямована на підтримку вирішення проблеми лікування туберкульозних хворих, тому ми автоматично підпадаємо під скорочення даної установи. Виходячи з цього, всіх паліативних та бацилярних хворих переведуть на сімейну медицину. Що це означає? Вони будуть знаходитися вдома, їздити громадським транспортом до свого сімейного лікаря, щоб отримувати певні препарати, лікування та обстеження», – пояснив суть проблеми лікар.

Він розповів, що у цьому випадку паліативні хворі – це хворі, які не отримують протитуберкульозного лікування, або ж чекають нової схеми отримання лікування. Усі вони мають заразну, відкриту форму туберкульозу.

«Раніше це була Поворська туберкульозна лікарня, а з 27-го червня 2019-го року ми стали паліативним відділенням, що займається симптоматичним лікуванням хворих.

Міністерство охорони здоров’я не бачить, що паліативна служба нам дуже потрібна. Тому тривають автоматичні скорочення. Не виділяють коштів на лікування, якого потребують хворі. Тож і справді, обласній раді або генеральному директору Обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання не залишається нічого, як хоча б частково скоротити штат», – розводить руками медик.

Зі слів Романа Юрчика, за станом на 19 лютого 2020 року, в медичній установі отримують лікування 25 хворих, хоча сама лікарня розрахована на 40 ліжок.

«Звичайно, лікарню хотілося б відстояти. Іван Онуфрійович (генеральний директор Обласного територіального медичного протитуберкульозного об'єднання, - ВН) їздив у Київ, просив, аби там переглянули фінансування. Але на даний час, з його слів, ніхто нічого переглядати не збирається. Тому вся туберкульозна служба йде крахом. У цій ситуації неможливо знайти когось одного «крайнього» чи винного, бо все залежить від Києва. У нас штат із 42-х працівників. Хто їх забезпечить роботою? Наскільки мені відомо, під скорочення підпадає й персонал Волинського обласного тубдиспансеру. А це велика кількість медсестер та кваліфікованих лікарів. Усі вони мають ризик опинитися на вулиці», – обурюється медик.

Він наголосив, що, особисто йому б дуже хотілося, щоб крик відчаю медичного персоналу Поворського фтизіатричного паліативного відділення №4 почула Ковельська міська рада чи Волинська обласна рада.

«Можливо, вони б взяли нашу лікарню під опіку, бо лікарня є ефективною і гарною. Так, у нас всі вікна й двері пластикові, ми замінили котли, минулого року замінили всі труби гарячої й холодної води на нові, якісне опалення. Як варіант, використати це приміщення під хоспіс чи будинок престарілих, щоб кваліфікований персонал залишився на місці. Наразі про те, що ж має бути на місці медичної установи – нічого невідомо. 28 лютого 2020 року відбудеться сесія міської ради міста Ковеля, під час якої це питання розглядатимуть. Ми знаходимось на території Поворської сільської ОТГ, але земля та сама будівля належать обласній раді. Можливо саме ця владна структура могла б вплинути на те, щоб лікарню залишили, або реорганізували під хоспіс чи будинок літніх людей, який буде отримувати фінансування з державного бюджету», – пропонує власний варіант хоча б часткового вирішення проблеми лікар.

Так чи інакше, 1 квітня 2020 року в Україні стартує другий етап медреформи, згідно з яким фінансування всіх медустанов буде проводитися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». В результаті скорочення державних субвенцій деякі медустанови будуть недоотримувати фінансування, тому прийнято рішення про «оптимізацію» тубдиспансерів і психлікарень. Виділене фінансування просто не дозволяє утримувати існуючі стаціонари з лікування цих захворювань. Серед людей, що перебувають у психіатричних закладах – майже 2 тисячі таких, що за рішенням суду мають бути на примусовому лікуванні. З 1 квітня навіть для них не передбачено ні ліків, ні харчування. Також кваліфікована психіатрична допомога стане недоступною і для хворих дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
лучанка Показати IP 20 Лютого 2020 20:06
Це або справжній дебілізм влади, або запланований геноцид населення. Україна і так має друге місце в Європі по захворюваннях туберкульозом, а по резистентних до ліків формах-перше. І ви не перестрахуєтеся від можливості захворіти ніяк. В транспорті ,магазинах...А знаючи відношення людей до хвороб, відсутність грошей для лікування, елементарної культури і відповідальності -то буде жах. Ніхто з відкритою формою туберкульозу не одягне маску, буде стояти біля вас і кашляти...Оце справжній шок, а не коронавірус.Епідемія ВІЛ, епідемія туберкульозу. Вимремо всі, як мухи.
Лучанин до лучанка Показати IP 20 Лютого 2020 20:34
Дограються,с...и,що дійсно всіх психічнохворих та туберкульозників завезуть в Кабмін і розташують в коридорах біля кабінетів міністерських де...лів.
а чого "АБО" ? до лучанка Показати IP 21 Лютого 2020 17:14
Ви ніби зовсім ЗМІ не читаєте, не дивитесь. Як тільки МВФ зайшов на Україну після майдану, стало зрозуміло що вони прийшли загарбати країну. Знищити промисловість, бо конкурент не потрібен, забрати землю, зробити україну суто аграрною територією, зайве населення знищити всякими реформами, трудоспособних висмоктати за кордон, залишити мільонів 15.
Лучанин Показати IP 20 Лютого 2020 20:31
Всіх психічнохворих та з відкритою формою туберкульозу на поїзд і в Кабмін України.Негайно!
Ось вам Показати IP 20 Лютого 2020 22:37
Походу офісні дебіли з міністерства нічого крім слів локація, кейси і дедлайн не петрають... типова компанія активних і амбітних))...і пустоголових
Володя до Ось вам Показати IP 21 Лютого 2020 00:33
Я дуже перепрошую, шановний(на), але є ще одне цікаве словосполучення : "я доношу до Вас месендж" - ось так, нажаль, зараз відповідають у багатьох установах, державних структурах. Раніше все було зрозуміло, а зараз - " месендж"! Нагадує взагальному людей, які можуть сказати : "дедддбіл" - і це вони про себе, а потім цілий місяць будуть щасливі з того, які Вони щасливі!
Григорій Показати IP 20 Лютого 2020 22:46
Це геноцид настав?
Анонім Показати IP 21 Лютого 2020 02:10
Пр*дуркі, хто таку реформу придумав, нехай всіх тих туберкульозних і психічнохворих привезуть і розмістять в домівках наших "реформаторів", щоб не були занадто розумними, хіба вони думають про простих людей, вони думають якби то побільше нагребти з державного бюджету собі в кишеню...
а чого "АБО" ? до Анонім Показати IP 21 Лютого 2020 17:17
Хто придумав. Уляна Супрун - чули таке ім'я?? Як діти прямо, ніби читати не вміють і телевізор не дивляться.
Отакої Показати IP 21 Лютого 2020 07:24
Ну тепер конкурс на посади сімейного лікаря просто "зашкалюватиме".
Люди Показати IP 21 Лютого 2020 11:56
З 1 вересня 2017 р. набула чинності у повному обсязі Угода про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС) (далі — Угода), підписана ще у 2014 р., якою передбачається, зокрема, необхідність проведення ряду реформ, у тому числі у сфері охорони здоров’я. Війнами нас не винищили. А тут і війни не потрібно, і ніхто не буде винен.
Анонім Показати IP 21 Лютого 2020 17:12
Це просто п.....ц інших слів не має
Дід Панас Показати IP 21 Лютого 2020 18:43
Оце так реформи. Модно. По новому. Прямо в ду...у.
Дід Панас Показати IP 21 Лютого 2020 18:48
"У зв’язку з наступною хвилею медичної реформи з 1 квітня 2020 лікарні не лише Волині, а й України в цілому, повинні самі на себе заробляти гроші, оскільки держава їх фінансувати більше не буде." Це панове ваша перемога за яку ви вийшли до майдану. Низький вам уклін. Але чомусь я впевнений що працюючі там його теж підтримали, тому їжте, їжте досхочу.
Лана Показати IP 24 Лютого 2020 10:39
Виходити на вулиці, страйкувати, тобто робити супротив такій медичній реформі. Для чого кожного місяця знімають кошти із заробітної плати на утримання профспілок, для чого вони? Вони повинні нас захищати, якщо потрібно закликати на мітинги.
ннн Показати IP 28 Лютого 2020 11:25
нема слів, одні матюки!...
Лучанка Показати IP 28 Лютого 2020 18:12
Була Уляна стаов Зоряна .Поміняли шило на мило!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus