USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Володимир Зеленський – про війну на сході, боротьбу з корупцією, кредити МВФ та «Слугу народу»

25 Березня 2019 07:00
Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, Володимир Зеленський може отримати більшість голосів виборців на виборах президента України 31 березня. У другому турі, по прогнозам, він перемагає будь-якого конкурента, в тому числі Петра Порошенка і Юлію Тимошенко.

Зеленський дав велике інтерв'ю ТСН.Тиждень, в якому розказав про повернення Криму, панібратські розмови з представниками МВФ і російськомовний телеканал.

- Володимире, Ви нарешті наважилися прийти в студію майже на рідний канал. Я вже уявляю собі реакцію недоброзичливців. А й справді, чому ви так рідко даєте інтерв’ю? Фактично не ходите на ток-шоу. Це така тактика? Боїтесь сказати зайве?

- Ні, я нічого не боюсь. По-перше дякую, що ви мене запросили. Чесно кажучи, і тактика, і ні. Я не хочу, як вам сказати… Ток-шоу для мене… Приходять туди люди, приходять різні політики.

- Конкуренти.

- Конкуренти, так.

- Жорсткі запитання.

- Ні. Справа взагалі не у питаннях. Просто політики, коли вони збираються разом, починають сваритися. Таке дог-шоу, а не ток-шоу.

- Ну бачите, а виборцям як раз важливо почути про всі ці проблеми, тому що вони всі дуже нагальні. І попри ваші високі рейтинги, ви все одно досі залишаєтесь для виборців темною конячкою. Вони не знають до кінця всіх ваших планів. І, зокрема, за ключовими темами давайте ми зараз пройдемося. Насамперед про питання війни і миру. В 2014 році ви готові були стати перед Путіним на коліна, щоб не було навіть натяку на військовий конфлікт. Так ви тоді сказали. Путін вас не почув…

- Це було перед початком війни. Я сказав: я готовий стати навіть на коліна, тільки не ставте на коліна Україну.

- Так, це повна цитата.

- Не треба виривати уривок. Я і зараз готовий на все заради цього. Не як кандидат в президенти, як громадянин України.

- Це був емоційний спіч, тоді ще не було військових дій, але тепер війна.

- Але ми всі відчували, що будуть військові дії, тому всі були на таких емоціях.

- А тепер ви готові стати головнокомандувачем. Як зупинити війну, що робити з Донбасом і з Кримом? Чи є у вас план?

- Якщо ми переможемо – це буде перший крок до повернення Криму. Чому? Тому що я вважаю, що повернення Криму можливе (може зараз хтось засмутиться) тільки після зміни влади в Росії. Своїм прикладом, якщо ми змінимо цю владу, ми покажемо – так може бути. Ось такі як ми нові приходять, а значить і в нас так можна.

- Ця думка зрозуміла.

- Це по-перше.

- Донбас.

- З приводу Донбасу, ви знаєте, тут є декілька шляхів. Перший – дипломатичний. Очевидно, ми розуміємо, що у нас є Мінські домовленості. І всі говорять, що вони не працюють, але тим не менш треба подовжувати мінський процес. Хотілось би його розширити.

- Ви вважаєте, що його можна реанімувати, оживити і він працюватиме?

- Я би навіть сказав трансформувати.

- Це як?

- Ну, додати представників США і Великої Британії. Але ви знаєте, мені здається, перше, що повинно бути – це серйозна інформаційна війна. Люди, які живуть зараз на тимчасово окупованих територіях Донецька і Луганська – "Л/ДНР" - можуть втратити зв'язок із нами. Вони втратили відчуття, що вони українці.

- Як перемагати в цій інформаційній війні? Що треба зробити?

- Я б відкрив російськомовний телеканал, який транслює на територію Донбасу, який транслює у світ. Ми говорили про це, до речі, з американськими експертами. Всі, чесно кажучи, підтримують мою позицію.

- Як його транслювати на Донбас? Ви в курсі, що там глушать сигнал?

- Там глушать сигнал. Але я вам скажу, що, якщо це транслюватиметься всюди в Європі, якщо це буде транслюватися завдяки інтернет-джерелам… По-друге, це, звичайно, підвищує рівень нашої країни. Піднімати економіку в нашій країні. Коли всі побачать, що у нас Україна розвивається, ми побороли корупцію. Разом із вами. Разом.

Вибачте, але у нас же зараз нашою невеликою командою виходить. Всі шукають якісь наші бек-офіси. У нас же виходить зараз вигравати вибори. Конкретно виходить.

- Ми про вашу команду, як ви виграєте вибори, ще поговоримо. Ви сказали піднімати економіку. Давайте поговоримо про економічні речі, які важливі для людей. На відміну від ваших конкурентів. Ви майже нічого не говорите про тарифи на газ. Знижувати їх будете? Знаєте як?

- Ви знаєте, нас з вами чекає два найближчих стрибки підвищення тарифів на газ у травні та жовтні, згідно з домовленостями з МВФ. З представниками МВФ я також зустрічався. І я хотів зрозуміти: вам дійсно так важливо? Ми говорили достатньо так недипломатично, по-панібратськи. Вам дійсно важливо, щоб наші люди помирали? Щоб у них не було можливості заплатити ці тарифи? Вам дійсно це важливо це? Давайте чесно визнаємо.

- І що вони сказали?

- Ні. Важливо тільки одне – є домовленості: держава має платити за рахунками. Ви взяли кредити – ви повинні оплачувати. Їм важливо не де ви берете гроші. Їм важливо показати, що у вас є альтернативні джерела.

- А у вас вони є?

- Є кілька кроків, як то кажуть, наповнити країну грошима: по-перше, ми пропонували закон Лінкольна. У них, до речі, теж народився цей закон у зв'язку з шахрайством в оборонпромі. Але це ще за часів Лінкольна. Це було, щоправда, 150 років тому. Потім підтримав цей закон, реанімував і нову трансформацію йому надав Рейган. І за нових умов цей закон прозвучав за Маккейна. Що дуже цікаво - насправді це працює. Ти говориш, що ця людина корупціонер? У тебе є докази? Ти надаєш ці докази прокурору. Прокурор повинен протягом 60 днів розглянути цю справу і стягнути з корупціонера гроші. При чому в подвійному, в потрійному розмірі.

Ми пропонуємо нульову декларацію, податкову амністію людям, які заробляли гроші і просто ховали їх. Нормальні люди. Ми говоримо не про торгівлю наркотиками, зброї, крадіжка з бюджету. Ми говоримо про інших людей – це гастарбайтери, бізнесмени дрібні, середні, на яких тиснули правоохоронні органи. Ці люди повинні відкритися, вкласти гроші в українську економіку. Інвестувати в нашу країну. З'являться робочі місця.

- Вони повинні… А як ви будете їх стимулювати? Якщо вони не захочусь цього робити, будуть боятися.

- Ми розмовляємо з колегами і всі говорять: Так, звичайно, ми дуже хочемо. Дайте нам правила гри. А правила дуже прості - постав гроші. Боїшся в комерційний банк? Постав гроші в державний банк, а звідти потім інвестуй в бізнес. Відкрийся. Заплати 5% державі.

- Я вас зрозуміла.

- Почнемо з чистого листа.

- Ви згадували про МВФ. Свого часу в Кварталі ви критикували владу за те, що вона брала кредити з усіх боків.

- Так.

- Якщо ви виграєте вибори. Це означає, що ви не будете брати кредити в інших міжнародних інституціях?

- Коли я зустрічався з МВФ, вони сказали: ви думаєте, що ми дуже раді щоразу приїжджати до України? Ми брали гроші - ми повинні їх віддавати. Розривати контракти ми з ними не маємо права. Це імідж країни.

- Ви знаєте, що 2019-2020 роки – це пікові виплати.

- Як вони тільки побачать, що ми боремося з корупцією, що ми не крадемо, не будуємо жодних схем. Ми дійсно хочемо... Господи! Все, що ми хочемо - жити в нормальній вільній демократичній країні. Усе!

- Це правда. З економікою все?

- Дуже багато всього, немає часу, зустрінемось ще.

- Гаразд. Із приводу мови. Вона серед пріоритетів чинного президента. Чи означатиме ваша перемога, що питання української мови перестане бути державним пріоритетом? Чи вважаєте ви, що потрібно захищати українську? Чи ні?

- Українська мова захищається головним законом України - 10 стаття Конституції України. Державна мова єдина. Державна мова - українська. Що ще казати про це? Але влада повинна захищати і допомагати іншим людям, іншим громадянам, які розмовляють іншою мовою.

- У разі перемоги, чи будете ви вимагати від державних посадовців, щоб вони публічно принаймні спілкувалися лише українською?

- Ну я думаю, що вони на роботі, перш за все, повинні говорити українською. Але у житті, в суспільстві хіба мало? У нас можуть буди держслужбовці, інші люди, з інших країн.

- Добре. Дивіться, у нас в країні, справді величезна біда - влада обіцяє боротися з корупцією і краде. Де гарантія, що ви будете іншим?

- Образливо якось звучить.

- А уявіть собі, ви потрапляєте на цю найвищу посаду. Навколо вас не так швидко зміниться оточення. Можливо, ви своє маленьке оточення зміните, але буде дуже багато спокус, які мало, хто витримує.

- Це звучить дуже жорстко. Але в будь-якому цивілізованому суспільстві повинна бути альтернатива страйку, альтернатива майдану. Є цивілізованій спосіб прибрати президента, який загруз в корупції або розкрадені хоча би один раз - це закон про імпічмент, якого немає. Дуже простий спосіб. Чи не хочете довіряти? Чи не хочете вірити моєму досвіду, досвіду мого оточення? Що я все вів, я все вів чесно і чесно вів свій бізнес? Немає проблем. Давайте ухвалимо одним з перших законів, що, власне кажучи, ми і хочемо зробити - закон про імпічмент. І все. Якщо людина зробила щось не те, людина вкрала - будь ласка, виженіть його з поста.

- Ви у фільмі "Слуга народу" показали, як це важко зробити. Провести через парламент… Мабуть, добре знаєте… Якщо раптом ви не виграєте президентські вибори? Ви підете на парламентські з своєю силою?

- Так, обов’язково.

- Для того, щоб ухвалювати такі закони?

- Так, обов’язково.

- З приводу підозр в корупції і співпраці з Росією? Ви обіцяли вийти з кіпрської компанії, яка має акції в Росії.

- Я не просто вийшов із цієї компанії, я підписав виходи, незалежно від того як завершаться вибори, взагалі з усіх структурних компаній "Студії квартал 95", одним із засновників яких я є. Це на шляху. Це довгий юридичний ланцюжок, але для цього не треба чекати п’ять років. Протягом декількох місяців завершиться вся юридична угода.

- Із приводу вашої нової стратегії. Ви закликали народ допомогти написати вам програму. Що з цього вийшло?

- Ну, ви знаєте відсотків на 50 люди нас в якихось питаннях зупиняли, в якихось доповнювали. Наприклад, я скажу один із пунктів, який нам дійсно допомогли люди зробити - як налагодити нормальній інвестиційній клімат в Україні. Коли люди знають що таке ДУСя (Державне управління справами - Ред.), в якої дуже багато різних підприємств, якісь там, вибачте, піонер-табори, колишні турбази, будівлі, спортзали. І держава на все це витрачає гроші, на зарплати людей, які обслуговують ці незрозумілі будівлі, на комуналку…

- Вони пропонували відмовитися, так?

- Ні. Будь ласка, нехай ці підприємства виставлять на приватизацію. Нехай заходить інвестор, західні інвестори. Нехай заходить і розвиває ці підприємства.

- Добре, а з приводу народного голосування за міністрів? Усіх дуже цікавлять прізвища. Кого ви бачите міністром економіки?

- Ви знаєте, можу вам сказати, люди дуже цікаво голосували. На багато посад, кого вони пропонували, був і доктор Комаровский. Саакашвілі вони бачили і прем'єр-міністром, і міністром економіки.

- Вони пропонували, а кого обрали ви? На кому ви зупиняєтеся?

- Я вам скажу так: до кінця другого туру, якщо ми пройдемо, я постараюсь представити основну п’ятірку.

- А чому не зараз?

- Зараз не можу. Починаючи з 2014 року, кожний із нас в Україні допомагав армії як міг. Хлопці захищали Краматорський аеропорт і вони нас туди запросили. Керував ним Сергій Кривонос. Запросив - ми приїхали. З того часу ми в чудових стосунках. Коли я вирішив балотуватися в президенти, дійсно зустрівся вже з кандидатом в президенти Сергієм Григоровичем Кривоносом та я йому сказав чесно: у нашій новій команді, якщо ми виграємо, я би хотів бачити вас керівником Генштабу. Він сказав: я з великим задоволенням.

А за два дні він знявся з президентських перегонів на користь чинного президента. Я просто неготовий сьогодні називати якісь прізвища. Я просто не знаю чим все це може закінчиться.

- А до речі, хто крім народу головні радники ваші? До чиєї думки буде прислухатися Володимир Зеленський, якщо переможе?

- По-перше, у нас є велика кількість професіональних юристів - наших юристів Іван Баканов і Руслан Стефанчук, є велика ІТ-команда, є ще кілька поважних експертів у різних сферах. У сфері антикорупційних органів.

- Ви можете назвати прізвища?

- Я не готовий вам сказати. Я можу, але просто боюсь, що ці люди потім постраждають.

- Звідки гроші на вибори? Ви вже не раз заявляли, що Ігор Коломойський вам не допомагає. Але це затратна історія і я не думаю, що ви ведете свою виборчу кампанію тільки за свої власні заощадження.

- Ви знаєте, я вам хочу сказати, що всі політики, які ведуть кампанії за рахунок якихось фінансових груп, олігархів чи бізнесменів, я вважаю, що всіх їх обманюють. Ми з вами говорили, що кампанія коштує сьогодні 100-150 мільйонів доларів. Усі про це заявляють. Наша кампанія на сьогодні коштує 70 млн гривень. Це гроші мої, гроші моїх компаньйонів, засновників "Студії квартал 95" і гроші друзів. Тому ми фактично сьогодні... Думаю, три мільйони доларів буде коштувати вся наша передвиборна кампанія.

- Вам закидають, що трансляція "Слуги народу" на нашому каналі - майже неприхована агітація. Із точки зору чистоти ведення кампанії. Чи бачите ви в цьому бачите порушення правил?

- Ні. "Слуга народу" з'явився до всіх політичних історій в нашому житті. Це популярний фільм, серіал, які люблять мільйони людей.

Ви пам'ятаєте серіал "Свати", які транслювався в нашій країні, його теж намагались обернути так би мовити в політичну обгортку, але насправді і його закрили. І Служба безпеки України чимало для цього зробила. Сьогодні це не вийде. Я в це не вірю. Я не вважаю це агітацією. Це наша мрія. Ми показали, яку країну ми бачимо і про яку мріємо. Чи може бути мрія агітацією, не мені судити.

- Ви згадали про "Сватів". Якщо ви станете президентом, ви їх повернете?

- Я тут до чого? Ви знаєте, якщо я буду президентом, я не буду тим президентом, який в телефонному режимі тисне на рішення суду. Ви знаєте. Я думаю, якщо я не буду тиснути на суд, суд і так ухвалить справедливий вирок цьому серіалу. Я думаю і так побачить цей серіал глядач.

- Добре. Що найважче для вас в цій виборчій кампанії, ви взагалі не шкодуєте, що втрапили у цей бій?

- Ні. Я не шкодую.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Луч Показати IP 25 Березня 2019 08:52
Я за нього щоб всі інші відвалили бо набридли 28 років міняються місцями , а в країні все гірше і гірше. думаю якщо Зе прийде то лише своїм приходом розвалить купу схем !
Дон Показати IP 29 Березня 2019 13:57
вперди самые честные выборы
До Луч Показати IP 29 Березня 2019 23:52
Схему з отриманням російських грошей для фінансування виборчої компанії, через кіпрську компанію - то це хто придумав і хто буде розвалювати? гірше стало тим, хто не встиг розмитнити євробляхи? чи може електронний запис на отримання біометричного паспорту для подорожей - це гірше стало "решалам" в паспортних столах? черги до лікарів тепер електронні - це гірше стало кому? як давно розмежуванння лінії фронту зміщувалось в якусь сторону - це гірше стало? Хочете нового курсу - куди якщо не в рашку?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus