USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Солодкі шедеври – від кондитерки з Луцька

6 Серпня 2018 19:00
Лучанка Олена Пайцун доводить: найкращі десерти з’являються на перетині ідей та концепцій. Кондитерка, яка створює вишукані десерти, переконує, що відкрити власну справу реально. Головне – робити те, що любиш.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини №30.

Найкраще – домашнє

Чізкейки, макарони, зефір, еклери, лавандові, шпинатні та бісквітні торти, мусові тістечка – усі ці ласощі Олена Пайцун навчилася готувати удома за рецептами відомих кондитерів.

Коли в жінки народилася донька, вона почала готувати чізкейки. Олена каже, що їй тоді дуже смакувало солодке. А магазинне їсти не хотілося. Так вона відкрила в собі любов до цієї справи. Коли ж доньці було півроку, почала пекти макарони та еклери. Жінка зізнається, що відчуття прекрасного допомагає їй створювати шедеври. А випікає вона лише те, що їй подобається.
«Спочатку мої тістечка дегустували рідні та друзі, – каже Олена. – Але якось помітила, що усі полички в холодильнику стали перепов­нені різноманітними продуктами для випічки. А в морозильнику взагалі місця не було. Тоді зрозуміла: слід готувати не лише для себе. Так створила сторінку в Instagram і почала продавати там десерти. Я дуже тішилася, коли мені писали й питали, чи можу спекти торт, як на фото. Для мене важливо дарувати людям святковий настрій».

Жінка каже, що їй дуже подобається сучасна випічка та оформлення десертів: мінімалізм і природність.

«Я дуже люблю навчатися. Моє натхнення – дивитися, як творять інші профі. Так я отримую і заряд енергії, і досліджую нові техніки та рецепти, – каже вона. – Приємно, що люди, які нещодавно не знали про кондитерську справу, тепер самі знайомлять інших зі справжніми цукерками й тортами. На жаль, у нас традиційно мало якісних кондитерських виробів. Є винятки, але зазвичай те, що продають в супермаркетах, далеке від справжнього».

Олена розповідає, що стала кондитером, бо хоче відгородити свою сім’ю від непотребу, який продають у супермаркетах. Адже не все те, що продається в магазині, можна їсти. Кондитерка купує лише домашні яйця та сир. Готує тільки з домашніх продуктів.

Смаки дитинства

Олена каже, у неї завжди був інтерес до випічки. Коли вона була ще дитиною, щосуботи її мама пек­ла хліб та булочки. Дівчина за нею спостерігала і думала: як їй це вдається? Тепер вона переконана: вміння куховарити передається генетично.

«Моя мама дуже хороша господиня, – зізнається кондитерка. – Деякі страви я їм лише ті, що мама приготує. Наприклад, борщ та голубці. Найсмачніші хліб та булочки – у моєї мами. Бо усе це вона випікає в печі. Найперший мій торт – «Наполеон». А найулюбленіший – «Медовик». Я пекла його багато разів, аж поки не винайшла найдосконаліший рецепт. Хотіла, щоб цей торт був такий, як у дитинстві. Ми замовляли його на всі дні народження, на усі свята. Це був улюблений торт нашої сім’ї. А всі знають: найсмачніші десерти – ті, що ми їли, коли були малими».

Коли поблизу Луцька відкрився ресторан «Зелений гай», Олена пішла туди працювати офіціантом, через три місяці стала адміністратором, а через кілька років – заступником директора. Але вона зрозуміла, що їй цього недостатнього. І лише коли стала кондитером, то відчула – вона на своєму місці.

«Моя випічка більше вартує, як магазинна, – каже Олена. – Адже я готую її, як для себе. Можу довго пояснювати, розповідати те, що знаю про цю справу. Свого часу я вкладала багато грошей у свою освіту. Колись це окупиться».

Акцент на натуральності

Олена Пайцун стверджує: різноманіття ідей та досвіду породжує неймовірний результат. Більшість своїх десертів вона навчилася готувати на майстер-класах відомих кухарів. Жінка навіть навчалася у Лізи Глінської, переможниці четвертого сезону кулінарного шоу «МастерШеф». Вона каже, що після майстер-класів готувати не так складно. Але треба обов’язково знати теорію, а також те, на що слід звернути увагу.

«Зараз дуже багато кондитерів, які дають майстер-класи щодня. Я навчаюся в тих, які вже мають ім’я, – зізнається жінка. – Особливо мене надихають кондитери з Австралії. Коли виготовляю свої десерти, то завжди роблю акцент на натуральності, рідко додаю барвники. Ідеальний декор для мене – фрукти і живі квіти. Не люблю, коли на тортах викладають снікерси чи ще якісь куповані цукерки. Вважаю це несмаком».

Жінка переконана: якщо дуже хочеш щось робити, то не важливо, скільки тобі років: 12, 30 чи 60. Головне – мати для цього хист та бажання.
«У все, що готую, вкладаю душу, – зізнається Олена. – Стараюся робити свої десерти менш шкідливими. Не додаю до них багато цукру. Звісно, окрім макаронів та зефіру. Тут без підсолоджувачів не обійтися. Цікаво, що я не дуже люб­лю солодке. Але так склалося, що готую десерти».

Рецепти Олена бере з інтернету, іноді вдосконалює. А от шпинатний торт кондитерка вигадала сама: коржі зі шпинату, начинка – з малини чи полуниці. Для того щоб приготувати торт, в Олени йде цілий день.

«Звісно, можна і за кілька годин спекти, – каже вона. – Але це якщо тільки тортом займатися. А в мене і дитина, і хатня робота. Тому готую вже тоді, коли маю вільний час. Здебільшого працюю, коли доця спить».

За словами кондитерки, лідер продажів серед її десертів – «Медовик». Він хоч і найпростіший, але дуже популярний.

«Іноді залишаю шматок цього торта для себе, – усміхається Олена. – Але люди просять, питають, чи ще шматочка не залишилося, то й віддаю. Думаю: а собі ще спечу. І так щоразу. Спекла – і знову розібрали».

Олена каже, що в неї немає жодних секретів успіху. Вона готує, бо їй це подобається. «А якщо людям це теж до вподоби, то я лише тішуся з цього», – не лукавить жінка.

Як і кожна кондитерка, Олена мріє про власну пекарню. Таку, як у Парижі. Особливу. Затишну. Лише на кілька столиків, але з купою всіляких солодощів.

«Я не хочу посередньої кондитерської, – каже вона. – Це має бути щось дуже класне, оригінальне, і цього також треба вчитися. Може, колись щось і відкрию. Я все одно робитиму те, що хочу. Прокинуся рано-вранці чи ляжу спати пізніше, але своє завдання виконаю обов’язково».

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 6 Серпня 2018 22:52
Молодець !!! А де можна придбати ці смаколики? ) як завжди )
Катя Показати IP 6 Серпня 2018 23:06
Рецепт шпинатного або ізумрудного бісквіту можна легко знайти в інтернеті

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus