USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Україна на Донбасі є. І вона звучить гарно», - ансамбль з українською душею «Заграйярочка»

4 Жовтня 2017 13:30
Найменшим учасникам цього ансамблю всього шість, а найстаршій – 73. Відтворюючи традиції свого регіону, вони ламають стереотипи про Донбас і про Україну на Донбасі. Кажуть, їхні пісні особливі, мовляв, ніде більше не повторюються, і вони стеляться мов широкі лани.

Народний пошуково-дослідницький фольклористичний гурт «Заграйярочка» - єдиний колектив у Волноваському районі, що займається дослідженням історичних фактів щодо земляків-переселенців сільської місцевості. Учасники колективу відроджують українські традиції та місцеві звичаї, відтворюють на сцені пісенно-автентичний фольклор.

Ансамбль «Заграйярочка» відвідав Волинь у рамках фестивалю «Український коровай сузір’я», який відбувся днями у Володимирі-Волинському.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮВІЛЕЙНИЙ ФЕСТИВАЛЬ КОРОВАЇВ У ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ: ЯК ЦЕ БУЛО. ФОТОРЕПОРТАЖ

Колектив представив на волинській сцені фрагмент українського весілля, відтворивши обряд одягання та викупу нареченої.

Керівник ансамблю Ірина Крюченко каже, писала сценарій рік, збираючи деталі традиції по крупинках.



«Пішла до бабусі. Вона мені детально розповіла: як вони наречену заводили, як одягали. Але тут важливо знати, з якого боку стоїть наречений, а з якої сторони чіпляли квітку. Знову дзвоню чи їду до бабусі. У процесі написання завжди з’являється багато питань», - розповідає Ірина Крюченко про дуже копітку роботу над сценарієм.

Колектив почав свою роботу з 2004 року. Спочатку, каже Ірина Олексіївна, вони співали українські пісні. Але згодом вона захопилася пошуком та відтворенням традицій свого регіону.

«Я закохалася в цю справу. Спочатку частина колективу розійшлася. Їм не сподобалося. Казали – не хочуть співати як «бабки», - пригадує Ірина, усміхаючись. - Але коли ми почали їздити на фестивалі, займати перші місця, люди побачили, що це цікаво. Почали повертатися». Однак, зізнається, це був не останній раз, коли колектив розпався.

Вдруге ансамблю практично не стало через війну на сході.

«Коли почалися події на сході з 40 учасників практично всі роз’їхалися. Було страшно, бомбили. Мій колектив розпався. Я забирала зі свого кабінету усі атрибути додому. Плакала. Лише коли наші хлопці прийшли боронити нас – я знову почала набирати колектив. Частина колишніх учасників повернулася», - додає Ірина Олексіївна.

Нині, з її слів, гурт знову налічує близько 40 людей. Окрім того, каже, до ансамблю входять цілі сімейні підряди. Зокрема, дві доньки Ірини – також учасниці «Заграярочки».

Щодо того, як приймають колектив зі сходу у різних містах України, кажуть - люди дуже здивовані. «Усі думають, що у нас на Донбасі нічого немає. Але Україна на Донбасі є. І вона звучить гарно», – каже Ірина Крюченко. З її слів, з 74 волноваських сіл - п’ятдесят україномовних.

«Це переселенці. У 19 столітті царицею була переселена українська спільнота Чернігівщини, Харківщини, Слобожанщини. Ці переселенці досі пам’ятають коріння, традиції свого рідного краю. У нас у селах, зокрема старші люди, розмовляють українською мовою. Якщо школа російська – то діти вже розмовляють російською», - додає керівник народого пошуково-дослідницького фольклористичного гурту «Заграйярочка».

Щодо назви ансамблю, то зі слів учасниці колективу Людмила Савченко, «Заграйярочка» — це старовинне українське слово, що означає березень.

Ансамбль завжди виступає у автентичних костюмах. Кажуть, дуже мало збереглося одягу тих часів. Оскільки переселенці були бідними і продавали одяг, аби вижити.



«Такі вишиванки вже зустрічаються дуже рідно. Ми змогли оновити свій гардероб, змогли відродити саме таку культуру, яка була у той час на території Волноваського району», - каже Ірина Олексіївна і показує власну вишиту сорочку, яка їй дісталася ще від бабусі.

«В мене бабуся – переселенка з Черкас. Ось ця сорочка і фартушок – це з її весілля. Вона казала, що це ще її мами. Тому цій сорочці десь 200 років. Вона вже така потерта. Я не можу її зняти і одягнути щось інше. Вона мені як оберіг. Я її латаю, але виходжу саме з нею», - зізнається Ірина.

До слова, колектив уже тричі приїздив на Волинь. Зокрема, розповідають, у 2013 році були на фестивалі «Берегиня», а минулого року відвідали «Поліське літо з фольклором».

«Заграйярочка» здобула перше місце у номінації «Український автентичний фольклор» на фестивалі «Червона рута». Вони - учасники фестивалю «Ти серед своїх», що відбувається в рамках Міжнародного фестивалю «Країна мрій», засновником якого є Олег Скрипка.



Розмовляла - Ольга КІСЕЛЬ-ШЕВЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus