USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Перегони у Луцьку назвали найграндіознішими в Україні за останні 6 років

6 Липня 2018 08:00
За короткий період часу в Луцьку відбулося три масштабних заходи: видовищний Карнавал повітряних куль «Аеросфера», ІІ Міжнародний професійний турнір зі змішаних єдиноборств «Воїни Любарта» та Ukrainian drag racing series 2018, організатори якого самі запропонували провести його етап саме на військовому аеродромі у Луцьку.

Зокрема, змагань такого масштабу, як Ukrainian drag racing series 2018, не було в Україні з 2012 року. В обласному центрі Волині подібні перегони взагалі відбулися вперше. Як відзначають учасники та організатори, це були найграндіозніші перегони в Україні за останні 6 років, і Луцьк впорався з організацією та провів їх на дуже високому рівні, тож вони не виключають ймовірності того, що й наступного року проведуть тут один з етапів.
Один з тих, хто допомагав в організації заходу, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради Олексій Веремійчик наголошує, що лучани побачили масштабне дійство, однак для цього не було витрачено жодної копійки з міського бюджету, а організатори були настільки задоволені, що хотіли б провести у Луцьку змагання з дріфту, який значно видовищніший за дрег, адже передбачає різноманітні заноси та повороти.
Тож про те, чому організатори обрали саме Луцьк, які складнощі виникали при організації, та чи очікувати лучанам таких же масштабних заходів найближчим часом, Олексій Веремійчик розповів для Інформаційного агентства Волинські Новини.

Як виникла ідея організувати змагання з дрег-рейсінгу в Луцьку?

Насправді ідея виникла не в нас. Представники Вінницької федерації дрег-рейсінгу та дріфту проводять чемпіонат України (Ukrainian drag racing series 2018, - ВН), тож один з його етапів вони захотіли провести саме в Луцьку. Попередньо організатори проводили моніторинг, вивчали локації, на яких можна провести ці змагання, в подальшому вони звернулися з презентацією до Луцької міської ради щодо можливості співпраці у проведенні заходу.

Досить довгий час ми обговорювали, чи взагалі можливе проведення змагань, технічні моменти, організаційні питання. В результаті переговорів було досягнуте рішення, що міській раді цікаво показати ще один вид спорту, який раніше не був представлений лучанам. До того ж кілька учасників змагань були з Луцька і так само беруть участь в етапах чемпіонату України у містах, де більше розвинений цей напрям. В цьому плані конкурувати Луцьку з Києвом чи Харковом складно, але, все ж, настав той момент, що в нашому місті провели перегони.

Цей захід насправді є дуже фінансово затратним і складним в організації, зокрема у забезпеченні безпеки і всього сценарію проведення.
Як відомо, в Україні схожих змагань не було вже декілька років. Чому організатори обрали саме наше місто, можливо, у Луцька були конкуренти?

Не знаю мотивів організаторів, можливо, це залишиться за завісою і вони не поділяться цим секретом, але після спілкування з ними під час першої зустрічі нам стало зрозуміло, що це команда професіоналів, які ретельно підходять до проведення заходу, тому вони повірили в те, що зі сторони міської ради буде надане максимальне сприяння для забезпечення всіх організаційних моментів, і це при тому, що жодних коштів з бюджету організатори не просили. Вони є повністю самодостатніми у плані коштів, адже організовують змагання за рахунок національних спонсорів, тому було великим плюсом, що перегони були проведені без залучення коштів з міського бюджету.
Коли стало точно відомо, що змагання точно відбудуться у Луцьку? Яким чином в організації змагань була задіяна міська рада?

Поясню зі сторони не чиновника, а зі сторони організатора. Аби організувати якусь подію, потрібно виконати 50-70 певних пунктів. При організації заходу, який вже проводився кілька разів, все одно в тебе виникають певні проблеми, але ти вже знаєш, де що шукати, з ким зв’язуватися та про що домовлятися, аби закрити цей пункт.

Великою складністю є проведення дійства на незнайомій території, тобто коли ми щось організовуємо у Луцьку, то знаємо, як залучити охорону, волонтерів, з ким про що домовлятися, а вінницьким організаторам це було складно зробити самим, адже вони вже знають, як це, наприклад, організувати в Києві, де сфера надання послуг дуже адаптована під клієнта, однак ціни в кілька разів вищі, ніж у Луцьку.

Організатори мають розроблений план безпеки зі згадуванням усіх нормативних документів, погоджень з Міністерством надзвичайних ситуацій, Міністерством молоді та спорту. Окрім того, там прописані інструкції для пожежників, лікарів, охорони.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПАЛЕНА ГУМА, МОДЕЛІ, ШВИДКІСТЬ: У ЛУЦЬКУ РОЗПОЧАЛИСЯ ГРАНДІОЗНІ АВТОПЕРЕГОНИ

Захід внесений в календар проведення змагань федерації. Тобто це все ще раз демонструє серйозність підготовки і професіоналізм людей, які цим займаються.

Безпосередньо нам самим потрібно було сконтактувати з усіма службами на місцях, допомогти знайти інструменти, які їм необхідні для забезпечення презентаційної програми, розважального наповнення та висвітлення інформації. Нам це легше зробити, і зі своєї сторони ми пообіцяли організатором, що все буде на найвищому рівні. Тому все було добре зроблено як в інформаційному плані, так і в плані самої організації.
Чи не виникало проблем з вибором локації? Можливо, була ідея провести змагання в аеропорту в Крупі?

Насправді організатори вивчали і цей варіант. Перший мінус аеропорту в Крупі – значно гірше покриття. Для проведення змагань з картингу або любительських перегонів з дрегу чи дріфту – це класно, але для змагань автомобілів до чотирьох тисяч кінських сил, які можуть зупинитися лише за допомогою причепних парашутів, покриття грає надзвичайно велику роль. Тобто коли автомобіль розганяється до 300 кілометрів на годину, то потрібно враховувати стики і перепади, тому організатори це все детально вивчали.
До військового аеропорту теж була низка зауважень, які не дозволяли розвинути максимальну швидкість для агрегатів з категорії «unlimited», але по якості покриття він значно якісніший, ніж аеропорт в Крупі.

Друге – це розташування військового аеродрому в межах міста, тобто це було зручнішим для лучан, оскільки на перегони можна було дістатися навіть громадським транспортом. Третє – тут краща інфраструктура, зокрема під автостоянку була відведена величезна територія, фактично до самого місця змагань залишалося пройти 500 метрів. Пам’ятаю, що останні змагання у Крупі відзначилися тим, що люди виїжджали звідти дві-три години, а в цьому випадку величезна територія дозволила вмістити всі автомобілі. Під час заходу можна було як комфортно виїхати, так і заїхати.
Як саме транспортували автомобілі для перегонів до Луцька? Чи не виникало з цим проблем?

Деякі автомобілі добиралися на змагання своїм ходом, а інші – привозили на евакуаторах чи лафетах. Це залежало від типу автомобіля. В мене навіть язик не повертається назвати це автомобілем, це агрегати. Люди, які їхали зі сторони столиці, відзначали досить непогане дорожнє покриття, лише ділянка з Рівного до кордону з Волинською областю була трішки проблемною.

Спілкуючись та дивлячись на емоції учасників, вони були задоволені тим, що до Луцька комфортно добиратися, і відзначали, що інфраструктура, як для невеликого компактного міста, теж сприятлива.

Як цей захід загалом вплине на імідж міста?

Я вважаю, що абсолютно кожен захід впливає на імідж Луцька. Колись я вже казав, що подібні заходи не лише потенційно впливають на туристичну привабливість Луцька, а й разом з тим насичують нашу буденність різноманіттям.

Якщо взяти промоцію Луцька, то вона великою мірою залежить від того, як ми самі сприймаємо це місто. Будь-який бізнес після виготовлення продукту для продажу мусить прорекламувати його. Так само і в нас: я маю багато друзів по Україні і можу запросити їх в Луцьк не просто посидіти в кафе, приїхати до мене додому, посмажити шашлик тощо. Коли ми запрошуємо друзів на той же «LutskFoodFest», через тиждень на повітряні кулі, через тиждень на змагання з дрег-рейсінгу, то таким чином показуємо, презентуємо своє місто, його додаткові можливості, шоу, атракції. Тобто реклама міста починається з самих лучан.

Подібні заходи висвітлюються на національних каналах, в місцевому інформаційному просторі, але коли це дійство дарує емоції безпосередньо лучанам і потім вони діляться цим своїми друзями та родиною, то ці люди також хочуть відвідати певний захід. Тому, коли 200 тисяч лучан будуть пишатися своїм містом, то кожен з них ділитиметься своїми емоціями з людьми з інших областей і навіть країн.
Наприклад, в мене є сестра, яка проживає в США, однак кожного літа вона приїжджає сюди, де потрапляє на цікаві неординарні події, тому коли вона летить за океан, то ділиться своїми враженнями про Луцьк зі своїм оточенням. Таким чином якісні масштабні заходи будуть сприяти і рекламі, і іміджу Луцька, а згодом це дасть результати в плані туристичної привабливості.

Чи існує ймовірність, що подібні змагання відбудуться і наступного року?

Ми досить добре спілкуємося з організаторами після проведення заходу, вони прийшли в міську раду, аби ще раз нам подякувати, вони ділилися своїми враженнями і висловили бажання на наступний рік також повести етап чемпіонату України в Луцьку. Якщо не помиляюся, 18 липня будуть змагання з дріфту в Києві і нас запрошували для того, щоб побачити їхню організацію. Адже це трохи інший формат, ніж змагання з дрегу – тут значно більша видовищність, кардинально інший тип автомобіля. Тому вони також хотіли б організувати змагання по дріфту у Луцьку.
За короткий проміжок часу у місті відбулися три масштабні заходи – запуск повітряних куль, дрег-рейсинг та турнір з ММА. Можливо, відкриєте завісу щодо майбутніх великих дійств у Луцьку?

Насправді є кілька цікавих проектів, але поки не наважуся розкрити секрет. Для того, щоб зробити новий кардинально інший захід, то розглядаються десятки ідей з іншими варіантами. Наприклад, поки ми втілили «Аеросферу», то пройшло більше півтора року, але за цей період з’являлося більше десятка інших ідей – про них ми теж могли говорити, але виглядали б при цьому, як хвальки чи люди, які не дотримуються слова.

Є низка практичних моментів, які до кінця можуть бути незрозумілі або фінансово затратними, або в наших реаліях не дозволять залучити професіоналів. Наприклад, якби на змагання з дрегу приїхало п’ять аматорських автомобілів і ми назвали б це фестивалем швидкості і так далі, то кілька тисяч людей, які прийшли на це подивитися, мали б не стільки негативу до організаторів, а просто сказали б, що тут нецікаво і в майбутньому не скористаються можливістю потрапити на професійні змагання.
Коли є певний імідж, то ти цим дорожиш і до проведення кожного наступного заходу ставишся з більшою відповідальністю, хоча й маєш досвід і сміливість. Є плани, є ідеє і є задуми. Те, що будуть нові проекти, - це однозначно, будемо старатися зробити щось цікаве для лучан і показати Луцьк, як місто нестандартних заходів.

Мені самому дуже комфортно працювати зі різними структурами міськради, є повністю злагоджений механізм: можна звернутися за юридичною підтримкою до спеціалістів з юридичного департаменту, в плані висвітлення заходу є оперативна робота з «Луцькрекламою», департамент ЖКГ завжди робить так, щоб місто залишалося чистим після проведення заходу, тому добре, що непотрібно звертатися до якихось бюрократичних моментів. Управління туризму також є надійним партнером, жодного разу в охороні громадського прядку на заходах не відмовила поліції, ні департамент муніципальної варти, не відмовляли ні медичні служби, ні рятувальники, адже всі розуміють, що це імідж міста.

Розмовляв Олександр Зелінський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Богдан Показати IP 6 Липня 2018 08:27
Покриття в Крупі гірше ніж на військовому? Я був в технічній зоні під час змагань та чув відгуки пілотів про якість покриття, вони були в шоці від стиків та заглиблень між плитами, які були заповнені гумовим наповнювачем. Колеса не мали достатнього зчеплення, швидкості були нижчі ніж на монолітному бетоні.
Отто Скорценні Показати IP 9 Липня 2018 18:54
Хай цей веремійчик розкаже, як він віддав частину управління освіти на Винничека під # бар своєму доброму другу і спонсору.
свс Показати IP 12 Липня 2018 09:46
Как зайцу,стоп сигнал.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus