USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Підвищення вартості проїзду – вимушений крок*

28 Березня 2018 09:00
Вже з квітня у Луцьку може подорожчати вартість проїзду в міських маршрутках. Перевізники доводять документально, що при існуючих цінах на пальне мінімальна вартість проїзду має бути 5 грн.

Директор ТзОВ ВТП «Санрайз» ЛТД Юрій Девіцький зауважує, що підстав для підняття ціни пасажирських перевезень у міському транспорті більш ніж достатньо.

«Лише популісти можуть казати, що для такого кроку нема економічних обґрунтувань. Востаннє ціна проїзду у міських маршрутках зросла у квітні 2017 року. Тоді літра пального коштувала 19 грн. Нині ж його ціна зросла на 37% і становить 26 грн.А пальне – найбільша стаття витрат перевізника. До слова, відповідно до договорів, укладених з міською радою, тариф має переглядатися щоразу, коли вартість пального зростає на 10 відсотків. Тобто ціна за цей період відповідно до запропонованих міськрадою умов та економічної ситуації мала зрости вже тричі за цей період», – пояснює Юрій Девіцький.

За словами директора транспортного підприємства, деякі луцькі перевізники з цієї причини вже відмовилися від пасажирських перевезень на маршрутах, які стали збитковими.

Це змушує луцьких перевізників знову говорити про гостру необхідність підняття тарифу до життєздатного рівня. Хоча б такого, який дозволив би ремонтувати транспорт та купувати пальне і виплачувати заробітну плату працівникам, які теж лучани і теж мають сім'ї.

«Приватні перевізники жодної копійки ніколи не отримували як компенсацію з бюджету за безкоштовне перевезення пасажирів. Хоча це прямо суперечить чинному законодавству. Розраховують лише на власні сили. Ми вимушені безкоштовно перевозити пільгові категорії громадян . Натомість всі кошти за цією бюджетною статтею перераховують лише Луцькому підприємству електротранспорту. Йдеться про понад 40 мільйонів гривень в рік», – каже Юрій Девіцький.

Директор ТзОВ ВТП «Санрайз» ЛТД зазначає: якщо не підняти ціну за проїзд, підприємство не матиме можливості оновлювати рухомий склад, купувати запчастини, автогуму, ремонтувати автобуси. А від цього безпосередньо залежить безпека і здоров’я пасажирів, щодня.

«До 2014 року ми постійно вкладали кошти на оновлення рухомого складу. У 2007 році купили 14 автобусів, у 2010 – 10, у 2012 – п’ять, а в 2014 спромоглися придбати лише три автобуси. У 2015 році, коли курс долара «скочив» утричі, економічна ситуація на підприємстві пішла на спад. Проїзд подорожчав на гривню, а ціни на пальне, автогуму і запчастини зросли утричі. Вартість нових автобусів піднялася у 5-6 разів – з 350 тисяч гривень до двох мільйонів. У таких умовах підприємство не має фінансового ресурсу оновлювати автопарк. Щоб підтримувати у належному технічному стані автобуси, ми були змушені взяти кредит, який незабаром потрібно ж повертати!», – розповідає Юрій Девіцький.

За словами директора, рухомий склад транспортного підприємства не оновлювали кілька років, 80% автобусів потребують капремонту, оскільки «пройшли» в середньому по мільйону кілометрів. Транспортні засоби ремонтують на підприємстві, де створили цех для капремонту. Щоб капітально відремонтувати автобус, потрібно витратити 300-350 тис. грн.

«Ми проти підняття ціни на проїзд, як і збільшення будь-яких тарифів – на енергоносії, комунальні послуги, продукти. Кому хочеться платити більше? Однак, піднімаючи плату за газ і світло, ніхто не питає, такі економічні розрахунки.



Але ми не можемо зупинити подорожчання пального, яке спричиняє такі наслідки. До 80% собівартості проїзду становить вартість пального. Якщо воно коштуватиме 8 гривень за літр, ціна проїзду становитиме так само в рази менше! І ми будемо цьому тільки раді. До речі, тариф, який встановлюється, є граничним. Тобто, при здешевленні собівартості проїзду перевізник зацікавлений у зменшенні вартості квитка. Адже це звичайні ринкові відносини: зменшиться ціна – збільшиться кількість пасажирів – збільшиться дохід підприємства. Але надавати послугу, отримуючи збитки, як складається сьогодні, просто ніхто не буде», – каже очільник транспортного підприємства.

Юрій Девіцький зазначає, що всі розрахунки підприємство ще наприкінці минулого року подало у відділ економіки і тарифної політики ЛМР. Перевізники просять не затягувати процес підняття ціни за проїзд, адже це призводить до занепаду транспортного сполучення у місті.

«Автоперевізників загнали в тупик. Внаслідок разючої диспропорції цін на пальне і проїзд власники транспортних підприємств змушені брати кредити. Автобуси зношуються, а купити нові просто не по кишені. Це призвело до того, що автозаводи зупинили роботу, оскільки не мають збуту. Про яке майбутнє транспортників можна говорити? Якщо держава і надалі виступатиме в ролі спостерігача, ми не матимемо на чому возити пасажирів», – констатує Юрій Девіцький.



Директор підприємства зазначає, що в таких обласних центрах, як Тернопіль, Львів, Вінниця та Житомир проїзд вже подорожчав у грудні-січні. А у Рівному вартість проїзду на одну гривню зросте з 1 квітня. Очевидно, доведеться платити більше і лучанам. Якщо і надалі штучно стримувати тарифи, це призведе до транспортного колапсу у місті.

*Матеріал розміщено на правах реклами
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 39
ЛУЧАНИН Показати IP 28 Березня 2018 09:07
Тернопіль і Львів відмовилися від маршруток, нехай Девіцький покаже скільки заробив за рік, скільки відремонтовано маршруток, тільки все документально, чому не дають білетів водії, скільки аварій за участю водіїв маршрутокЮ якщо підприємство в збиток, продавай його. Якщо власники маршруток хочуть піднімати ціну відмовитися від їх послуг, комунальний транспорт в Луцьк, це будуть і нові робочі місця і надходження в бюджет міста
лучанин Показати IP 28 Березня 2018 09:08
Дякуємо новій владі, заживемо краще
Коля Показати IP 28 Березня 2018 09:14
Де документальне підтвердження кількості пасажирів? Заробітку, витрат?
Лучанин Показати IP 28 Березня 2018 09:22
На правах реклами??? Це Санрайз замовив таку статейку?)))
Лучани Показати IP 28 Березня 2018 09:40
Що влада міська робить? Слухай перевізників чи більшу частину населення, яка їздить маршрутками? Це ганьба, щоб так здирати з людей! А які послуги надає перевізник, чому міська влада це не бачить? Не краще було б що працівників міської ради їздили в маршрутках і контролювали перевізника! Ганьба ганьба! Поміняйте перевізників !!! І залиште людям по 4грн проїзд!
Сергій Показати IP 28 Березня 2018 09:43
Чому ву Рівному тролейбуси ганяють по місту, як в Луцьку маршрутки? Невже в Луцьку не може так бути?
Іван Показати IP 28 Березня 2018 09:44
Роз’яснено логічно і зрозуміло.Звісно, не хочеться виймати гривню з кишені, хоча з сьогоднішніми цінами - що на неї купиш?
Лучанин до Іван Показати IP 28 Березня 2018 10:23
Брехня! Надайти під статею посилання на статті які були при попередньому підвищенні. Там в коментах були і ціна бензину і інше що може це все спростувати. чи ви теж тільки на власних авто їздите?
анон Показати IP 28 Березня 2018 09:45
Умови жахливі, ставлення водія до пасажирів жахливе...перегонки за пасажира...аварії...і вони хочуть 5 грн? Менше хай водії на кінцевих тратять їх в ковбасних магазинах/кіосках...і на все хвататиме
тетяна до анон Показати IP 28 Березня 2018 13:53
Маршрутки брудні, холодні. Якщо для обігріву потрібне пальне, то що не дозволяє помити поручні,які вже липкі від бруду і є розсадником різних інфекцій? Для цього багато не треба, якщо робити це регулярно, - кусок господарського мила. А ви попробуйте сісти біля водія - службове місце. А це - місце кондуктора. Не варто ходити по салону. Передають зараз - передаватимуть гроші і кондуктору, але тоді водій не відволікатиметься на рахування решти, на дзеркало, щоб порахувати пасажирів, які зайшли на задні двері, а слідкуватиме за рухом транспорту на дорозі та пішоходів на переходах. І ціни не треба піднімати. Та ж мотивація була, коли піднімали ціну до 4 грн, а що змінилось? Холодно. бридко...
Ірина Показати IP 28 Березня 2018 09:53
Вони ж і хочуть 5 грн аби покращити стан авто і найняти пристойних водіїв. Все ж написано. Читайте не тільки заголовки
скептик до Ірина Показати IP 28 Березня 2018 10:55
те саме вони співали, коли перед тим підвищували вартість проїзду. сильно обновили парк і поміняли водіїв ? чи може чистіше стало в автобусах ?
1 Показати IP 28 Березня 2018 09:54
переходила я вчора дорогу біля гімназії на Волі.. стою...чекаю коли зупиниться хтось і тоді буду переходити.. їде маршрутка.. призупиняється.. водій показує рукою "переходь".. я йду... ще не дійшла до половини дороги.. а він на газ і обїхав мене.. стало страшно дуже... чесно... я не спішила нікуди... я хотіла нормально перейти дорогу... тоді що нам дійсно треба цеглу в руки брати і посміхаючись переходити?? :))
Маша Показати IP 28 Березня 2018 09:54
Ви помиляєтесь - транспортний колапс у місті вже давно настав: таких гидких маршруток і тролейбусів (в яких навіть вікна заліплені грязюкою так, що не видно де їдеш, про липкі поручні мовчу) нема з чим порівняти!!! Викиньте це негайно на сміття!!!
Носатий дядько Показати IP 28 Березня 2018 10:08
По місту курсують роздовбані і смердючі го\номаршрутки і го\нотролейбуси... - "Абганняя друг друга". Зате ганд\ни дерибанять земельку, комунальне майно і усе, що пагано лежить. Одним словом, як казав класик; "кругом паскуда".
Валентина Показати IP 28 Березня 2018 10:09
Так в нас в Тернополі давно вже 5 гривень, а у Львові і Києві ще дорожче. Тому й певно є кошти на нові автобуси в перевізників, а не на гидких розвалюхах їздити будемо. Яка ціна , такий й сервіс
Маша до Валентина Показати IP 28 Березня 2018 10:32
Знаєте, те ж саме вони обіцяли, коли підвищували проїзд до 4 грн. І який результат?
Не рівняйте там е-кв до Валентина Показати IP 28 Березня 2018 13:54
У Тернополі - електронний квиток, а хто має картку тернополянина - 4 грн. І коли маршрутчики побачили, що гроші течуть мимо їхніх кишень вийшли бастувати, щоб скасувати е-квиток - так їм дуля.
ВВ Показати IP 28 Березня 2018 10:11
Так от хочуть купити траликів з європи. От і вирівняється все. + ціна за проїзд не 5, а 2 грн. Мітинг Богдана розігнати!
Володя до ВВ Показати IP 28 Березня 2018 10:31
Да, траліки в Луцьку на євробляхах))) Вперед)))
Олександр Павлович Показати IP 28 Березня 2018 10:25
А я згідний з Девіцьким. Правильно каже: "«Ми проти підняття ціни на проїзд, як і збільшення будь-яких тарифів – на енергоносії, комунальні послуги, продукти. Кому хочеться платити більше? Однак, піднімаючи плату за газ і світло, ніхто не питає, такі економічні розрахунки.. Наприклад для лучан вартість опалення 1 квадратного метра у лютому збільшилась на 11,05 гривень. Де обговорення де обурення?
свг Показати IP 28 Березня 2018 10:32
на кого розрахована ця промова Девіцького.відкрийте любий сайт азс березень 2017-середня цінаДП-26.87 А92-28.42.все!!!
Лучанин Показати IP 28 Березня 2018 10:36
Наскільки я пам'ятаю минулого разу ціна на пальне була підвищена і було підняте питання про підвищення вартості проїзду, проте за час розгляду ціна на пальне впала, але вартість проїзду було підвищено. покракщення умов перевезень не відбулося. В інтернеті в відстеженні маршруток майже немає, деяких маршрутів взагалі жодної машини. Маршрутки реально дуже зношені, в час пік іноді сісти в маршрутку неможливо, бо повно народу і її пасажиромісткість не дозволяє всіх забрати. Міській владі треба терміново різними доступними способами вигнати з міста маршрутки та замінити їх тролейбусами достатньої місткості. Якщо є реальні плани на закупівлю великих б/в тролейбусів про які не раз писали, то може треба прискорити це діло і можливо взяти кредит та придбати всі відразу 10. Колись же треба навести з цим лад задля блага мешканців міста, а не горстки депутатів та чиновників.
555 Показати IP 28 Березня 2018 10:48
Кого ви слухаєте? Та він вам сотню аргументів на свою користь наведе. Міська влада повинна: 1) виставити чіткі вимоги щодо технічного стану автобусів приватних перевізників, укладати договір з перевізниками лише на машини, які є технічно справними (всередині і зовні ); 2) усі основні, прибуткові маршрути передати комунальному транспорту; 3) в салоні кожного автобусу, на видному місці, розмістити інформацію про перевізника, водія за кермом, контактний (мобільний) телефон для повідомлення про факти порушення правил дорожнього руху, перевезення пасажирів, вчинених водієм, що знаходиться за кермом.
Цікаво Показати IP 28 Березня 2018 10:54
Прковтнули 4 грн, буде і 5, і більше, знайдуть відмазки, щоб збільшувати ціну... переходьте на велосипеди, і для здоров'я краще, і проізд безкоштовний))
Депутат Показати IP 28 Березня 2018 10:57
ТАК можна , звісно купити 10 тролебусів у кредит, але як ними замінити 270 маршруток? Ви ж через годину як вони зупиняться першими кричати будете , що нема маршруток!
лучанка до Депутат Показати IP 28 Березня 2018 13:59
Здайта маршрутки на металолом, як всі заводи пздавали,а купіть автобуси
Володя Показати IP 28 Березня 2018 11:00
Треба брати приклад з Тернополя. У Тернополі почав діяти диференційований тариф на проїзд. з 2 січня 2018 року вартість проїзду у маршрутках та тролейбусах зросте на 1 грн до 5 і 4 грн відповідно при готівковому розрахунку. Водночас для пасажирів, які скористаються так званою «Соціальною картою тернополянина», яку можуть отримати лише люди з тернопільської пропискою, або електронним проїзним квитком, який продається в окремих кіосках на зупинках, вартість проїзду у громадському транспорті не зміниться. Власники безконтактних карток сплачуватимуть у тролейбусі 3 грн, у маршрутках – 4 грн. http://elektrotrans.te.ua/category/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%97%D0%B7%D0%B4%D1%83/
лучанин Показати IP 28 Березня 2018 11:05
А дайте зовсім безкоштовний проїзд по місту і нехай влада з перевізниками купують нові автобуси та тролейбуси!!!
скептик Показати IP 28 Березня 2018 11:07
поки перевізники не перестануть брати готівку за проїзд - вся балаканина про збитковість перевезень є чистою пургою
Коля Показати IP 28 Березня 2018 11:38
Все халежить від людей. Люди будуть вирішувати!!!!! А якщо всім байдуже. Де ті депутати міської Луцької ради,які мали допомагати людям???!!! Чому зараз вони не стоять на стороні людей, чому не допомагають людям ?!!! Кого ми обираемо. І чому в депутати "лізете" туди,якщо вам не цікаво людські проблеми! Бо багатьом людям ці гривні зароляються дуже важко, не так як депутатові!!!!!!
до ЛУЧАНИН Показати IP 28 Березня 2018 11:58
В комунальному підприємстві ЛПЕ вже шостий рік не виїздять на маршрути більше сорока автобусів придбані у 2007році (вже мабуть там і згнили) а приватьні перевізники ще сьогодні перевозять пасажирів на автобусах цього року випуску.От і робіть висновки.
77777 Показати IP 28 Березня 2018 23:35
Можу дати автобус будь-кому на місяць і побачите що ви заробите. Не все так легко як здається.
Андрій Показати IP 29 Березня 2018 09:14
Мене дивує, чесно кажучи, мислення наших громадян. Всі кричать що у нас брудні маршрутки. А хто робить маршрутки брудними ? Чи не наші громадяни ? Коли сидіння пописані матюками, то хто написав - власник ? Чи водій ? Чи наші громадяни ? Коли розбите вікно - теж маршрутник розбив, чи, може власник ?. Є підприємство яке надає послуги, є люди, які тими послугами користуються і голосують за них своїм гаманцем. Не підходить якість, зависока ціна - будь-ласка, шукайте альтернативу. Де недалеко - пройдіться пішки, де далі - сядьте в тролейбус. Ось і все. І коли підприємство стане збитковим, власники самі будуть шукати шляхи вирішення проблеми. А так, ми заслуговуємо на таку якість перевезень, яку ми і маємо. І станеться як минулого разу (коли підняли до 4 грн.) Всі кричали дорого, брудні маршрутки, не мають совісті і т. д. А в результаті - як маршрутки набиті людьми їздили так і далі їздять.
Катя Показати IP 29 Березня 2018 16:33
От коли маршрутчики будуть давати квитки, як в тролейбусах - тоді їх можна буде послухати. А поки оте все, що так розписував Девіцький, можна назвати фількіною грамотою. Ну, і сам Санрайз - самий гірший перевізник
Мыкола Показати IP 30 Березня 2018 16:31
С?отиняки ненажерливі!!! А не хочте спочатку помити автобуси, почати видавати квитків, навчити водіїв елементарної кільтури спілкування, дотримання ПДР? Постійно ниють про нестачу коштів. Невигідно? То йшли б в інший бізнес! Але ж возять
кіт Показати IP 31 Березня 2018 13:33
Нехай Оленка трішки зменшить апетит і 4 грн. вистачить цілком
віктор Показати IP 1 Квітня 2018 15:52
чому в маршруткурено і постійне хамство ? На культуру грошей не потрібно. Минуле підвищення мотивуали неможливістю робити ремонти по зрослих цінах, так де ж ті відремонтовані машини ?
лучанин Показати IP 2 Квітня 2018 10:27
Читаючи вислови в коментарях стає зрозуміло що не тільки від водіїв маршруток починається ХАМСТВО, розмальовані та порізані сидіння ,покинуті порожні пляшки,налущене насіння,п"яні пасажири та блювота в салоні автобуса і таке не рідко буває. А квиточки пасажири повинні вимагати від водія,при оплаті за проїзд,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus