USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Розмитнення авто «по-новому»: волинянин готовий судитись за справедливу ціну

29 Січня 2019 14:07
Чи реально власнику автомобіля, придбаного за кордоном, самостійно розмитнити свій транспортний засіб, не користуючись послугами митного брокера і при цьому суттєво не переплатити за мито?

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини житель Нововолинська Руслан, він не планує «розплачуватися через недосконалість системи», тому в разі нарахування надміру завищеного митного платежу готовий доводити свою правоту в суді.

Так, чоловік нещодавно придбав легковий автомобіль Renault Scenic 2009 року випуску в поляка зі Щецина.

Оформлення попередньої декларації

«Я знайшов автомобіль на польському сайті otomoto.pl. Перед новим роком його виставляли за 15000 злотих, після нового року – вже за 13000. Урешті ми домовилися про 12500 злотих. Я приїхав, заплатив, ми уклали договір купівлі-продажу та зробили експортну митну декларацію», – зазначив Руслан і додав, що ні для кого не секрет, що у договорі можна записати будь-яку ціну автівки.
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне
Поки автомобіль Руслана перебуває в Польщі. «На розмитнення ще потрібно назбирати гроші, зрозуміти, скільки коштує сама процедура… У нас, у Нововолинську, я пішов до брокера. Щоб ввезти машину, яка перебуває на постійному обліку в Польщі, треба внести гарантійний платіж у державу, тобто так зване попереднє мито. В брокера оформляється попередня декларація. Брокер на основі документів, котрі я надаю, зокрема договору купівлі-продажу, і якихось власних міркувань визначає суму депозиту для в’їзду в державу. Після сплати коштів він вносить в електронну систему попередню декларацію, і коли я приїжджаю на кордон, митники бачать, що за автомобіль заплачено, і пропускають мене на внутрішню митницю для розмитнення машини», – пояснив чоловік.

«Schwacke ніяк не стосується мого автомобіля»

Він розказав, що брокер визначив вартість придбаного ним Renault Scenic за німецьким каталогом Schwacke, яким користується митниця, і відповідно до цієї суми нарахував депозит: «Це було зроблено з ініціативи брокера, адже в договорі купівлі-продажу ціна автомобіля зазначена. І вже на основі цього документу можна зробити попередню декларацію. А вже, наприклад, переоцінку мають робити при огляді автівки... Так, мені нарахували 89000 гривень депозиту, який я маю внести, аби мою машину пропустили до внутрішнього посту».

Коли чоловік запитав, на основі чого розрахували суму депозиту, брокер послався на дані Schwacke. «Я попросив надіслати розрахунки. Брокер скинув мені виписку зі Schwacke. Там усе німецькою. Окрім того, йдеться про німецький каталог, але автомобіль я купував у Польщі», – зауважив Руслан. До того ж у витягу зі Schwacke вказано некоректний показник загального пробігу (22000 замість 260000 кілометрів) і невірну кількість попередніх власників (1 замість 4), а ціну авто обраховано в євро, а не у злотих.
«Schwacke ніяк не стосується мого автомобіля, адже це німецький каталог і ціни там моніторяться німецькі. Також він бере до уваги тільки повністю справні та укомплектовані автівки й не зважає на ціни продажу приватних осіб, тобто відстежує тільки ціни автосалонів. Це навіть вказано на сайті», – сказав Руслан.

Усе вирішує митник

На зауваги чоловіка брокер порекомендував йому звернутися до іншого спеціаліста: «Я так і зробив. Оскільки розмитнювати автомобіль можна будь-де, я зв’язався з київськими брокерами. Вони взяла до уваги вартість моєї машини згідно договору купівлі-продажу й нарахували мені 48000 гривень депозиту… Також я пояснив, що не маю бажання переплачувати за мито, однак мені нічого не пообіцяли, адже все вирішує митник. Як розповіли, зазвичай митники завищують вартість автомобіля на 200–600 євро».

Фірми-посередники

Заради цікавості Руслан вирішив проконсультуватися теж у фірми-посередника. «Там сказали, що всі платежі (разом із депозитом) коштуватимуть мені в межах 2000 доларів. При цьому вартість автомобіля по договору купівлі-продажу має складати 2200 євро, тобто ціна повинна бути заниженою; а пробіг має становити 350000 кілометрів. Виходить, що я віддаю машину й гроші, а фірма-посередник проводить оборудки й віддає мені автівку на українській стороні… Своєю чергою, по калькулятору розмитнення (за умови вартості автомобіля 2200 євро) я нарахував митних платежів на 1150 євро… Мені йдеться про те, що через посередників у державну казну потрапить менше коштів, адже, якщо я розмитнюватиму автомобіль самостійно, то заплачу державі близько 1550 євро, а не 1150».

За словами чоловіка, різняться ціни й на отримання сертифікату відповідності автомобіля екологічному стандарту. «Такий папірець у нас, на Волині, коштує 2800 гривень, а в Києві брокери готові його зробити за 1800 гривень. Якщо безпосередньо звернутися до організацій, які мають ліцензію на видачу таких документів, то, наприклад, у Рівному просили 2400 гривень, а в державних інститутах Києва – 2380 гривень», – перерахував Руслан.

Готовий іти до суду

Чоловік розповів, що цікавився тим, як поляки розмитнюють автомобілі, які купують, до прикладу, в Німеччині. Так, у Польщі вартість транспортного засобу визначають за його фактичним станом оцінювачі автомобілів. Така послуга коштує приблизно 250 злотих.

«Я домовився з оцінювачем у Польщі, аби визначити вартість своєї машини. Також хочу поїхати на сервіс Renault, аби спеціалісти оцінили стан мого автомобіля і порахували, скільки вартуватиме його поточний ремонт, адже, купуючи автівку, я упустив деякі технічні деталі», – зауважив Руслан.
І додав, що такі документи знадобляться йому, якщо він вирішить доводити свою правоту в суді та вимагати повернення переплаченого мита: «Чому я маю розплачуватися через недосконалість системи?»

На переконання чоловіка, йдеться не тільки про переплату митних платежів, а й про недовіру зі сторони того самого митника до власника авто: «Людина приходить із документом, договором купівлі-продажу, а їй не вірять, кажуть, що вона не купувала машину за ціною, вказаною в договорі. Кажуть, наприклад, що вона купила автомобіль не за 15000 злотих, а за 30000, тому повинна заплатити стільки-то. Мені здається, якщо людина на це погоджується, вона засвідчує те, що її викрили в шахрайстві. Але, припустимо, якщо людина – шахрай і навмисне занижує митні платежі, то тоді має йти мова про кримінальне переслідування».

Урешті Руслан вирішив розмитнювати автомобіль у Київській області, де брокери за оформлення попередньої декларації просять 200 доларів. «У Луцьку просять 250 доларів, при цьому на перших же кроках виявляють незацікавленість у клієнті… Далі сплачу мито й буду знімати автівку з обліку в Польщі», – поділився він.
Насамкінець пригадав, що 5–6 років тому вже розмитнював автомобіль: «Процес розмитнення тривав довго – приблизно місяць. Усе робив сам і мито не переплачував, але це мені вилізло іншим боком – довелося додатково заплатити 500 доларів за зберігання машини на митному посту».

Можна обійтися без брокера, зекономивши 200–500 доларів

Адвокат Назарій Щербяк зазначив, що послуги брокера не є обов'язковими. Також розповів, що можна звертатись до суду щодо завищених митних платежів:

«По-перше, судова практика про повернення переплаченого мита є. Власники розмитнених автомобілів звертаються до суду, і, наскільки мені відомо, вже є виграні справи. По-друге, при розмитненні автомобіля на єврономерах реально уникнути адміністративного штрафу при порушенні режиму ввезення. Відповідно до Митного кодексу України, можна звернутися з заявою, щоб транспортний засіб із режиму тимчасового ввезення перевести в режим імпорту. Тоді можна уникнути штрафу в розмірі 8500 гривень. Також люди не зобов’язані сплачувати благодійний внесок, адже законодавством він не передбачений.

До того ж Митним кодексом не передбачено, що документи від осіб, які хочуть розмитнити автомобіль, зокрема митна декларація, мають надходити на митницю лише в електронному форматі. Чому люди мають звертатися до брокерів, платити за їхні послуги 200–500 доларів, тільки аби завантажити електронну декларацію, якщо Наказ Міністерства фінансів України «Про виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму» визначає два варіанти подачі документів: особисто й в електронній формі? Саме з завантаженням електронної декларації в людей найчастіше виникають проблеми. Самим їм зробити це складно, а митники не хочуть приймати документи, незавантажені через їхню базу. Зібрати весь пакет документів, по суті, нескладно. І самому автомобіль розмитнити реально. Такі прецеденти в Україні були, наприклад у Харківській області.

Окрім того, вартість автомобіля різні брокери оцінюють по-різному. Дійсно, ціну транспортного засобу брокери визначають згідно з універсальним каталогом Schwacke. Але якщо власник самостійно проведе оцінку автомобіля й додатково відповідну експертизу зроблять на сервісі, то можливо звертатися до суду про повернення надміру сплаченого мита».

Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Наташа Показати IP 29 Січня 2019 14:27
Пише реальний брєд! Брокер по закону робив. Все вирішує митниця, а не посередник, брокер бере тільки за послуги! Закони в нас такі... що зробиш(( ні з чого нараховують якісь доплати (мені 10 тисяч нарахували додаткових вже в Луцьку, це крім повного розмитнення!
лучани Показати IP 29 Січня 2019 15:06
Нехай побігає по судах, тоді машина стане золота, дорожче ніж на базарі. цікаво, де той Руслан працює, що має так багато вільного часу на безрамотні глупості.
Євробидло до лучани Показати IP 29 Січня 2019 16:37
Певно атавістом працює.
Козак до лучани Показати IP 31 Липня 2019 01:50
Людина відстоює свої права, а ті хто біля кормушки дуже дратуються, чи не так?
укринець Показати IP 29 Січня 2019 15:44
потрібно брати нормальні авто або ходити ногами а ходьба це здоровя
Це Показати IP 29 Січня 2019 16:02
Це може так бути тільки в Украіні
водій Показати IP 29 Січня 2019 16:21
Розказую реальну ситуацію. Жену на продаж автомобіль Вольво. (не перший раз, тому знаю всі нюанси). Скидаю брокеру (є такий Мокійчук В.) щоб порахував. Називає суму. Просто з голови кажу йому що інший брокер пообіцяв зробити на 400 дол. менше. Через короткий час він пропонує теж скинути такуж суму. Висновки робіть самі
скептик до водій Показати IP 29 Січня 2019 16:54
митну вартість визначає митник, а не брокер
скептик Показати IP 29 Січня 2019 16:53
з тим всім є сенс возитися коли купівельна вартість машини починається з 8-10 тис. євро
ххх Показати IP 29 Січня 2019 22:45
друг купив у швеції паджеро спорт за 2500 євро. пригнав у литву(офіційно там працює) .оформив на себе .власник авто. все в литві обійшлося 35 євро.35 євро............ а з нас лохів деруть .......і втирають що ми ще мало платим..........
Євробидло до ххх Показати IP 29 Січня 2019 23:59
31 березня покажеш який ти "не лох".
ххх до Євробидло Показати IP 30 Січня 2019 00:04
покажу..
Хо-хо до ххх Показати IP 18 Січня 2020 11:05
І як ваша показалка? ще боком не вийшла? )))
Волинський Брокер Показати IP 29 Січня 2019 22:48
Капець прихована реклама Київських брокерів )))) В них все дешевше і сертифікат і митна вартість )))) ВОЛИНСЬКА МИТНИЦЯ РОБІТЬ ЩОСЬ !!!!!
Брокер Показати IP 30 Січня 2019 21:06
Друже, Волинський брокер, реально не на всіх митницях є такса з кожного оформлено ТЗ
Андрій Показати IP 7 Грудня 2019 20:08
Брокер робить попередню декларацію на основі купчої, а дораховують митники
Орест Показати IP 20 Вересня 2020 23:30
Як розмитнити грузового буса

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus