USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Найбільше безробітних із вищою освітою, – директор волинського центру зайнятості

11 Жовтня 2018 17:58
Отримавши право їздити в Європу без віз, українці розпорядилися ним по-своєму. Люди їдуть за кордон не на екскурсії чи відпочинок, а на заробітки. Як бачимо, кількість охочих поповнити сімейний бюджет, працюючи за кордоном, зростає в геометричній прогресії. Чи можуть їм запропонувати якусь альтернативу в Україні? Про це і не тільки наша розмова з Романом Романюком, директором Волинського обласного центру зайнятості, йдеться у матеріалі газети Волинські новини від 11 жовтня.

НАЙБІЛЬШЕ БЕЗРОБІТНИХ ІЗ ВИЩОЮ ОСВІТОЮ

– Звісно, головна причина, яка спонукає людей масово їхати на роботу за кордон, – це високі зарплати. За місяць працівник може отримувати до 30 тисяч гривень. А вдома йому платили уп’ятеро менше. Однак не забувайте, що часто люди працюють неофіційно, по 12-14 годин на добу, без вихідних. У підсумку підривають здоров’я, а тривала розлука руйнує стосунки з дружинами чи чоловіками, дітьми. Багато хто, повернувшись додому, замислюється: а чи варто було такою ціною заробляти? Так, в Україні наразі не такі високі зарплати. Але, працюючи офіційно, людина має соціальні гарантії. Однак кожен робить свій вибір, – каже директор ОЦЗ.

За словами Романа Романюка, станом на 1 вересня 2018 року на обліку у ВОЦЗ перебували 8265 безробітних. 48% із цього числа – люди з вищою освітою, 31% – з дипломами профтехосвітніх закладів, 21% – без освіти. Нині на ринку праці області спостерігається надлишок робочої сили осіб із вищою освітою. Понад те, на обліку в центрах зайнятості перебувають випускники ВНЗ, які отримали диплом і не знайшли роботу. Найбільше серед них юристів, економістів та менеджерів.

На думку директора ВОЦЗ, винуватцями такого явища часто є батьки дипломованих спеціалістів. Саме дорослі впливають на вибір фаху 60% абітурієнтів. Батьки вважають ці професії престижними і високооплачуваними. Між тим, нині в області і в Україні великий попит на робітничі спеціальності. Роботодавці навіть навідуються в навчальні заклади і запрошують випускників на роботу. Адже висококваліфіковані спеціалісти досить затребувані й отримують достойні зарплати. Однак таких фахівців потребують і закордонні працедавці, які переманюють українців вищою платою. У Польщі кваліфікований електрогазозварник отримує щомісяця $1 тисячу, а з преміальними навіть і більше.

– Ми можемо втримати їх в Україні лише рівнем зарплат і достойними умовами праці. Якщо вдома біля родини людина буде отримувати 70-80% від розміру польської зарплати, то нікуди не поїде і цінуватиме своє робоче місце. До речі, на Волині є підприємства з іноземним капіталом, які розвиваються і платять гарні зарплати працівникам. Відповідно, там нема плинності кадрів, натомість багато охочих влаштуватися на роботу. Це – «Модерн-Експо», СКФ «Україна», авіаремонтний завод «Мотор». Середній розмір зарплати на цих підприємствах – 15-17 тисяч гривень. Зрозуміло, якщо молодий спеціаліст отримуватиме мінімалку, то його важко мотивувати і втримати, – каже Роман Романюк.

Саме тому фахівці ВОЦЗ ведуть роз’яснювальну роботу серед підприємців, спонукаючи їх матеріально заохочувати працівників. Як результат, у липні середня зарплата в області становила 7,5 тис. грн.

– Проблема в тому, що українські бізнесмени звикли отримувати надприбутки, кладучи в кишені 30-70% від прибутку. А європейські підприємці заробляють 5-10% від прибутку підприємства. Це вважається нормальним. Якщо ситуація не зміниться, в Україні буде дефіцит робочих рук. Адже поляки вже додумалися агітувати випускників українських шкіл на безплатне навчання. Такі оголошення висять на стовпах навіть у віддалених поліських селах. І наші сусіди роблять усе, аби українці, отримавши диплом, залишалися в Польщі, – констатує чиновник.

НА ВІДКРИТТЯ СВОЄЇ СПРАВИ – ПІДЙОМНІ ВІД ДЕРЖАВИ

Однак не всі заробітчани задоволені роботою за кордоном. Є такі, що в силу різних причин повертаються додому. Здобувши досвід, вони започатковують свою справу. Для них ВОЦЗ пропонує дуже хороший інструмент – одноразову фінансову допомогу на відкриття підприємницької діяльності. За словами Романа Романюка, охочим провадити підприємницьку діяльність дають стартовий капітал і роз’яснюють законодавство протягом двотижневих теоретичних курсів.

– Грошова сума невелика – приблизно 34 тисячі гривень. Але її достатньо, щоб стати на ноги. Прикметно, що після цього ми не залишаємо людину наодинці з проблемами, пропонуємо повний супровід, щоб підприємець не розчарувався. Для нас найбільший успіх, коли вчорашній безробітний стає успішним підприємцем і згодом залучає до співпраці найманих робітників, створюючи робочі місця. І таких історій успіху є чимало.

– Часто доводиться чути, що безробітних знімають з обліку і позбавляють фінансової підтримки, бо вони двічі відмовилися від запропонованих вакансій. Чому так стається?

– Однією з основних функцій Державної служби зайнятості є допомога в пошуку роботи. Людина приходить і стає на облік, отримує допомогу. Однак, відповідно до закону «Про зайнятість населення», права і обов’язки обох сторін взаємні. От ми даємо безробітному направлення на роботу, підходящу за освітою та попереднім місцем працевлаштування. Роботодавець згоден прийняти цю людину, але вона відмовляється. За дві відмови ми знімаємо з обліку в ЦЗ, бо така людина не хоче знайти роботу. Вона приходить, щоб отримати субсидію і допомогу з безробіття. А насправді неофіційно працює манікюрницею, перукарем чи ремонтує автомобілі й має непогані заробітки. Але ніде не оформлена і не сплачує жодних податків. Але ми виконуємо свої обов’язки – знайти роботу і закрити вакансію. До слова, сьогодні маємо 4,5 тисячі вакансій в базі даних ВОЦЗ. І це не просто цифра, а 4,5 тисячі можливостей та варіантів.

– Часто люди здобувають певний фах, але прибуток їм приносить улюблена справа – кулінарія, рукоділля, квітникарство. Як бути в таких ситуаціях? Змінювати вектор діяльності?

– Справді, дуже часто хобі переростає в спеціальність, і ми маємо можливість закріпити його офіційним документом. Центри зайнятості дають людині можливість підтвердити своє неформальне навчання.

Це так і називається – неформальне навчання. Людина, яка має здібності й навики, лише складає екзамени. На Волині вже п’ять осіб підтвердили свої вміння за спеціальністю кухар. З документом про освіту їх без проблем беруть на роботу навіть у престижні ресторани, – наголошує директор ВОЦЗ.

НІКОЛИ НЕ ПІЗНО ВЧИТИСЯ ЧОГОСЬ НОВОГО

Роман Романюк зазначає: якщо людина шукає роботу і не проти перекваліфікуватися, то їй нададуть таку можливість за рахунок Державної служби зайнятості. Зокрема, понад 57 робітничих спеціальностей можна здобути у Рівненському центрі профтехосвіти, який входить у структуру ДСЗ.

– Невдовзі закінчує навчання група рибоводів із семи осіб. Таких фахівців нам замовив Цуманський рибгосп. Вони готові працевлаштувати цих людей, але працівники мають знати роботу і мати документ. Ми знайшли охочих із числа безробітних. Торік волинянин здобув в Одесі освіту водолаза. Таку вакансію нам дала рятувальна станція. ДСЗ оплатила йому навчання і проживання. Головне – мати бажання вчитися й не боятися змін, – радить Роман Романюк.

– Із січня 2018 року держава запровадила для українських роботодавців квоту для співробітників, яким 45 років і більше, в розмірі 4% від загальної чисельності. Які можливості для людей цієї вікової категорії надає ДСЗ?

– Такі ж самі, як і для молодих спеціалістів. Не варто вважати цей віковий рубіж якимось критичним. Багато роботодавців радо беруть саме людей із досвідом. А для охочих здобути нову спеціальність ДСЗ пропонує такий інструмент, як ваучери. Саме для тих, кому за 45, нині формується група з навчання на плодоовочівників. Для 12 осіб видають ваучери на 18 тисяч гривень. Навчання передбачає і теоретичні заняття, і практику. Звісно, більше уваги приділяють практиці на виробництві, в ході якої працедавці відбирають собі працівників. Так що раджу не боятися змін. Якщо бачите, що робота не приносить морального і матеріального задоволення, треба шукати заняття до душі. Ніколи не пізно навчитися чогось нового.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
маємо те що маємо Показати IP 11 Жовтня 2018 19:59
бо наша освіта нікому не потрібна
К.лучанин Показати IP 11 Жовтня 2018 21:16
Вища освіта нівелювалась. В нас вишів у 10 разів більше ніж у ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ! Питається для чого стільки ? Наплодили нікому не потрібних "спеціалістів". Багато дипломів , просто куплених. На них треба ставити відмітку "обережно - спеціаліст".
Іра Показати IP 12 Жовтня 2018 12:47
НЕ смішіть в кого достойні зарплати на цих заводах, якраз в робітників вони найнижчі, тому і їдуть, і нестачача кадрів на цих заводах
Хіха Показати IP 17 Жовтня 2018 23:30
Давня мрія, зібрати всіх працівників центру зайнятості з директором включно та на 6 місяців відправити в пошук роботи за їх правилами, поставити на обік в центрі зайнятості і нехай щастить. Якщо 30% все ж таки знайде роботу це буде неймовірний результат! Надзвичайно цікаве інтервю вийде через пів-року.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus