USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Приїхав робити історію «Волині», – головний тренер Андрій Тлумак

14 Червня 2018 11:40
Андрій Тлумак відомий луцьким вболівальникам тим, що багато років захищав останній рубіж чи не найпринциповішого суперника «Волині» – львівських «Карпат». Протягом кількох сезонів Андрій Богданович тренував молодіжні команди львів’ян та вигравав з ними бронзу.

Але тепер для нього настала нова сторінка тренерської кар’єри – керманич очолив «Волинь», перед якою стоїть серйозне завдання виходу в Прем’єр лігу. Для нього це перша подібна робота з дорослою командою. На своєму представленні Андрій Тлумак не став багато говорити, зазначивши, що він та його помічники прийшли у клуб з великими амбіціями та постараються виконати поставлені перед ними завданням.

З приходом нового тренера «Волинь» вже підписала досвідченого Дениса Кожанова, також звучала інформація про повернення до складу лучан екс-капітана Сергія Сімініна та про зацікавленість «Волині» Тарасом Михаликом, зокрема, у клубі наголошують, що хочуть підписати один-два якісних виконавців у кожну лінію. Вже сьогодні, 14 червня, футболісти «Волині» виходять з відпустки, тож, зважаючи на вищенаписане, їм потрібно вразити нового головного тренера, аби залишитися в команді,

Інформаційному агентству Волинські Новини вдалося розпитати новопризначеного коуча Андрія Тлумака про селекційну роботу, майбутні збори, принциповість протистояння «Волині» та «Карпат», а також про теми, які останнім часом на слуху, – договірні матчі та Чемпіонат світу у Росії.
Андрій Богданович, як вам Луцьк, чи вже вдалося як слід познайомилися з базою клубу, тренерами, персоналом?

Звичайно, ми вже зі всім ознайомилися, адже Луцьк я знав ще до приїзду, оскільки тут живе мій кум Тарас Кабанов – відомий не лише у Луцьку, а й в Україні футболіст, тому постійно їздив до нього в гості. Коли ми підписали контракт, то мене ознайомили з базою, з персоналом – це дуже хороші та теплі люди, тому я думаю, що все буде добре.

Розкажіть, як взагалі виник варіант з «Волинню». Чи мали ще якісь пропозиції?

Напевно, в кожного тренера та футболіста є якісь конкретні та поверхневі пропозиції. Зі мною зв’язався Валентин Іванович (Валентин Кошельник – спортивний директор ФК «Волинь», - ВН), запропонував мені приїхати на зустріч, тож я приїхав, і ми поговорили. Далі було кілька днів паузи, коли він вивчав мою доповідь, а вже після того прийняв рішення.
Ви багато років віддали львівським «Карпатам», які є принциповим суперником для «Волині». Чи немає переживань з приводу того, що луцькі вболівальники негативно поставляться до вашого приходу в клуб?

Скажемо так, для мене ніколи не було протистояння між «Волинню» та «Карпатами». Можливо, у вболівальників є свої моменти, але, знаючи, що в країні АТО, всі вболівальники об’єдналися, і сьогодні між ними немає війни, тому я приїхав сюди робити історію «Волині», хочеться допомогти, оскільки команда повинна грати в Прем’єр лізі. Я знаю, як палко підтримують місцеві вболівальники, адже не один раз грав у Луцьку, а також чув підтримку «Волині» у Львові, тому вони заслуговують мати команду у Прем’єр лізі, і я робитиму все для того, щоб допомогти місту, команді та вболівальникам бути у найвищому дивізіоні.

Який матч між «Карпатами» та «Волинню» вам як гравцю запам’ятався найбільше?

Є один матч, який стоїть особняком. Коли ми грали у Львові, то гравець «Волині» отримав дуже серйозну травму, і, по-моєму, він закінчив грати в футбол. Це негативний момент, але чомусь це мені запам’яталося найбільше. Для футболістів головне здоров’я, завдяки якому вони можуть прогресувати, а коли отримують травму… тому було дуже шкода.
На вашому представлені говорилося, що команда проведе два тренувальні збори, однак з місцем другого ще не визначилися. Чи вдалося це вже зробити?

Поки не визначилися, адже ще моніторимо. Представники клубу мають поїхати на самі бази та оглянути їх. Також не останню роль грає цінова політика. Є різні моменти, але, я думаю, що до 20 червня ми визначимося. Поки йдуть пошуки закордоном.

Яку роботу запланували виконати на зборах?

Ви знаєте, я працює за принципом трьох мікроциклів: перший мікроцикл – це витривалість, де ми маємо зробити великий об’єм бігової роботи, другий цикл – швидкісно-силовий – буде боротьба та стрибки, третій – це буде чиста швидкість, і ми будемо підходити до матчів чемпіонату, збавляючи навантаження.
Можливо, назвете деяких спаринг-партнерів?

Наразі ведуться переговори, але вже домовилися про два матчі, які відбудуться у Луцьку, а щодо зборів, то потрібно визначитися, де їх будемо проводити, а тоді моніторити суперників.

Як відомо, під час однієї з прес-конфернцій у минулому сезоні екс-тренер «Волині» Віктор Богатир зауважив, що не брав би до команди деяких гравців до початку чемпіонату, тож чи варто очікувати, що команду покине багато футболістів?

Давайте ми дійдемо до часу, коли ми зберемося та поговоримо. Звичайно, з деякими гравцями ми будемо прощатися, дякувати їм за роботу, адже будь-яка робота має бути оцінена. В мене є своя концепція гри, під яку мені потрібні гравці, котрі її виконуватимуть.
Чому вирішили попрощатися з Дмитром Скобловим – це була ваша ініціатива чи бажання самого гравця?

Чесно, я не знаю чия це була ініціатива, адже з ним я не розмовляв.

Чи ви берете участь у селекційні роботі, зокрема у запрошенні гравців, чи цим займається виключно Валентин Іванович?

Ми постійно на контакті з Валентином Івановичем, спілкуємося, моніторимо через знайомих, адже я така людина, що мені потрібно зібрати інформацію, зокрема відеонарізки, поспілкуватися з друзями футболіста, оскільки важливу роль відіграє характер гравця, як він поводить себе в колективі. В командному виді спорту колектив завжди відіграє велику роль. Якщо в команді не все гаразд, то якими б не були футболісти, вони не дадуть результату.
На представленні ви говорили, що маєте контакти з певними футболістами. На які саме позиції плануєте підписати нових гравців?

Сьогодні лише воротарська позиція нас влаштовує, а все решта – ми дивимося, адже хочемо підсилити кожну ланку, починаючи від захисту і закінчуючи нападом. Це не означає, що ми будемо брати 50 людей, але в кожну лінію по 1-2 гравця ми б хотіли мати.

«Волинь» вже підписала Дениса Кожанова – його запрошення було вашою ініціативою?

Так, підписання Дениса Кожанова було моєю ініціативою. Це дуже кваліфікований гравець, який грав у Лізі Європи і проходив шлях від Першої ліги до Прем’єр ліги, тому я хочу мати саме таких гравців - які вміють вигравати та боротися за результат, адже футболісти, які вміють боротися за виліт, нам не потрібні.

В деяких ЗМІ звучала інформація, що «Волинь» цікавиться Тарасом Михаликом. Можете це підтвердити чи спростувати?

Таким гравцем не можна не цікавитися, оскільки він сам родом з Волині. Звичайно, що він цікавий, як футболіст, але зараз ми ще нічого не можемо говорити про нього і він сам не може говорити, оскільки Тарас є гравцем московського «Локомотива», який виграв чемпіонат Росії та гратиме у Лізі чемпіонів, тому сьогодні це лише розмови, а таким гравцем, як Михалик, думаю, вся Україна цікавиться.
В команді були травмовані Ярослав Кінаш та Владислав Кравченко. Чи вони вже відновилися після травм?

Я вже з ними говорив. Кінаш має починати з нами, ми будемо дивитися його на зборі, а Кравченко має приїхати 25 червня.

Ви –молодий наставник, для якого робота у «Волині» – це перший досвід роботи головним тренером з дорослою командою. Наскільки для вас важлива думка помічників у прийнятті рішень?

Якби мені була неважлива думка помічників, то, напевно, вони б сюди не їхали. Звичайно, бувають такі моменти, що я чогось не помічаю, а якщо я знаю, що за моїм плечем хороші спеціалісти, які підстрахують та підкажуть, то і робота з командою стає легшою.
Знаю, що перед командою стоять високі завдання, зокрема вихід до Прем’єр ліги, але чи будете ви залучати до ігор основи молодь, адже ви маєте чималий досвід роботи саме з молодіжними командами?

Звичайно, ми будемо слідкувати за молодими футболістами. Тим більше, що на сьогоднішній день є молодий футболіст Климець, за яким ми будемо дивитися. Він може грати як за U-19, так і за дорослу, тому було б добре, аби існувала можливість зробити одну заявку, а якщо ні, то будемо думати чи заявляти його за U-19, чи за дорослу команду.
На прес-конференції ви говорили, що ваше бачення футболу – це атакувальний агресивний стиль. Ви підбиратиме гравців під власне бачення, чи все ж будете підлаштовуватися під футболістів і їхні ігрові якості?

Ми стараємося підбирати гравців. Звичайно, ми не можемо зараз сказати на 100%, як воно буде, тому що хочемо взяти таких футболістів, які нам допоможуть. На будь-кого ми не будемо звертати увагу.

Давайте трішки відійдемо від розмови про «Волинь». Буквально нещодавно Україну сколихнула тема договірних матчів, було названо багато корупційних схем. На вашу думку, чи очиститься український футбол від цього?

Якщо ви слідкували за моєю роботою в «Карпатах», то маєте бути в курсі, що в«Карпатах» U-19 ми виявили людей, які цим займаються, – про це показували сюжети у різних футбольних програмах. Правоохоронні органи затримали людей, які давали гроші безпосередньо нашим футболістам. Це все розслідування з моєї ініціативи було сплановано клубом. Завдяки службі охорони ми все зробили за дуже короткий період часу. Тому, я вважаю, якщо дійсно схочуть позбутися від договірних матчів, то це можна зробити дуже легко і швидко.

Чи отримали пропозиції «злити» матч, будучи гравцем чи тренером?

Ні, адже мені пощастило, що в той період часу, коли я грав, не було букмекерських кантор, тому я радий, що не потрапляв у такі матчі.
Напередодні Чемпіонат світу з футболу у Росії багато українських експертів висловлювали думки варто чи не варто дивитися цей турнір. Чи будете ви сам спостерігати за чемпіонатом?

Скажу чесно, що буду дивитися, оскільки я працюю в футболі і хочу рости, а де взяти знання, як не на таких турнірах? Тому я дивлюся не з точки зору вболівальника. Тепер будь-який футбольний матч я дивлюся з точки зору спеціаліста, оскільки мене не цікавить, в яких буцах грає футболіст чи який гол він забив. Насамперед, я дивлюсь, як він переміщається по полю, куди віддає передачу, якою ногою приймає м’яч, які йдуть перебудови, тактичні схеми команд – мені більше ось це цікаво, а чи це гратиме Росія, чи Єгипет, то мені не дуже цікаво. Мені цікаво, як гратиме «Волинь».

Якщо не секрет, за кого вболіватимете?

Я буду вболівати за Аргентину, але там є низка хороших команд… мені Німеччина завжди подобалася, але, напевно, прийшов час, коли потрібно вигравати комусь іншому.

Розмовляв Олександр Зелінський

Фото Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus