USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Потрібно кувати своє тіло», – луцький тренер про те, як почати ходити в спортзал, харчування та мотивацію

4 Лютого 2019 08:00
«Не варто соромитися іти до залу, адже зал – це кузня, в якій потрібно кувати своє тіло. Тут не потрібно соромитися нікого. В залі є різні люди. Першою чергою потрібно розуміти, що ти займаєшся не для того, аби на тебе дивилися, а для свого здоров’я й підтримки форми», - каже тренер луцького спортивного клубу «Plaza» Роман Зелінський.

Серед його підопічних є чемпіони України з пауерліфтингу, а також чемпіон світу по жиму штанги лежачи Петро Калиновський. Однак Роман Зелінський тренує не лише професійних спортсменів, а й має досвід в персональних тренуваннях. Він наголошує, що зараз існує тенденція здорового способу життя, тож чимало людей приходять підтримувати форму у спортзал, адже це круто. Проте для того, аби досягти бодай найменшого результату, потрібно докласти чимало зусиль, а основними складовими цього тренер називає цілеспрямованість, терпіння та бажання.

Інформаційне агентство Волинські Новини, своєю чергою, розпитало Романа Зелінського про те, як вийти з періоду новорічно-різдвяних свят та почати ходити до залу, де знайти мотивацію для цього, як правильно харчуватися та зрозуміти, що персональний тренер тобою дійсно займається, а не просто відбуває номер за ваші ж гроші.

Рома, новорічно-різдвяні свята закінчилися, час приводити себе в форму. Чи збільшилася кількість людей у спортзалі?

Звичайно збільшилася кількість людей, напевно, в два-три рази, якщо порівнювати з періодом перед новорічними святами. Всі готуються до літа, оскільки свята відгуляли. Заключним великим святом було Водохреще, після якого кількість людей в спортзалі колосально збільшилася.
А взагалі, як варто виходити ось з цього періоду свят та приводити себе в форму, коли на столах за українською традицією чимало калорійних наїдків?

Я своїм клієнтам кажу, аби вони намагалися вживати менше шкідливої їжі та переходили на салати, звичайно без майонезу, кетчупу та інших калорійних соусів. Потрібно також їсти м’ясо з невеликою калорійністю та не вживати алкоголю.

Ти тренуєш багато років. В яку пору року найбільший приплив людей у спортзалі?

Найчастіше люди приходять в спортзал весною. Саме в цей період є найбільше клієнтів, які приходять і питають, що з’їсти, що випити, що зробити, аби через місяць побачити результат. Зазвичай як такої пігулки чи секретної формули немає, адже своїм тілом потрібно займатися протягом року.

Чимало людей соромиться іти до залу. Що порадиш тим людям?

Та не варто соромитися, адже зал – це кузня, в якій потрібно кувати своє тіло. Тут не потрібно соромитися нікого. В залі є різні люди: віку, статі та форм. Першою чергою потрібно розуміти, що ти займаєшся не для того, аби на тебе дивилися, а для свого здоров’я й підтримки форми.
Як людині взагалі зрозуміти, що їй варто ходити в зал?

Зазвичай до мене приходять люди, які незадоволені своїм зовнішнім виглядом. Або їм зі сторони говорять, що в них щось не так з фігурою. Є люди, які приходять до мене за порадою після травм, наприклад, спинної грижі, щоб зміцнити спину. Зараз існує тенденція, коли в місті відкривається дуже багато залів, розвивається фітнес-індустрія, і люди приходять, бо це модно.

От людина прийшла до тебе і каже, що хоче схуднути чи, наприклад, дівчата хочуть накачати попу. Так ось: ти підбираєш методику тренувань під кожного чи в тебе є якась особиста система?

Звичайно під кожну людину я підбираю індивідуальну методику, бо кожен має різну форму тіла, реагує на навантаження по-різному та має інший метаболізм. Під кожного потрібно підбирати як програму тренування, так і харчування. Приходячи в зал, люди думають, що відпрацювавши півтори години, можна їсти все і вони все одно виглядатимуть красиво. Однак ще потрібно правильно харчуватися, пити воду та дотримуватися режиму дня та сну.
Що здебільшого хочуть люди, які приходять до тебе?

Люди хочуть схуднути та привести себе в форму. Щодо хлопців, то вони хочуть стати сильнішими. Також зараз багато звертаються з тренуваннями по пауерліфтингу, адже цей вид спорту в Україні набуває все більшої популярності. Люди ставлять перед собою цілі бути кращими за когось.

Скільки разів на тиждень потрібно тренуватися, аби досягнути певного результату?

Два рази – це мінімум, три – це добре. Більше трьох разів тренуватися не варто, тому що людина не буде встигати відновлюватися і цим самим буде робити собі тільки гірше.

Наскільки важливим при зайняттях в залі є харчування?

Від харчування залежить 60% результату. В залежності від того, з якою метою людина приходить в зал – схуднути, набрати м’язеву масу, покращити свою витривалість або збільшити фізичну силу, ми підбираємо комплекс раціонального здорового харчування. Також велику роль відіграє метаболізм. Неправильне ж харчування, тобто надлишок калорій чи не достатній калораж, сприяє тому, що людина починає тренуватися і набирає ще більшу вагу, або заняття в залі не дають взагалі видимого результату. Головне тут самоконтроль та дисципліна. Маю клієнтів, з якими практикуємо наступне – все, що вони їдять протягом дня, фотографують та надсилають мені. Я ж надаю свої коментарі та рекомендації щодо поєднання продуктів та їх обробки.
Що не варто їсти, коли хочеш схуднути та коли хочеш накачати м’язи?

По-перше, не можна багато їсти жирної їжі, по-друге, солодке категорично заборонено, а також алкоголь. Окрім того, потрібно менше їсти здобного, картоплі. Тобто старатися вживати менше вуглеводів, а навпаки – харчуватися білковою їжею та клітковиною, яка допомагає у перетравленні їжі.

Багато людей, приходячи до залу, думають, що результат настане миттєво, але через певний проміжок часу можуть розчаруватися. Як ти мотивуєш своїх підопічних?

Мотивую прикладом та результатом. Важливими також є психологічні прийоми. Клієнтам необхідні підтримка та поради. Звичайно, до кожного свій підхід, починаючи від музики, яка грає під час тренування, та закінчуючи розмовами. Хтось починає наполегливо працювати після похвали, а на когось необхідно крикнути. Основне бути щирим зі своїми клієнтами.
Вже ставив тобі дещо схоже питання про кількість тренувань. А ось скільки часу потрібно, аби досягнути бодай найменшого результату?

В кожного це індивідуально. В мене було дуже багато випадків, що за місяць люди скидали 10 кілограмів. Але не варто забувати про відсоткове співвідношення ваги спочатку тренувань та тої, яку скинув. В перший місяць сходить вода, клієнти починають радіти, що все супер, але насправді все не та просто. Якщо людина через місяць припиняє тренуватись, то починає набирати ще більше.

Найперші результати, які людина побачить і захоче їх утримувати, навіть попри якісь грішки, з’являються через три місяці. Коли людина ходить три місяці, вона бачитиме свої результати та продовжуватиме вдосконалювати своє тіло, сприймаючи все це, як спосіб свого життя. Мені приємно, коли клієнти ходять до мене протягом двох років і вже просто насолоджуються від того, що вони роблять.

Як правильно відновлюватися після занять, адже після перших тренувань в людини, яка ніколи нічим подібним не займалася, може бути сильна крепатура?

Після перших тренувань відновлення проходить дуже довго – орієнтовно м’яз відновлюється за два-три дні і це ще не повне відновлення, а лише, щоб він міг нормально функціонувати. Для того, щоб не було крепатури, можна вживати амінокислоти для швидшого відновлення та їсти правильну їжу, зокрема білки. Також можу сказати про дідівський спосіб – гарячу ванну, яка розслабляє м’язи, відповідно з організму виходить молочна кислота.
Чув чимало думок лучан, що в нашому місті немає хороших персональних тренерів. Що можеш сказати про це?

Я не можу сказати, що в нас немає хороших персональних тренерів, адже є багато тренерів, які тренують професійно. Є багато спортсменів, які перейшли в тренерство, цікавляться відповідною літературою, методикою, відвідали багато семінарів та тренінгів. Якщо ти хочеш бути хорошим тренером, потрібно знати анатомію людини, її фізіологію, біомеханіку рухів.

Чи можеш ти себе назвати злим тренером, адже бачу, що в спортзалі є палиця?

Ну я не знаю (сміється, - ВН), збоку, звичайно, видніше, чи я злий тренер. В мене принцип тренувань як кнутом, так і пряником. Інколи потрібно похвалити, однак інколи потрібно бути суворим, коли бачиш, що клієнт лінується. Проте варто і ввійти в положення людини, адже, як я вже казав, приходять абсолютно різні люди. Часто на допомогу приходять статті з основ психології.
Як зрозуміти, що тренер дійсно тобою займається, а не просто відбуває номер, беручи гроші за тренування?

Це можна побачити по власному результату, який ти виходиш з тренувань: втомленим, перевантаженим чи задоволеним. Якщо займаєшся довгий час, то після тренування має бути легенька втома та крепатура. Якщо людина хоче стати сильнішою, але за довгий період тренувань так і не досягла цього, відповідно тренер не займається нею. Якщо людина прийшла підтримувати форму і не бачить результатів протягом двох-трьох місяців, тоді це теж серед ознак того, що тренер не займається. Проте, звичайно ж, основним фактором є наполегливість та бажання докладати зусиль.

З власного досвіду я знаю про такі випадки, коли клієнт приходить на тренування, тренер йому оголошує цілий список вправ і йде свайпати вверх сторінку Instagram. Насамперед тренер має дивитися за технікою виконання вправ, вагою та станом самого клієнта.

Чи важливий для досягнення результатів вибір спортзалу, наприклад, тренуватися у залі великої мережі чи у простій качалці в підвалі?

Кожному своє. Це може бути проста підвальна качалка, в якій можна досягнути просто колосальних результатів, незважаючи ні на що. А може бути ідеальний зал, в якому ти нічого не будеш робити, бо ти прийшов зал фотографуватися в дзеркалі – це теж одна з не дуже хороших тенденцій, відповідно результатів не буде, однак хороший зал.

Можна прийти в підвал, де немає зв’язку, грає музика, яка зриває голову – клієнт заряджається цією енергетикою і виконує всі поставлені перед собою на 200%.
Який тренажер має бути у кожному спортзалі?

Основне – це гантелі, гриф і бліни. Однак кожен тренажер важливий, бо чим більше тренажерів, тим більше можливостей.

Чи застосовуєш ти у тренуваннях якісь нові методики? Взагалі слідкуєш за тенденціями?

Звичайно, адже зараз відкривається чимало усього нового. Є багато YouTube-каналів, на яких відомі тренери діляться своїм досвідом. Старі методики є робочими, колосально нового нічого немає. Велосипед вже придумали, його можна лише вдосконалити.

Чимало людей не йдуть у спортзал, а стараються підтримувати форму вдома. Що ти можеш їм порадити?

Так, дуже багато людей підтримують форму вдома, адже не всі люди мають час для тренувань. Можу порадити дивитися YouTube-канали, прочитати про базові вправи, техніку виконання, зокрема передивитися різні відео виконання однієї й тієї самої вправи, аби зрозуміти, де її показують правильно, адже в тому ж таки YouTube є й багато шлаку. Обов’язково потрібно розібратися з правильним харчуванням, хоча це не є легко. В будь-якому випадку, буду радий проконсультувати.
Чи пропонуєш своїм підопічним вживати спортивне харчування?

Я розказую, яке є спортивне харчування, про результати та наслідки, однак ніколи не змушую людину вживати спортивне харчування, вона сама робить вибір. Спортивне харчування не є шкідливим, однак є протипоказання.

Ну і наостанок: назви три складові для досягнення результату.

Цілеспрямованість, терпіння, бажання.

Розмовляв Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Носатий дядько Показати IP 4 Лютого 2019 14:16
Чому НІХТО з них не розказує про "хімію"? Чому молоді дівчата і жінки говорять густим чоловічим басом?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus