USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Україна в Україні – інша», – польська журналістка

29 Травня 2017 20:41
Польська журналістка, письменниця, авторка книги «Вбити дракона. Українські революції» Катажина Квятковська-Москалевич розповіла про національні стереотипи та кризу в журналістиці.

Зустріч із письменницею відбулася у рамках п’ятого медіафоруму, який мав місце 25–27 травня у Львові.

Свою розповідь журналістка розпочала з історії, яка трапилася ще у 2012 році. Саме тоді відділення Центру польсько-російського діалогу та порозуміння запросило групу польських журналістів на двотижневу поїздку до Сибіру. «Це була чудова ідея, адже на той час, якщо великі газети й мали своїх кореспондентів, то максимум у Москві».

За словами Катажини, вона очікувала, що поїздка забезпечить їй можливість познайомитися з іншою Росією, дослідити сибірську ідентичність, дізнатися більше про тамтешніх митців і майстрів.

«Але два тижні в Сибіру з польським відділенням Центру діалогу та порозуміння ми, фактично, провели на зустрічах із польськими священиками. Вони відбувалися 3–4 рази на день. Ми об’їздили всі польські церкви, зустрічалися з монахами та монахинями, дітьми з польських шкіл, які співали для нас пісні ХІХ століття про сумне життя польських повстанців».

Кульмінацією поїздки став виїзд на Байкал, де делегація польських журналістів зустріла двох чоловіків, які, добряче напившись в одному з місцевих барів і роздягнувшись догола, вирішили скупатися в озері, «а це був грудень. І потім ця картина потрапила до всіх наших репортажів».

Врешті, після такого візиту журналісти у своїх матеріалах змальовували той Сибір, уявлення про котрий сформувалися у них ще раніше, переважно на основі наявних у Польщі стереотипів.

«Я хочу цією історією підкреслити те, що не потрібно кудись їздити і шукати особливостей, адже вони вже є у наших головах… Я завжди заздрила своїм друзям, колегам, які працюють на заході, адже мені здається, що їм простіше, бо, справді, стереотипи, особливо в Польщі стосовно країн колишнього Союзу, величезні», – відзначила Квятковська-Москалевич. Та додала: «Моя книга «Вбити дракона» – це відчайдушна спроба утекти від того, як Польща бачить Україну. Я хотіла донести, насамперед польським читачам, що Україна в Україні інша».

Авторка вважає, що досить часто люди просто не здатні перемикати свої мізки на щось нове. У цьому вона переконалася близько 10 років тому, коли мешкала в Білорусі і вирішила разом зі студентами організувати акції підтримки Джинсової революції. «Тоді до нас приїхало багато поляків, і вони, як правило, знали російську мову. А студенти, які готували цю революцію, переважно говорили білоруською. І я дивувалася, що поляки, які приїжджали, які знали і польську, і російську, стверджували й вірили в те, що не розуміють білоруську мову».

Саме тому, на переконання Квятковської-Москалевич, головне завдання журналістів полягає в тому, аби «спробувати якось «включити» в першу чергу себе, а потім своїх читачів».

Вагоме значення, на думку письменниці, відіграє місце проживання. «У мене був знайомий колега, який довгий час жив у Києві, а потім переїхав до Москви. І поступово його погляди плавно перейшли в інше русло, хоча як людина він фактично не змінився, просто почав сприймати світ із точки зору Москви», – розповіла Катажина.

Насамкінець журналістка пригадала історію, яка увійшла до її дебютної книги. Вона розповіла, як 2010 року відвідала Крим, аби поглянути, як там відбуваються президентські вибори. «Можливо, я поганий аналітик, але мені тоді здалося, що Крим ніколи не буде російським. У Польщі ж із 2008 року, від війни у Грузії, на порядку денному було питання, чи буде Крим наступним після Абхазії та Осетії».

На таку думку авторки вплинуло й те, що вона на власні очі побачила, що відбувалося тоді на півострові, зокрема, невелику наявність нечисленних російських угрупувань, які тільки те й робили, що конфліктували між собою.

«Я навіть закінчила свою розповідь картиною з ринку. Там продавали підтяжки, забарвлені в кольори прапорів України та Росії. Я тоді запитала в продавця, які краще продаються, на що він відповів: «Чорні та коричневі, а ці ніхто не купує».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus