USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ранкова кава і холодний розум: вибухотехнік з Волині розповів про розмінування деокупованих територій

30 Червня 2022 06:12
Волинські вибухотехніки зі складу вибухотехнічної служби головного управління Нацполіції в області впродовж місяця займалися розмінуваннями деокупованих територій Київщини.

З якими викликами зіткнулися під час роботи, які поради можуть дати людям, котрі повертаються на деокуповані території та як зараз працюють розповів заступник керівника вибухотехнічної служби головного управління Нацполіції в області Василь Катеринюк, пише Суспільне.

Чоловік вісім років працює вибухотехніком, а зараз продовжує навчання та тренування на одному з полігонів Волині.
– 24 лютого ви теж прокинулися від вибухів, що відбувалося далі?

Для нас ранок 24 лютого почався з бойової тривоги. Зібрали особовий склад Національної поліції по бойовій тривозі. Ми прибули в місце розташування і були напоготові. Це вперше в житті, коли ми зустрілися з балістичними ракетами, це були дуже сильні вибухи.

Ви впродовж місяця розміновували Київську область після деокупації. З якими викликами зіткнулися під час роботи?

– Пошук, знешкодження та залишені боєприпаси, в тому числі протипіхотні міни, протитанкові міни, мінні поля, абсолютно все. Найбільш небезпечні, напевно, протипіхотні міни. Вони замасковані, їх не видно, треба використовувати спеціальне обладнання, щоб їх виявити. Все сортувалося: бойове до бойового, знищене до знищеного, метал до металу, дерево до дерева і так зачищували всі території.
– Можливо, ви порадите людям, які повертаються на деокуповані території, яких правил їм дотримуватись?

– Є місцевість, в якій виставлені знаки мінної небезпеки. Треба звертати увагу на ці знаки, не ходити в місця, де вони розташовані. Я скажу з досвіду, що від 24 лютого в нас люди стали більш пильні. Тобто, вони бачать і набагато більше підозрілих предметів виявляють, про які повідомляють органи Нацполіції, а ми реагуємо на такі повідомлення.

– Небезпека чекає людей більше в селах чи містах?

Я думаю, на сьогодні це поля і ліси. Якщо є знаки мінної небезпеки, то вони не просто так там висять.

– Ви були готові до того, що побачите там, в деокупованих місцях?

– Мені здається, всі ми не були до чогось готові, але один-два дні й просто звикаєш до своєї роботи, це просто не більше, ніж твоя робота. Я готовий знову поїхати, якщо буде наказ.

– Ваші засоби захисту – що це?

– Є засоби індивідуального захисту, як бронежилети. Кулезахисні шоломи, є і вибухозахисні костюми, але вони не розраховані для осколкової дії чи іншої. Вони розраховані на фугасну дію, на вибух невеликої кількості вибухової речовини, в безпосередній близькості до вибухотехніка.

– Чи є у вас є якийсь ритуал, з чого обов'язково має починатися ваш робочий день?

– Це називається ранкова кава і холодний розум, от і все. Цього достатньо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus