USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Це так приємно – підсолоджувати людям життя», – луцька кондитерка

26 Січня 2019 20:01
«Будь-яка кондитерка має отримувати задоволення від того, що робить. Якщо вона любить свою справу – це передається покупцю. Ідеальні смачні тістечка – то наче продовження тебе, твоє відображення», – каже 24-річна лучанка Олена Литвинова. Дівчина працює кондитером три роки. Вона може приготувати десерт на будь-який смак. Кулінарка каже, що улюблена робота щодня надихає і змінювати її вона не збирається.

Про це йдеться у газеті «Волинські новини».

По досвід – у США

На кондитера дівчина не вчилася, але завжди любила готувати. Ще в університеті пекла різні десерти. Те, що кулінарія – її стихія, Олена зрозуміла у США. Туди дівчина поїхала за програмою обміну студентами, коли навчалася у Луцьку на факультеті міжнародних відносин.

«У США мала доступ до багатьох продуктів. Також у людей, в яких я жила, була класна кухня, а в ній – уся потрібна техніка, – каже вона. – У Луцьку не могла собі дозволити такої кухонної техніки, бо це було дорого для студентки. Мені дуже сподобалося готувати. Згодом влаштувалася на роботу в ресторан італійської кухні. Так зрозуміла, що отримую задоволення від того, що роблю. Ввважаю, що успішні кулінари – це ті люди, які багато подорожують і куштують різноманітні страви та десерти. Так можна дізнатися про різні поєднання смаків».

Дівчина працювала у США також над обслуговуванням вечірок. Вона каже, що там вперше побачила, який вигляд мають кенді-бари, дізналася, що таке кейтеринг.

«Ми шукали в Instagram класне місце у Нью-Йорку, могли три-чотири пересадки робити на метро, щоб відвідати зовсім маленьке кафе і з’їсти той омріяний десерт. Це був хороший гастрономічний досвід», – каже вона.


Продавала тістечка ще в університеті

Коли повернулася до Луцька, то почала пекти торти. На ярмарках в університеті продавала свої тістечка. Паралельно дівчина ще й була репетитором з англійської та французької.

Вона переконана: якщо дуже хочеш щось робити, то не важливо, скільки тобі років. Головне – мати хист та бажання.

«Зрозуміла, що у кондитерську справу варто вкласти гроші, – каже Олена. – Бо це дуже вигідна інвестиція. Особливо, якщо любиш те, що робиш. Дуже легко починати свою справу, коли навчаєшся в університеті. Адже тоді ти не прив’язаний до квартплати. Тобі чимось можуть допомогти батьки. Я ще працювала репетитором, отримувала стипендію. Відразу й усе не купувала, а поступово: то форми, то піч».

Олена каже, що їй дуже подобається сучасна випічка та оформлення десертів: мінімалізм і природність.

«Для мене дуже важливий сервіс, – каже дівчина. – Люблю гарне обслуговування та красиві обгортки. Вважаю, що треба усміхатися до клієнтів, запитувати, як у них справи. Якщо не усміхаєшся, не запитуєш – не маєш хорошого прибутку».

За її словами, кожен торт – це велика робота. «Сама випічка потребує найменших зусиль і часу, – каже вона. – Дві-три години треба, щоб спекти коржі. А от щоб збити креми, перекласти, прикрасити торт, іноді йде цілий день».

Перші бісквітні торти дівчина готувала за рецептами, які шукала в інтернеті. Потім почала сама експериментувати з інгредієнтами. Олена каже, що має дуже багато рецептів. Деякі з них зовсім нові, деякі – старі, а деякими вона вже взагалі не користується.

А от свій перший торт Олена пекла разом із сестрами у дитинстві. Дівчина каже, що тоді й гадки не мала, що стане кондитеркою. Адже той торт ніяк не могла віддерти від дека.


Українське – найкраще

Олена розповідає, що тепер має і своїх постачальників, які привозять їй потрібні продукти. Каже, українські продукти набагато кращі на смак, ніж американські. «У США тістечка на вигляд дуже гарні, як намальовані, але на смак вони наче воскові», – зізнається вона.

Кондитерка переконана, що естетика їжі така ж важлива, як і її смак.

«Тістечка мають бути гарними. Навіть якщо вигляд торта пам’ятатимуть 20 хвилин. Якщо ж десерт справді смачний, то його смак пригадуватимуть усе життя», – каже вона.

Майстриня працює на окремій кухні. Вона каже, що давно про це мріяла і нарешті її мрія здійснилася. У цьому допомогла бабуся. Вона віддала їй приміщення, де була літня кухня. Там дівчина облаштувала усе на свій лад.

«На цій самій кухні, де тепер я готую, пекли пироги і моя прабабуся, і бабуся. Запах кориці ніби повертає мене у дитинство. Дуже важко працювати на кухні, де ще хтось готує їсти. Я нікому не заважаю і мені ніхто не заважає. Це дуже круто. Крім цього, треба мати окремі холодильники для десертів. У моїх ніколи не стояли оселедці й інші солоні продукти».

Дівчина мріє відкрити власне кафе, де були б не лише десерти, а й сніданки.

«Я розумію, що на кухні працювати набагато важче, ніж, наприклад, бути перекладачем. Але я люблю цю роботу і отримую від неї лише задоволення», – каже Олена.

Людям, які мріють відкрити власну справу, вона радить не боятися.

«Ви не можете робити усе самі, – каже дівчина. – Є люди, які вміють робити деякі речі краще. Не бійтеся їм довіритися. Повірте: це так приємно – підсолоджувати комусь життя».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Х Показати IP 26 Січня 2019 20:25
Молодець!
Ніна Показати IP 26 Січня 2019 21:49
Молодець!
Зима Показати IP 27 Січня 2019 14:48
Якщо вже ви прорекламували кондитера в новинах, то потрібно було і якісь контакти написати
Анастасія Показати IP 29 Січня 2019 08:02
Ну в США не всі десерти візкові. В дешевих магазинах - так, а от у хороших кондитерів, то краще, ніж будь-де в Україні, де я їла.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus