USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

«Стерилізуйте своїх котів», – луцький ветеринар

10 Грудня 2018 19:03
Кішка, яку стерилізували у віці до 12 місяців, має менший ризик отримання раку молочної залози або раку яєчників, тому що ці органи видаляють. У разі стерилізації кота малоймовірно, що він буде мітити свою територію шляхом розприскування сечі, тварина менше битиметься з іншими котами. Самець і самка, яким зробили операції, поводяться тихіше, спокійніше, більше люблять дім.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини.

«Не всі власники, які беруть у дім кішку, замислюються над тим, що вона виросте та почне приводити потомство. Якщо ви відповідальний власник, тоді стерилізація кота є важливим аспектом, – каже ветеринар Михайло Куніцин. – Мільйони небажаних кішок присипляють щороку. Мільйони бездомних тварин блукають вулицями в пошуках їжі. Якби люди стерилізували своїх котів, то такого не було б. Кішка може мати перший приплід приблизно в шість місяців, потім до трьох приплодів по шість кошенят на рік. Але крім небажаних приплодів, є багато інших переваг для стерилізації тварини».

Більшість кішок відновлюються дуже швидко після процедури. Тварина має перебувати в приміщенні у тихому місці протягом кількох днів, щоб відновитися подалі від інших тварин. Для того щоб не дозволяти їй стрибати і бігати в перші кілька днів після операції і щоб вона не лизала рану, використовуйте конусний комір. Щодня перевіряйте рану. Якщо є почервоніння, набряк або виділення, негайно покажіть тварину ветеринару.

Багато власників хвилюються, що їхня кішка буде набирати вагу після стерилізації. Це правда, тварина може стати менш активною, їй буде потрібно менше калорій на день. Якщо бачите, що вона набирає вагу, змініть її харчування, оберіть корм, розроблений спеціально для стерилізованих кішок.

Від восьми тижнів до шести місяців – ідеальний вік для того, щоб стерилізувати тварину. Після настання статевої зрілості її характер може кардинально змінитися.

«Власники домашніх улюбленців дуже часто думають, що тварини живуть за тими ж законами, що й люди. Це хибне переконання. Тваринами не керує бажання сексу. Вони керуються інстинктами, які штовхають їх до продовження роду», – каже фахівець.

Перебувати в одній квартирі з кішкою, у якої починається тічка, дуже важко. Тварина починає голосно й настирливо нявкати, прагне вирватися на волю, поводиться дуже неспокійно, б’ється в судомах, повзає по підлозі. Навіть якщо господарі вирішать стійко перечекати цей період, незабаром на них чекає сюрприз – через три-чотири тижні гормональні безумства повторяться. Деякі особливо активні кішки, як і коти, мітять територію, залишаючи всюди калюжки сечі.

Але власникам котиків не варто заздрити. Самці теж стають надмірно збудливими, починають мітити все і всюди, показуючи всім конкурентам, яка дика і хижа тварина проживає на цій території.

Якщо коти не мають змоги задовольнити статеві інстинкти, вони страждають, втрачають апетит, стають агресивними навіть до господарів і добре знайомих людей.

«Для стерилізації самки потрібне хірургічне втручання. Бажано робити операцію між циклами тічки, бо в цей період не виникає проблеми зі згортанням крові. У самців такої проблеми немає», – запевняє ветеринар.

Фахівець радить перед операцією влаштувати восьмигодинну дієту. Це обов’язкова процедура.

«Якщо порівняти бездомних тварин з домашніми, то першим ніхто не проводить профілактичних процедур. Коли зловили, тоді й провели стерилізацію, а от з домашніми тваринами потрібно бути обережнішими. Бездомні коти витриваліші», – каже ветеринар.

Фахівці сходяться на думці, що після стерилізації домашні улюбленці стають лагіднішими та грайливішими. Мінусом після операції є схильність тварини до ожиріння, але за цим уже мають стежити господарі та не перегодовувати їх.

Галина ТЕРНОВА, Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Наталя Показати IP 10 Грудня 2018 20:05
Заказна стаття ветеринарів. Стерилізований кіт чи кішка - це інвалід однозначно, нічого доброго в цьому немає.
мама до Наталя Показати IP 11 Грудня 2018 02:07
ооо сказала своє слово партія тварин, тут ви і попали....... ми за дітей, які ходять до школи самі... і байдуже скільки їм років...... я готова зустрітись на телебаченні у батлах.. але вам таким файним волонтерам духу забракне.......
деяких Показати IP 11 Грудня 2018 02:02
людей таки теж треба стерилізувати. Почує по радіо "баба-бабі сказала" і починає нести нісенітниці, обґрунтовані єдиним - мені так розумні люди сказали По темі - маю і кота і кішку, обоє підібрані на вулиці і вже давно як стерилізовані.. "інвалідність" не проявляється абсолютно ні в чому, навпаки дуже жваві і лагідні тварини. Зайву вагу теж не набрали. А вот дивлячись пухнастих нещасть, які живуть на вулиці. такі вот недалекі наталі згадуються "добрим" словом.
петро до деяких Показати IP 12 Грудня 2018 12:32
А ти в курсі, що в людей секс це основа життя, якщо в чоловіка не стоїть то жінки буває розводяться, а з тварин знущатись значить можна.
петро Показати IP 12 Грудня 2018 10:14
а ветеринар сам себе стерелізувати не хоче, алеж ні жінкам такий не потрібний, а з котів знущатися значить можна.
Марія до петро Показати IP 13 Грудня 2018 23:14
Петро, який ти невіглас. До першого коментаря : якщо в мужика є руки та язик то він не імпотент, але ти, мабуть, не зрозумієш про що я )) . По друге, не варишся в цій темі не позорся. У мене два кота та кішка. Довго ввагалась чи каструвати чи ні. Не шкодую, бо мій кіт постійно пропадав по декілька днів на гульках, приходив битий (кому сподобається маравчання чужого кота під вікном), купа хвороб після тих гулянок. Запах сечі це щось. Скакав по карнізах та іконах у прямому сенці. Каструвала спочатку одного. Кіт активний, відганяє чужих котів із своєї території, нічим не відрізняється від некастрованого, хіба що тримається хати та подвірку. На черзі двоє інших.
Андрій Показати IP 11 Серпня 2019 20:33
Цитата: «Власники домашніх улюбленців дуже часто думають, що тварини живуть за тими ж законами, що й люди. Це хибне переконання. Тваринами не керує бажання сексу. Вони керуються інстинктами, які штовхають їх до продовження роду», – каже фахівець І це каже фахівець?... Що в людей що в котів - один і той же інстинкт, просто адаптований по різному, як і для інших видів. Нам людям, одної програми замало потрібний ще "адреналін", чи будь який інший гормон "щастя", який злегка затьмарить свідомість яка в свою чергу здатна опиратись програмі/інстинкту. І після таких слів "фахівця" і сама стаття піддається сумніву.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus