USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

П'ять запитань до водія: відповіді ідеально пояснюють найчастішу причину ДТП

6 Серпня 2018 14:09
За останні півроку на українських дорогах сталося 57 тисяч 184 аварії, з них 7861 — з постраждалими. Переважно причиною ДТП є перевищення безпечної швидкості (1581). Про це повідомляє Opendatabot, пише газета "Експрес".

ДТП через занадто швидку їзду бувають щодня. Нагадаємо, 4 серпня біля Нововолинська перекинувся автомобіль "Ауді" на іноземній реєстрації, який їхав 180 км на год. В автомобілі перебувала група молодих людей. Не так давно моторошна ДТП сталася на Житомирщині: маршрутка врізалася в фуру, 10 людей загинули і ще 10 — травмовані, серед них є діти. Головна версія причини ДТП — водій перевищив швидкість і не впорався з кермуванням.

Щоб зрозуміти, чому в Україні масово не дотримуються норм безпечної швидкості на дорогах, журналісти вирішили поспілкуватися з самими водіями. Було цікаво, як вони ставляться до їзди в межах дозволеної швидкості? Для цього декільком десяткам водіїв поставили п'ять простих запитань.

1. Яка тепер максимальна дозволена швидкість руху в населених пунктах?

2. З якою швидкістю ви їздите містом і за містом?

3. Чи часто перевищуєте швидкість?

4. Чи знаєте, які штрафи передбачено за таке порушення?

5. Чому, на вашу думку, в Україні стається так багато ДТП?

Опублікували відповіді, які вразили найбільше.

Ростиславу — 21. Він рік за кермом своєї BMW. Хлопець знає, що обмеження швидкості у населених пунктах — 50 км/год. Проте каже, що ігнорує це. "Якщо вільна дорога, то зазвичай їду зі швидкістю 90 км/год, — каже. — Так, перевищую, бо не люблю їздити повільно. Такий у мене стиль водіння".

Правду кажучи, виправдання — на двійку. Адже такий стиль водіння може забрати чиєсь життя.

22-річна Юлія їздить авто Wolksvagen Passat. Її водійський стаж — три роки. "У місті переважно не перевищую дозволеної швидкості, — каже дівчина. — А от за містом — так. Можу їхати і 120 км/год, хоча дозволено 90. Я безмежно люблю швидкість. Покарання за це? Ой, мене не штрафували ще жодного разу".

"А ви знаєте, що більшість ДТП в Україні стається саме через перевищення швидкості?" — запитують Юлю і у відповідь – виправдання. "Більшість ДТП — через необережність пішоходів, — каже Юля. —Часто вони поводяться самовпевнено і сподіваються, що автомобіль встигне зупинитися". Чому пішохід не має почуватися на дорозі впевнено, якщо він — повноцінний учасник дорожнього руху, так і не зрозуміло.

Олександр знаходить ще цікавіше виправдання своєму порушенню. "50 кілометрів за годину — про таку вимогу я знаю. Але порушую, бо вважаю, що це надто велике обмеження для водіїв, — зазначає Олександр. — За містом дозволяю собі розігнатися і до 140 кілометрів, бо часто поспішаю.

Кажете, багато аварій на дорогах? Це так. Але не тільки недбалість водіїв тому виною, а й поганий стан доріг: нема хорошого освітлення, подекуди — розмітки".

"80 кілометрів за годину", — така максимально дозволена швидкість водіння в Україні, вважає водій Андрій, у якого сорок років стажу. Коли йому кажуть, що насправді в населеному пункті — 50, дивується. "Завжди їжджу в місті швидше, набагато швидше", — каже чоловік. І додає, що останні декілька років його не зупиняла поліція за перевищення швидкості. "Не знаю чому, ніхто цього не контролює, думаю".

На запитання, чи відчуває водій відповідальність за життя інших, коли сідає за кермо, каже: "Так, і я обережний водій, тому навіть якщо перевищую, то дуже обережно". Охо-хо! Дуже цікаво, як це — перевищувати обережно! Андрій так і не пояснив.

23-річний Назар за кермом шість років. “Каюсь, перевищую, коли є можливість, — зізнається хлопець. — Знаю, що штраф за це — 255 гривень. Та хіба це серйозне покарання? Якось у Швеції їхав на 6 кілометрів швидше, ніж дозволено, і мусив сплатити 64 євро штрафу. Потім їздив чітко за правилами, бо завелика розплата за порушення.

З нашими людьми тільки так і треба. До свідомості не достукаєшся — отже, треба бити гривнею".

Загалом опитали майже 50 водіїв. Жоден не приховував, що порушує дозволену швидкість. Більшість вважає, що нічого страшного в цьому нема. Третина взагалі не знає про обмеження швидкості в населених пунктах і розмір штрафів. І жоден не зумів сказати, що саме через любителів швидкої їзди або ж тих, хто дуууже поспішає, в Україні часто стаються ДТП. Хоча це правда.

Жодного водія в Україні за 4 роки не оштрафували за перевищення швидкості

Отож хоча з першого січня 2018 року в населених пунктах обмежили швидкість руху до 50 кілометрів на годину, в українських містах та селах люди далі гинути через любителів поганяти з вітерцем.

З 27 липня поліція мала б патрулювати автошляхи з приладами для вимірювання швидкості TruCAM. Принаймні це нещодавно стверджував міністр інфраструктури Володимир Омелян. МВС своєю чергою заявило, що вже за декілька тижнів на дорогах запрацює автоматична відеофіксація порушень правил дорожнього руху. Але...

Днями міністр Омелян повідомив, що радари на дороги поки що не повертатимуть. "Швидкість ніхто не вимірює, бо нема чим, — каже Володимир Караваєв, заступник голови Координаційної ради Загальнонаціонального форуму безпеки дорожнього руху. — Запроваджуючи нові обмеження, влада мала продумати, як технічно вирішувати питання вимірювання швидкості руху автомобілів.

— Раніше казали, що "труками" не можна використовувати на дорогах України, бо це суперечить законодавсту.

— Я не бачу жодного законодавчого обмеження для використання радарів “Трукам”, якими раніше користувались у ДАІ. "Труками" завезли в Україну в 2010 році.

Коли ж їх перемістили на склади, а тепер захотіли повернути поліцейським, щоби контролювати швидкість руху, постали дві проблеми. Перша — суто фізична: у пристроїв розрядились акумулятори. А вартість одного — 260 доларів, бюджетом ці кошти не передбачені.

Інша проблема — сертифікати. Ті, які свого часу видавали на ці радари, робились під старий Держстандарт, який з дня на день перестане діяти, тому що розроблено новий. Його уже передали у Міністерство регіонального розвитку, і він от-от буде затверджений.

У законодавстві про Нацполіцію зазначено, що поліцейські можуть застосовувати пристрої в автоматичному режимі. У “трукама” передбачений такий режим, тож жодної суперечності із законом України тут нема.

— Але в суспільстві одразу заговорили, що це повернення до практики "старих даївців" і методів їхньої роботи...

— “Труками” нічого спільного зі старими радарами, які в народі називають “фенами”, не мають. Сигнал старого радара — аналоговий, має дуже широкий промінь, тож даївцям справді треба було ховатись десь у кущах, щоб якнайближче підпустити транспортний засіб і цим широким променем виміряти швидкість. Інакше виникали запитання: той транспортний засіб порушив швидкість чи інший. “Трукам” — точний прилад, він наводить лазерний промінь, а мітка фіксує швидкість автомобіля.

— Без радарів поліція не може штрафувати за перевищення швидкості?

— Так. Жодного водія за чотири роки не оштрафували за перевищення швидкості. А як можна виписати штраф, якщо немає чим зафіксувати порушення? На основі чого? Потрібні чіткі докази. І доки не запрацюють радари, статистика ДТП на дорогах не зможе змінитися кардинально.

Інна КУЧЕР, Віктор ДУДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Лучанка Показати IP 6 Серпня 2018 14:37
Треба штрафи такі, як і в Європі. А то що це за штрафи? 100, 300, 500 грн... не раз чула, як водії готові заплатити такий мізерний штраф, але їздити "на стилі" своєму. Коли я їду 45-50 в місті - часто сигналять, чого я сунусь... На правила всім плювати.
ага до Лучанка Показати IP 6 Серпня 2018 17:31
шановна, не плутайте тепле з м'яким, коли у нас будуть зарплати європейські разом самосвідомістю, плюс суди, поліцаї, лаборанти і всі інші досудові ланки, будуть проєвропейські працювати, не брати на лапу, кумів-сватів не відмазувати... Тоді можна і штрафи підвищувати. Бо не смішіть мої віники, кому європейський штраф - копійки, і далі буде класти на все, а діду на москалику вхреначать за наприклад, не кричуще, а просто не зовсім правильне паркування, чи їзду без анальгіна в аптечці. І буде дід останні копійки платити і жити в проголодь два роки
Анонім Показати IP 6 Серпня 2018 15:02
Із за таких юль,х*юль гинуть люди,а таке опудало яке безмежно полюбляє швидкість це потенційна вбивця!!!!Вони думають що безсмертні і їхнє корито це танк.Забирати права!
ну-ну Показати IP 6 Серпня 2018 15:17
Звертаюсь до автора: а Ви самі водій? Чи хоча б раз керували авто? Ці запитання до тези: "Чому пішохід не має почуватися на дорозі впевнено, якщо він — повноцінний учасник дорожнього руху, так і не зрозуміло." Коли пішохід вибігає на проїжджу частину перед вами ви хоч 20 км/г рухайтесь всеодно прокатаєте його на капоті.....
Дмитро Показати IP 6 Серпня 2018 15:42
Перевищення швидкості - не головна проблема, повноцінна підготовка водіїів (а не купівля посвідчень), організація дорожного руху, дотримання ПДР.
Андрій Показати IP 6 Серпня 2018 15:50
Більш ніж впевнений, якби опитали 100 % водіїв, то у 90 % були б аналогічні відповіді. Бо дотримання правил ПДР - це не про наших людей. Тому і смертність така на дорогах. Їм байдуже що в місті потрібно їхати 50 км/год, для них головне, що їх авто добре "їде", тому і їдуть 80-140 км/год, а те що можна вчасно не загальмувати, не вспіти зреагувати на якусь ситуацію, їм до "лампочки", поки якусь біду не зроблять. А тепер ще залишилось дороги зробити, і дати цим недоумкам авто купити за 500-1500 $ і на вулиці можна не виходити....
kek Показати IP 6 Серпня 2018 16:00
штрафи за швидкість і парковку це золота жила. що вони лепечуть за акамулятори по 260 доларів. вони за пів дня роботи своє окуплять. але всім пофіг, особливо це стосується міст з населенням менше ста тисяч. ТАМ ПАТРУЛІВ ВЗАГАЛІ НЕМАЄ, приїжають якщо тільки когось ограбили або вбили
Микола діамантова но Показати IP 6 Серпня 2018 16:15
А чому немає пункту про агресивну їзду? Обіцяли ж.
Андрій до ага Показати IP 6 Серпня 2018 18:20
Дай нашим хитрож..м людям європейські зарплати, їм тим більше будуть високі штрафи "по-барабану". Справа у свідомості. Скільки водіїв готові платити штраф по протоколу ? За своє ж порушення шукають шляхи як відбутися маленькою компенсацією, в потім звинувачують всіх у хабарництві. Брати перестануть тоді, коли перестануть давати ! Не порушуйте ПДР, не буде потреби ні штрафи платити, ні хабарі давати. Якщо хочете бути європейцями, переосмислюйте свій світогляд, живіть по правилах і законах встановлених у своїй країні, а хочете бути бид...м, бо так зручніше і вигідніше для своєї кишені, то живіть далі, а не стогніть про штрафи.
Вадим Показати IP 2 Грудня 2022 13:27
Водії як часто ви забуваєте телефон в машині? і як ви вирішуєте цю проблему?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus