USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Статус курорту державного значення відкриє перед Шацьком нові перспективи, – посадовець

2 Серпня 2018 20:58
Про участь у міжнародних грантових проектах, надання Шацьку статусу курорту державного значення та інші перспективи розвитку говорили в ефірі програми «На часі» телеканалу «Аверс», гостем якої став голова Шацької районної ради, керівник районного осередку УКРОП Сергій Карпук, інформує
прес-служба волинського УКРОПу.

За його словами, цього літа шацькі озера уже відвідали понад 50 тисяч відпочивальників. Це все ж трохи менше, аніж минулого року. Насамперед, тому, що у липні погода мало сприяла відпочинку на озері. Попри це, роботи з розвитку озерного краю не припиняються.

«Серед найбільших проблем району була відсутність комфортних умов для відпочивальників. Цього року ми наблизилися ще на кілька кроків до того, щоб зробити шацький край чистішим, і, відповідно, привабливішим для туристів. Відтепер комунальні служби опікуватимуться збором сміття. Хоча, я залишаюся із думкою, що відповідальність за чистоту лежить не лише на місцевих жителях, а й на представниках влади району та відпочивальниках», – розповів Сергій Карпук.

Найгострішою проблемою краю упродовж багатьох років залишалася часткова відсутність каналізації. Для вирішення проблеми залучають і кошти місцевих бюджетів, і європейські гранди.

«Завдяки європейським грандам за п’ять років, з 2010 до 2015, нам вдалося залучити 25 мільйонів гривень. За ці кошти збудували очисні споруди в селищі Шацьк, зокрема, поблизу озер Світязь, Чорне та Люцимер, – розповів Сергій Карпук. – Також ми взяли участь у конкурсі проектів в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Нині уже можна сказати, що наш проект затверджено, і найближчими роками планується залучення близько 6, 4 мільйони євро. За ці кошти плануємо каналізувати села Пульмо, Світязь, Мельники, Гаївки та частину Шацька».

Ще одне джерело державного фінансування – статус курорту державного значення. За словами голови районної ради, над вирішенням цього питання працюють уже не перший рік.

«У 2017 році за кошти обласної, Шацької районної та селищної рад ми провели перші дослідження, заключивши договір з Інститутом культурології Одеси. Дослідження підтвердили, що на території Шацького району є всі передумови для того, щоб надавати послуги у сфері лікування, а отже край може бути курортом державного значення. Однак, отриманню статусу передуватиме період ретельних досліджень та перевірок. Коли нам вдасться довести, що територія має лікувальні властивості, буде прийнята концепція, яка передбачатиме пряме державне фінансування розвитку території. Цілком зрозуміло, що це відкриє перед Шацьким районом неабиякі перспективи», – зазначив Сергій Карпук.

Окрім перспектив, розповів укропівець і про здобутки. Зокрема, цього літа збір за відвідування Шацького національного парку перевищив суму у 293 тисячі гривень.

«Встановлення подібних пунктів сплати – традиційні для багатьох країн. Нам вдалося повністю ліквідувати людський фактор, адже сплата відбувається через термінал. На кошти, отримані із цього збору, ми уже заключили договір із комунальним підприємством, а також уклали договір на встановлення біотуалетів, покращення інфраструктури парку. Розпорядження цими коштами контролюється Шацькою районною радою та безпосередньо громадою, а тому хвилювання щодо того, куди підуть ці гроші, абсолютно марні», – підсумував Сергій Карпук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 2 Серпня 2018 21:05
При повній відсутності благоустрою ціни на все більше ніж на морі що на Україні
Ага до Анонім Показати IP 3 Серпня 2018 08:06
А при статусі курорту будуть вищі чим в Хорватії...
Адекват Показати IP 3 Серпня 2018 11:11
Цікаво...якщо Шацькі озера отримають статус курортів державного значення, то чому майже усе побережжя держгеокадастр роздав для ведення селянського господарства,фактично під оранку? Чому Карпук не говорить про це, чи це на його думку раціональне використання рекреаційних земель. А щодо державного фінансування розвитку території, то я в паніці, це що дотації на посів кукурудзи?
Вася Растаман Показати IP 3 Серпня 2018 13:18
пончики будуть по 1 євро
Читач Показати IP 3 Серпня 2018 14:38
"пряме державне фінансування" - приїхали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus