USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Віталій Кварцяний: «Волинський футбол – на правильному шляху». Інтерв'ю

14 Травня 2019 14:09
Багаторічного керманича головної футбольної команди Волині Віталія Кварцяного уже майже два роки не видно на звичному тренерському містку «Хрестоносців», однак де точно його можна побачити – це на матчах юних футболістів «Волині» у дитячо-юнацькій футбольній лізі.

За старою традицією Віталій Кварцяний старається не пропускати цих ігор, спостерігаючи за юними талантами волинської футбольної школи. У нас вийшло поговорити якраз між іграми «Волині» U-14 та «Волині» U-15 проти ужгородської СДЮСШОР. Перші з них – поступилися ровесникам із Закарпаття з рахунком 0:2.

Про ставлення до процесів у ФК «Волинь», діяльність Федерації футболу Волині та перспективи футболу в області – у розмові з Віталієм Кварцяним.

Віталію Володимировичу, нещодавно ви казали про невеличкий відхід чи паузу від тренерської діяльності, однак вас усе ще можна частенько побачити на матчах «Волині» у ДЮФЛ. Все-таки підтримуєте свою команду?

Коли я працював у першій команді, я завжди цікавився дітьми всіх вікових категорій і старався відвідувати усі змагання, які у нас відбувалися. Цікавим був навіть не стільки сам процес, як побачити серед дітей у складах команд такі якості, які можуть згодитися у нашій роботі. За можливості – порекомендувати тренерам те, на що і на кого можна звернути увагу, і що може згодитися і дитячій школі.

А за матчами основної команди спостерігаєте завжди на стадіоні чи зараз більше у трансляціях?

Звичайно, на стадіоні, а коли команда на виїзді грає, то стежу – сьогодні так само буду стежити за грою проти «Миколаєва» (розмова відбувалася якраз за декілька годин до поєдинку проти «Миколаєва» - прим. авт.). Намагаюся бути в курсі всіх ігрових та життєвих моментів команди. Звичайно, мені цікаво.

Що можете сказати по сьогоднішніх іграх? У першій грі ми, на жаль, поступилися Ужгороду. Наскільки успішно зіграємо з Ужгородом другу гру?

Зараз наші хлопці дуже стараються. Зважаючи на те, що вони завжди грають без, як то кажуть, «підстав», можливо десь вони і поступаються конкурентам. Ужгород якраз дуже додав у селекційній роботі, старається збирати зі своєї області усіх хороших гравців. Будемо сподіватися, що наша команда 2004-го року народження зіграє сильніше, аніж 2005-го… (і тут, до слова, Віталій Володимирович вгадав – «Волинь» U-15 видала дуже цікавий поєдинок і була за крок до перемоги, зігравши унічию – 3:3 – прим. авт.)

Питання, яке цікавить багатьох, і в багатьох інтерв’ю з різними футболістами нашої команди і тренерами його задають – чи задіяні ви у якихось процесах футбольного клубу «Волинь»?

Це, мабуть, фактор того, що я багато років попрацював у «Волині». Журналісти звикли пов’язувати клуб із моїм прізвищем, і це зараз трохи бентежить. Зараз тренери команди спокійно працюють і не хвилюються про такі моменти. Я поважаю їхню працю, у них зараз дуже хороший період для творчості і команда працює дружньо. Видно, що весь колектив налаштований на те, щоб вирішити завдання – максимум зусиль докладають футболісти, спортивний директор Валентин Кошельник, тренерський склад на чолі з Андрієм Тлумаком. Вони усі дуже творчо працюють, і мені подобається їхнє бажання повернути «Волинь» у Прем’єр-лігу. Нам було б дуже добре вирішити це завдання. Це дозволило б розширити можливості юнацьких команд грати у «дублі», була б додаткова робота тренерам, лікарям і так далі. Це дозволить створити ще більше конкуренції та пропозиції юнацьких команд і «дубля» для першої команди, щоб та обростала нашими молодими футболістами уже на вищоліговому рівні. Сподіваємося, що ці наші очікування справдяться і все буде добре.
Проте Федерація футболу Волині та головна команда області тісно співпрацюють між собою?

Так, дуже важливо, що у нас зараз є дуже хороше професійне взаєморозуміння. Футбольний клуб «Волинь» допомагає Федерації футболу Волині, коректуємо багато питань з генеральним директором клубу – Євгенією Жуховицькою, а також зі спортивним директором Валентином Кошельником. Тобто у нас дуже правильна співпраця – її потрібно лише розвивати й надалі.

Зараз у розпалі вирішальні стадії чемпіонату області з футболу. Що можете сказати про цей сезон? Чи цікавіший він за попередній?

Я вважаю, що цей чемпіонат відбувається на більш високому рівні, ніж в минулі роки. Дуже багато команд підсилилися. Зараз лише трохи здали свої позиції Ківерці та Хорів (команди «Колос» та «Надія» - прим. авт.), але віримо, що вони організуються як слід на майбутній сезон. Решта команд, в першу чергу, додали в плані інфраструктури – покращилися футбольні поля, якість підбору гравців і більш якісним став сам футбол. Дуже цікаво проходять зустрічі. Зараз на нас ще чекають ігри Кубка області – чекаємо не менш цікавих футбольних матчів. Не забувайте, що наші команди також грають у Першій юнацькій лізі – «Адреналін» і команда з Берестечка, а «Волинь» грає у Прем’єр-лізі U-19, що також робить наш футбол більш цікавим і це все йде лише в плюс нашому розвитку. Тобто цей сезон у нас – на високому рівні.

До слова, а чому саме розіграш Кубка Волині відбуватиметься уже в другій частині сезону?

Торік ми трохи пізніше розпочали чемпіонат, дали командам можливість підготувати футбольні поля, але там уже настала осінь, деякі команди не встигали. Тому вирішили почекати до весни, і зараз уже стали дуже хороші поля. Торік ми проводили фінал Кубка і закривали сезон на початку липня, а цього року, думаю, завершимо десь 20-25 червня і дамо клубам відпочити та підготуватися до нового сезону.

Чи став чемпіонат більш конкурентним, аніж торік? Нова команда «Вотранс» одразу стала грандом місцевого футболу – як вважаєте, це позитивно вплинуло на чемпіонат?

Звичайно, тому що з’явилася команда, яка грає хороший футбол і підкована в організаційному плані – вони зробили стадіон, зробили поле, зробили роздягальні. Там є все необхідне й для того, щоб грати на національних змаганнях, і «Вотранс» якраз і грав на Кубок України серед аматорів. Усе там довели до максимального позитиву. Щодо конкуренції – то зараз, у другому колі, багато команд чинять супротив грандам, і фактично усі ігри проходять у напрузі навіть у «ЛСТМ» і «Вотрансу» - тобто інші команди підтягуються по рівню, і наступний чемпіонат має бути ще більш цікавим.
Чи не основним вектором діяльності Федерації є поставлення чітких рамок щодо інфраструктури обласних команд. Це дійсно так? Куди вдалося просунутися у цьому питанні?

Дуже хороше запитання, і у нас в цьому плані великі кроки уперед. У нас в Горохові вже зробили футбольне поле – завдяки Тарасу Щерблюку, голові районної ради, який доклав до цього чимало зусиль. Там зробили поле, зараз дороблюють роздягальні. У Рожищі почали велику увагу звертати на якість поля на центральному стадіоні, бо раніше це була проблема. Покращення є у Копачівці, де зробили також роздягальні та душ, і поле набирає потрібної якості. Покращилося поле у Городку, де грає «Стир» зі Старого Чорторийська, однак там ще мають допрацювати роздягальні. Десь на 90 відсотків ми вирішили цю проблему інфраструктури і підходу до якості обслуговування командами одна одної. Тому до звичних «ЛСТМ», «Вотрансу», Володимира-Волинського та Нововолинська зараз додалося ще чимало команд, які мають хороші умови. До слова, зараз у Камінь-Каширському закінчують роздягальні і є дуже хороше штучне поле, Любомль просунувся уперед, Іваничі також зробили хороше поле, а також роздягальні з гарячою водою. У Шацьку також допрацьовують питання роздягалень, адже там команда готується до Вищої ліги, як чемпіон Першої – і там зараз уже є дуже непогана команда. Тому в нас у цьому плані проблемними залишилося усього дві-три команди. Перед початком сезону це вже буде обов’язком команд, адже ми давали шанс зробити поля, поступово затискаючи ось ці рамки. Зараз вже ми закриваємо ці питання і без відповідної інфраструктури команди до змагань просто не будуть допущені.

До слова, усі команди представлені і у чемпіонатах U-19. Наскільки важливе це питання для нашого футболу?

Це дуже важливо. Багато клубів не хотіли грати юнаками, але зараз розуміють, що їм самим робиться це цікаво. Молоді хлопці хочуть грати в першій команді – вони дорослішають, ростуть в майстерності. Команди ж мають своїх вихованців, поповнення складу йде, і нарешті вони розуміють, як це їм потрібно. Сподіваємося, що і якість підготовки футболістів буде зростати.

Маємо дві дуже сильні області саме в плані регіонального футболу по сусідству – Львів та Рівне. За рахунок чого ми б могли зрівнятися з ними за середнім рівнем команд?

Рівень буде збільшуватися за рахунок якості стадіонів та полів. Разом із тим – росте конкуренція. От, наприклад, «Боратин» в одному з останніх турів поступився нововолинському «Шахтарю», дві команди з Рожищенського району зіграли унічию. Коли змагання ось так будуть вирівнюватися – буде рости майстерність учасників. Нам потрібно, звичайно, підтягнутися і до національних змагань. Як Ковель раніше грав на чемпіонат України серед аматорів, вони виглядали дуже солідно і на рівні області. Якщо команди будуть ставити завдання – чемпіонат України – вони будуть підсилюватися і більш відповідально грати на область. Раніше всі хотіли на першість України, однак важко було туди потрапити – між собою конкурували Ковель, Рожище, Нововолинськ, «Підшипник» та інші луцькі команди. Якщо будуть зараз будуть боротися команди для того, аби виграти чемпіонат області та зіграти на Україну, потім можуть задумуватися й про Другу лігу…

Ви депутат обласної ради. Чи може волинський футбол розраховувати на підтримку обранців громади?

Треба сказати, що у нас є можливість вносити проекти рішень і ми відчуваємо підтримку з боку депутатів в питанні розвитку дитячого та аматорського футболу на Волині.

Якими сюрпризами зможуть здивувати нас обласні футбольні змагання наступного сезону?

Буквально за місяць ми зберемося з представниками усіх команд. Ми будемо виходити від того, які пропозиції вони внесуть. Ми вислуховуємо кожну команду, реагуємо на кожну пропозицію. Звичайно, є вже підготовлена програма – і в кількості 16 команд, 12 команд, 20 команд. Але це все ми будемо робити, якщо будуть хороші поля, хороші умови для футболістів, суддів, уболівальників – тобто, щоб організаційно кожна команда була готова до нового сезону на сто відсотків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 15 Травня 2019 11:18
Тепер волинський футбол на правильному шляху. А ось коли тренував команду Кварцяний, то був на неправильному. Бо розвалив команду і вона вилетіла з вищої ліги. За содіяне тоді до сьогодні на команду накладають штрафні санкції.А вартувало би притягти до відповідальності Кварцяного . Все говорить правильно, окрім того, що не має мужності признати своє вини. Якби не партійний прихисток - то аж би загуділо за дідом ! А волиняни пам'ятають !
ввв Показати IP 17 Травня 2019 05:11
Що ти верзеш ??? Кварцяний тренер - профі.Як грає "Волинь" без Кварцяного бачими всі.
nazarom до ввв Показати IP 17 Травня 2019 11:45
Ти адекват???? Ти забувся як після першої половини чемпіонату практично в кожному сезоні Волинь програвала матчі один за одним і тягнувся шлейф договірних матчів??? Це профі? А що профі Кварцяний виграв з Волинню? Лише першу лігу? А де ж обіцяні єврокубки? Перестань бути зомбаком і реально подивись на справи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus