USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Найважливіше у спорті – мотивація», – луцький тренер Ігор Степанов

17 Січня 2019 07:00
26-річному Ігорю Степанову працелюбності не позичати. Він – майстер спорту з важкої атлетики, чемпіон з бодібілдингу Львівської, Івано-Франківської та Волинської областей. Запорука його успіху – наполегливість. Ігор продовжує працювати навіть тоді, коли дуже важко і, здається, вже немає сили зробити ще один підхід. Тренер переконаний: без болю спортсменом не стати, пише газета Волинські Новини від 10 січня.

СТАВ СПОРТСМЕНОМ, ЩОБ ВРАЗИТИ КОХАНУ

«Найважливіше у спорті – мотивація, – каже тренер. – Найкраще мене мотивує дружина. Я навіть тренуватися почав заради неї – хотів справити враження».

Ігор народився й виріс у Маріуполі. До Луцька переїхав три роки тому – тут живе його дружина. Вони познайомилися з Оленою, коли були ще дітьми. Дівчина щоліта приїжджала до тітки у Маріуполь на море.

«Мені було десять років, їй – сім. Олена відразу мені сподобалася. Вона розмовляла українською. Для Маріуполя це була дивина. Там рідко можна було почути українську. Відколи побачив її, то так щоліта й чекав, коли вона приїде знову. Пам’ятаю, як у сьомому класі я ні разу не міг підтягнутися на перекладині, – каже він. – Важив тоді усього 36 кг. Це було дуже мало на мій вік. Хотів бути сильним і сподобатися Олені. Тому вирішив, що настав час щось змінювати, і записався на секцію. Зізнаюся: спочатку навіть не зрозумів на яку. Мені було важливо, аби там були штанга і гирі. Прийшов на одне тренування, потім на друге, третє – і мене інфікувало тим вірусом – важкою атлетикою».

Ігор зізнається: аби досягти хорошого результату, треба бути настирливим.

«Не опускаю рук, коли у мене щось не виходить. Як тільки почав займатися важкою атлетикою, то дуже відставав від однолітків, – каже спортсмен. – Я був слабким, але завдяки своїй наполегливості став сильним. Завжди ставлю собі мету і стараюся її досягнути».

Ігор розповідає: спочатку навіть не думав, що стане тренером, хотів лише підкачатися. Зараз він не тямить себе без руху й допомагає іншим ставати гарнішими та здоровішими.

«Після навчання пішов працювати за спеціальністю в тренажерний зал, – каже він. – Робота приносить мені лише задоволення, я нею насолоджуюся. Не уявляю, як люди можуть ненавидіти свою роботу і щодня на неї ходити. Мені цього ніколи не зрозуміти».

Крім професії тренера, хлопець здобув ще й фах кухаря. «Коли пов’язуєш своє життя зі спортом, то вміння готувати їжу згодиться тобі у будь-якому разі, – каже Ігор. – Завдяки цьому я краще пізнав дієтологію».

Також в Ігоря є онлайн-клієнти, яких він тренує дистанційно. Розписує для них тренування та харчування, а в кінці тижня вони звітують йому про результати. Крім цього, тренер веде сторінку в Іnstagram.

«Багато моїх клієнтів – це підписники в Instagram, – каже він. – Це стимулює мене активно вести свою сторінку. Стараюся, аби вона була не лише цікавою, а й корисною. На жаль, зараз є дуже багато блогерів, які мають зовсім малий досвід, але уже пропонують клієнтам свої послуги: складають програми тренувань, розповідають, як слід харчуватися. Мене завжди дивує, як спортивні клуби можуть брати таких «спеціалістів» на роботу. Адже вони не мають досвіду, жодних досягнень та зовсім не знають основ дієтології».

НА ЗАНЯТТІ – ВИКЛАДАТИСЯ НА ПОВНУ

За словами Ігоря, не слід дотримуватися суворих дієт. Організм має отримувати все, що йому потрібно, але у всьому має бути міра. Тренер розповідає, що дуже важливо харчуватися кілька разів на день, але невеликими порціями.

«Коли людина приходить до мене вперше, то я відразу розписую дієту. Адже 80% результату залежить від харчування. Основна помилка людей, які хочуть схуднути, – це те, що вони їдять один або два рази на день. Так робити не можна. Адже тоді сповільнюється обмін речовин. Слід їсти малими порціями, але п’ять разів на день. Якщо людина з великою вагою стане регулярно та правильно харчуватися, пити багато води і добре спати, вона відразу почне худнути».

Тим, хто хоче схуднути, вуглеводи краще їсти у першій половині дня. Адже все, що з’їли на ніч, не витрачається, а відкладається про запас. Тому вечеряти краще продуктами, які містять білок і клітковину.

«Щоб зайві кілограми знову не повернулися, треба витрачати більше калорій, ніж споживаємо. Що активніша людина, то більше вона собі може дозволити», – каже він.

За словами тренера, щоб бути струнким, до спортзалу треба ходити тричі на тиждень. Людям, які хочуть схуднути, але не можуть, бо постійно зриваються, тренер радить бути терпеливими.

«Дівчата дуже люблять солоденьке. Та й чоловіки теж, – каже він. – Деяким людям дуже важко від нього відмовитися. Річ у тім, що вони самі себе налаштовують на те, що їм хочеться солодкого. Тому візьміть шоколадку і подивіться у дзеркало. Запитайте себе, що важливіше: гарна фігура чи ця шоколадка? Що не кажіть, а красива фігура дуже впливає на особисте життя. Люди із зайвими кілограмами почуваються невпевненими. Вони не можуть розслабитися і жити на повну».

Одначе Ігор Степанов ніколи не забороняє своїм клієнткам їсти солодке.

«Якщо протягом місяця дотримуватися дієти, то один раз можна зробити перерву і з’їсти все, що захочеться, – розповідає Ігор. – І це ніяк не вплине на фігуру. За постійного дефіциту калорій, коли менше споживаємо, ніж витрачаємо, сповільнюється обмін речовин, і втрачати зайві кілограми стає важче. Тому в цьому випадку один завантажувальний день піде не на шкоду, а на користь».

За словами Ігоря Степанова, лише правильний підхід до тренувального процесу дасть бажаний результат. Для цього треба не просто ходити на заняття для галочки, а викладатися на повну, правильно харчуватися, відпочивати, дотримуватися режиму. Тоді буде помітно, що людина займається фізичною культурою, веде здоровий спосіб життя.

«Тішуся, коли хтось мною надихається, коли бачу хороший результат людей, які в мене тренуються. Це не дає знижувати планку, – каже він. – Крім того, заняття дуже розряджають емоційно. Хай у якому настрої прийдете до залу, після тренування вийдете в гарному. Здавалося б, кінець робочого дня, сил немає. Але ви йдете на тренування, бачите однодумців, які працюють над собою, і це мотивує».

Тренер каже: лінь можна подолати, а силу волі – тренувати.

«Хтось каже, що і дня не може прожити без солодкого. Я у це не вірю, – каже він. – Усе це лише в нашій голові. Є люди, які від природи мають гарні фігури, а є й такі, які мусять стежити за тим, що їдять. Щоб бути струнким, слід постійно змагатися із самим собою. Мати мету і не здаватися».

Лілія БОНДАР

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Стасік Показати IP 17 Січня 2019 17:56
ласкаво просимо в світ хімії і постійної жрачки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus