USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Вони бояться російської влади та хотіли показати, що покарають усіх»: інтерв'ю з одним із лідерів грузинської опозиції

21 Червня 2019 18:13
У ніч на п'ятницю, 21 червня, на вулиці Тбілісі вийшло щонайменше вісім тисяч людей. Вони протестували проти виступу в парламенті Грузії депутата російської Держдуми, президента Міжпарламентської асамблеї православ'я Сергія Гаврилова. Влада розігнала мітингарів сльозогінним газом, гумовими кулями та водометами. Чого зараз вимагає опозиція, де перебувають постраждалі учасники акції та що буде далі — у бліцінтерв'ю theБабель з одним із лідерів грузинської опозиції, лідером партії «Нова Грузія» Георгієм Вашадзе.

Скільки зараз травмованих людей? Де вони перебувають?

Я зараз їду у лікарню, де лежать 10—15 людей. Хтось втратив око вчора, у деяких серйозні травми. Ми з'ясовуємо загальну кількість постраждалих. Дуже складно сказати, але це понад сто людей. На протест вийшло багато молодих людей. Вони сказали, що російський депутат на місці спікера грузинського парламенту — неприпустимо для країни, частина якої окупована Росією. Люди вимагали відставки спікера парламенту, який наперед знав, що Гаврилов збирався сидіти в кріслі спікера. Замість того щоб піти на уступки, влада покарала людей.

Чому влада відреагувала так радикально?

Для нас абсолютна загадка, чому вони почали стріляти в людей, чому використовували сльозогінний газ. Єдине пояснення — вони бояться російської влади і хотіли показати, що покарають усіх, хто виступив проти. Це єдине пояснення, яке можна знайти, бо все, що відбулось вчора, неадекватно.

Чи були якісь провокації з боку активістів?

Нічого надзвичайного не було. Були вимоги, деякі активісти казали, що хочуть зайти до будівлі парламенту. Перш ніж застосовувати силу, влада мала попередити, але цього не зробила. Усе це незаконно.

Зараз усі постраждалі в безпеці? У вас є інформація про переслідування учасників вчорашньої акції?

Такая інформація є. Затримано близько 500 людей. Учора вночі та сьогодні вранці до активістів приходили додому і затримували. Багато людей привезли у міський суд Тбілісі, де їм хочуть обрати запобіжний захід. Складно сказати, у чому саме їх звинувачують. Напевно, в участі в акції протесту. Судова система Грузії зараз на нульовому рівні — судді будуть підписувати усе, що скажуть прокурори. Це є найбільшою проблемою.

Що будете робити сьогодні? Які ваші вимоги?

Ми збираємось на акцію о сьомій вечора. У нас три вимоги: відставка спікера (на момент публікації тексту спікер парламенту вже подав у відставку, - ред.) парламенту, відставка міністра внутрішніх справ і дострокові парламентські вибори за пропорційною системою. Зараз у Грузії змішана виборча система: 50 відсотків — мажоритарка, 50 відсотків — списки партій. Без виборів за пропорційною системою неможливо демократизувати країну.

Дострокових виборів ми вимагаємо, бо після того, як влада застосувала силу, вона втратила легітимність. А наказ про застосування сили дав глава МВС, і він має піти.

Якщо ці вимоги не виконають, який план дій? Чи може в Грузії повторитись український Майдан?

Ми хочемо мирним шляхом продовжити протест у Тбілісі і, можливо, в інших містах. Поки чекаємо на рішення влади. Через кілька годин ми збираємося з опозиційними лідерами — будемо обговорювати подальші кроки. Ми розуміємо, що це не коротка боротьба.

Ваш колишній соратник Михеїл Саакашвілі особисто вас підтримав? Він приїде в Грузію?

Це краще у нього запитати. Які у нього плани — я не знаю. Але у Facebook він нас підтримав.

Ви сподіваєтесь на міжнародну підтримку? Чи пропонували вам допомогу лідери інших країн?

Так, у нас є комунікація з дипломатичним корпусом, і ми надаємо міжнародній спільноті інформацію про те, що у нас відбувається. Сьогодні буде зустріч з деякими послами, будемо обговорювати подальші кроки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Корiнний лучанин Показати IP 21 Червня 2019 21:41
Давай Майдан це шлях у прекрасные иайбутне
Я Показати IP 22 Червня 2019 07:48
тепер у Грузії є свої свідомі дебіли... якими керують сволочі з держдепу і потомаку
Навуходоносор Показати IP 24 Липня 2019 15:58
Вся эта муть умеет только вопить соросовскими голосами о том, что их притесняют. С этого и живут, и неплохо живут!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus